Gündem:
ERDOĞAN'dan ÖNEMLİ AÇIKLAMA

ERDOĞAN'dan ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem felaketinin yaşandığı 11 ilde başlatılan konut yapım süreci, seçim kampanyası, ekonomi, dış politika ve gündeme dair önemli konularla ilgili canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Mübarek Ramazan ayı başlıyor. Bu gece sahura kalkıyoruz. Tüm İslam alemi için bu manevi huzurun, depremde ebediyete uğurladığımız şehitlerimiz için rahmete vesile olsun diyorum. 100 bini aşkın yaralımız oldu. Tüm yaralılarımızın şifa bulmasına vesile olsun diyorum.

"KONUTLAR İÇİN TEMEL ATMAYA BAŞLIYORUZ"

Enkazların kaldırılması ile birlikte malum bir taraftan çadır kentler, prefabrik evler kuruldu. Yarın temel atmaya başlıyoruz ve söz verdiğimiz gibi inşallah 1 yıl içerisinde kalıcı konutları bitirmeye Rabbim bizleri muvaffak etsin. Biz geçmişte bunun imtihanlarını verdik. Depremin ilk dakikalarından itibaren çok hızlı bir şekilde durum tespiti yaptık. Kabinemiz deprem bölgelerine gönderdik. Bakan arkadaşlarım bölgeden hiç ayrılmadan koordinatörlük görevlerini yaptılar.

Gemisinden, İHA'sına uçağına tüm imkanlarımızı harekete geçirdik. İlk bir kaç saate çalışmaları profesyonelce yerine getirmeye başladık. Ağır kış şartlarına rağmen, arama kurtarma ekiplerinin başarılı çalışmalarını gördük. Deprem felaketinin ardından ne kadar büyük bir millet olduğumu bir kez daha idrak ettik. Milletimiz asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını gösterdi. Bundan sonra da ilk gündemimiz deprem olacak.

Soruşturmalarda savcılarımız devrede. Bu süreçte 1364 şüpheli hakkında işlem başlatıldı. 302 şüpheli tutuklandı. 312 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Tutuklanan 163 kişi yapı sorumlusu, 15 şüpheli yapı sahibi. Adli süreçler devam ediyor. Sürecin her aşamasının yakın takipçisi olacağız. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın elinde projeler var. Geçmişte attığımız adımlar var. İzmir'de Van'da Bingöl'de bu işleri yaşadık. Biz köy evlerini yapmak suretiyle de bu işi ispatladık. Biz bu işte çırak değiliz. Ustalığı yakalamış durumdayız. Toplamda 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı. 6 bin 223 köy evinin inşası başladı. 11 ilimizde 650 bin konut inşa ederek hak sahiplerine teslim edeceğiz.

iz ilk defa bu adımları atmıyoruz. 1 seneyi hedef olarak koyarsın, bu 13 ay olur 14 ay olur. Ancak biz Van'da bunu ispat ettik. Bunu görmek isteyenler Van'a gitsin. Aynı şekilde Erciş'i baştan aşağı inşa ettik. İzmir'de de aynı şekilde. Dikey mimariye girmiyoruz. Dikkat edin ilk yaptığımız şey zemin etütlerini yapmak. Hatay'da bakıyoruz, fay hattının üzerinde konutlar yapılmış. Hepsi de 2019'dan önceye ait olan konutlar. Hedefimiz zemin artı 3, zemin artı 4 şekilde.

Yaşadığımız son depremde, inşa ettiğimiz konutlarımızda hasar meydana gelmedi. Van'da artçılar devam ederken temellerimizi attık. İnşa aşamasında döktüğümüz betonda hasar veya çatlak meydana gelirse çeşitli bazı tekniklerle onarımı yapılır. Beton dökmede artık mikserlerle dökme işini yapıyoruz. Mühendislerimiz büyük titizlikle çalışıyor.

İSTANBUL DEPREME HAZIR MI?

Ben İstanbul çocuğuyum. 5 sene belediye başkanlığı yaptım ve İstanbul'u iyi tanıyorum. Depremin tehdit etmeyeceği hiçbir şehir olamaz. Buna Ankara da dahil. Bence deprem felaketi tellallığı yapmayı da doğru bulmuyorum. Bu şehirlerde yaşayan insanları tehdit altına almaktır. Benim bir tezim vardı. İstanbul'a girmenin bir vizesi, bir bedeli olması lazım. Örneğin Londra'ya giremezsiniz. Bunun sebebi nedir? Trafiktir. Belli yasaklar konur bu yüzden. Benim belediye başkanlığımda İstanbul'da nüfus 8 milyondu. Şu anda 15 milyonu geçti. Biz kentsel dönüşüm projelerine devam ediyoruz. Ancak muhalefet bunu 'rantsal dönüşüm' olarak tanımlamaya başladı. Rant işini iyi beceren iyi başaran onlar. Fikirtepe iki ilçeye hitap eder. Kadıköy ve Üsküdar. Biz Fikirtepe'de kentsel dönüşüm içine adeta yırtındık. O kadar sıkıntılar yaşayarak hayata geçirdik. Benim kendi oturduğum yeri de yıkıma tabi tutturdum Burhaniye'de. Gidip görseniz kentsel dönüşümü ne kadar gurur verici olduğunu görürsünüz. Benim önümü kesip dediler ki 'Başkanım bizimkileri de yık.' Ben de dedim belediye başkanımıza söyleyeceğim hemen burada da kentsel dönüşümü başlatalım. Yapıldıktan sonra herkes Allah razı olsun diyor. Maksat şimdiden tedbirlerimizi alalım.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku