Gündem:
ERDOĞAN'dan DEPREM İTİRAFI

ERDOĞAN’dan DEPREM İTİRAFI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son durumla ilgili AFAD İl Kooordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Deprem sonrası süreçte komu olarak yaşanan eksiklik ve aksaklıkları kabul eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*Vatanımızı zorluklarıyla da kabulleniyoruz. İnsanlığın kadim çağlardan beri medeniyetlerin merkezinde olan bu topraklara son bin yıldır sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz.

*Bu aşkla kimi zaman dışardan gelen istilacılara kimi zaman içeriden zuhur eden bozgunculara kimi zaman insan gücü aşan tabiat olaylarına insanımıza hep sahip çıktık, çıkıyoruz. Halkımızı korumak için canımız dahil hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık.

“EKSİKLİK VE AKSAKLIKLAR YAŞANDI”

*Cumhuriyet tarihimiz boyunca demokrasi ve kalkınma mücadelemiz kesintisiz sürdü. Ne yaşarsak yaşayalım asla vazgeçmedik, umutsuzluğa kapılmadık. İki hafta önce yaşanan bu depremdeki kayıpları acı olarak hafızalarımıza nakşettik.

*Deprem etki alanı gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan bir deprem. Depremde kırılan 5 ayrı fay hattının yüzlerce kilometrelik bir alanda üzerinde yaşadığımız toprakta 7 metrelik yer değiştirmeler belirlendi.

*Depreme çetin kış şartları da eklenince depremden sonraki ilk günlerde kimi eksiklik ve aksaklıkların yaşandığını biliyoruz.

*Kamu ve sivil toplum afet kapasitesinin ilk anda büyük ölçüde devre dışı kalması güçlükleri daha da arttırdı.

*Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm ekiplerimizi harekete geçirdik. Tüm imkanları bölgeye ulaşmak, arama-kurtarma çalışmalarını başlatmak için seferber ettik.

6 BİNİ AŞKIN ARTÇI DEPREM

*Halen devam eden 6 bini aşkın artçı sarsıntının yol açtığı tehlikelere rağmen ekiplerimiz çalışmalarını yürüttü. 71 binin üzerine bağımsız birimin enkazı kaldırıldı.

*Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birim tahliye edildi. Orta hasarlı, 24 binden fazla binadaki 133 bini aşkın bağımsız birimdeki vatandaşımızın geçici barınma merkezi veya güvenli yerlere nakli sağlandı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

*3 milyon 108 bin bağımsız bölümün az hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gerçekleştirdiği hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzere.

*Vatandaşlarımız elektronik devlet sisteminden evlerinin hasar durumları ile bilgilerine ulaşılabiliyor.

*Ülkemizin çeşitli yerlerinden 12 binin üzerinde ağır iş makinası enkaz kaldırma ve altyapı faaliyetlerine katıldı. MSB, Emniyet, Jandarma teşkilatlarımıza ait olmak üzere kurtarma yardım ve tahliye çalışmalarına iştirak etti.

*Enkaz altı ve duvar arkası görüntüleme sistemleri de arama kurtarma faaliyetleri aktif olarak kullanıldı. Kızılay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, belediye, gönüllü ekiplerimizin depremzedelerimizin yanındadır. Günde 2 milyon 400 bin vatandaşımıza sıcak yemek ikramı yapılıyor.

ENKAZ ALTINDAN KAÇ KİŞİ KURTARILDI?

*Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 114 bin 834’ü buldu. Halen kaldırılmakta olan enkazlar bittikten sonra yakında bu sayı kesinleşecektir.

KONUTLAR 3 VEYA 4 KATLI OLACAK

*Hasar tespit, enkaz kaldırma, yer belirleme işlemleri bittikçe her ilimizde konut sayıları artacaktır.

*Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak tarihi dokusuna uygun şekilde hazırlıyoruz. Konutların hiçbir zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek.

*Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin artı üç, bilemediniz 4 bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız.

*Ülkemizde tüm üniversitelerden hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla yoğun istişare halinde çalışıyor, buradan çıkacak sonuca göre hareket ediyoruz.

*Öte yandan 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini de 3 ay süreyle erteledik.

EĞİTİM ÖĞRETİM AÇIKLAMASI

*İlk ve orta dereceli okullarımızın her birinin durumunu ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Adana, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa’da eğitim 1 Mart, Gaziantep ve Osmaniye 13 Mart, Hatay, Kahramanmaraş için 27 Mart olarak belirledik. Devam şartı aramayacağız.

*Diğer illere naklini almak isteyen öğrencilerimize her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Diğer illerde eğitimi devam edebilecek pansiyonlu okullarına geçiş yapabilecekler.

“KREDİ BORÇLARI 6 AY ERTELENİYOR”

*Kredi borçları otomatik olarak 6 ay erteleniyor. Depremde zarar gören vatandaşlarımızın tamamı 6 aylık ertelemeden yararlanabiliyor.

*Kamu bankalarımız depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor.

*150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Bu tür işletmeler için deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi ayrıca hazırladık.

*Çiftçilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den kullandıkları kredilerini bir yıl süreyle tehir etme imkanı getirdik.

HATAY HAVALİMANI AÇIKLAMASI

*Ana muhalefetin başındaki zat Hatay Havalimanı’nı kendi belediyelerinin imar ettiğini söylemeye devam ediyor. Haddini bil, bu senin işin değil, anlamazsın bu işlerden.

*Bugüne kadar hep sustum, dürüst ol, bir gün de dürüst olduğunu görelim. Bizzat Hatay’a geldiğim gün genel başkan vekilimizi oraya gönderdim ve ‘yerinde git gör’ dedim, oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı, ne olduğunu ne bittiğini biliyor. Yalan bunlarda diz boyu.

*İGM ortaklarından Kalyon İnşaat orayı 5 günde eline aldı, süratle bitirdi ve milletimize teslim etti. İşin aslı bu. Ama bunlarda doğruluk, dürüstlük maalesef yok.

HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISI

*Hatay’ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara lütfen iltifat etmeyin. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye evelallah kimsenin gücü yetmez, bunu da böyle bilin.

KAHRAMANMARAŞ’A GEÇTİLER

Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ı ziyaret etti.

Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü’nde kurulan konteyner kenti ziyaret edip, ilgililerden bilgi alan Erdoğan, burada açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 6 Şubat’ta ardı ardına yaşadığı deprem felaketinden bu yana 2 hafta geçtiğini belirten Erdoğan, depremin 3’üncü günü geldiği Kahramanmaraş’ta felaketin büyüklüğünü bizzat yerinde müşahede ettiğini söyledi.

Arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği, enkazın kaldırılmaya başlandığı, yardım faaliyetlerinin düzene girdiği bir dönemde tekrar Kahramanmaraş’ta bulunduğunu dile getiren Erdoğan, her iki depremin de merkez üssü olan Kahramanmaraş’ın hala yaralarını sarmaya devam ettiğini belirtti.

“SAYI 300 BİNİ BULDU”

Erdoğan, millete ve Kahramanmaraşlılara “geçmiş olsun” dileklerini ileterek, şunları ifade etti:

*Dünyada eşi benzeri görülmemiş deprem felaketlerinin ardından Kahramanmaraş’taki arama kurtarma, yardım ve destek faaliyetlerinde 41 binden fazla görevlimiz, 3 bine yakın iş makinemiz mevcut. Barınma için kurulan çadırların sayısı 40 bini, konteynerlerin sayısı 3 bini, hayatını buralarda sürdüren insanlarımızın sayısı 300 bini buldu.

*Kamuya ait spor salonlarına, camilere, yurtlara, okullara ve diğer geçici barınma merkezlerine yerleştirilenlerin sayısı 58 bini geçti. Şehirde tespiti tamamlanan yerlerde 25 bin binadaki 91 bin bağımsız bölümün ‘yıkık’, ‘yıkılacak’ veya ‘ağır hasarlı’ olduğu belirlendi. Bir başka ifadeyle Kahramanmaraş’ın yaklaşık 3’te 1’i oturulamaz hale gelmiştir.

*Dolayısıyla az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı demeden bizler, bütün bu inşaatları sıfırdan ele almak suretiyle yeniden inşa ve ihya edecek, Kahramanmaraş’ı Kahramanmaraş olarak bütün mağdur, mazlum depremzede kardeşlerimize inşallah teslim edeceğiz.

Erdoğan, altyapısı kontrol edilerek, güvenliği temin edilen yerlere elektrik, doğal gaz ve su verilmeye başlandığını, şehir genelinde ulaşımın, birkaç noktadaki trafiği aksatmayacak çalışma haricinde, sıkıntısız şekilde sağlandığını söyledi.

“ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Deprem bölgesinin tamamında 10 bin konteyner kurulumunun tamamlandığını, 65 bin konteynerin kurulumunun sürdüğünü belirten Erdoğan, bu rakamı 100 bine çıkartacaklarını, ihtiyaç halinde de 200 bine kadar yükselteceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ta konteyner kurulacak alanlardaki çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Kalıcı konutlarla ilgili somut adımları atma aşamasına geldik. Kahramanmaraş’ta mart ayı içinde 45 bin 67 konutun temelini atarak, inşallah inşasına başlıyoruz. Sadece mart ayı içinde 11 ilimizde 200 bin konutun inşası için ilk adımı atıyoruz. Takip eden aylarda bu rakamı, Kahramanmaraş’la birlikte deprem bölgesinin tamamında ne kadar olması gerekiyorsa o seviyeye kadar çıkartacağız.

*İnşallah bir yıla kadar tamamı gerçekleşecek olan bu inşa ve ihya hareketimizi, ben inanıyorum ki bundan önce geçirdiğimiz deprem afetlerinde nasıl gerçekleştirdiysek, burada da gerçekleştireceğiz. Yeni konutlarımız, zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek şekilde, güvenli yerlerde inşa edilecek.

*Yerinde ihya edilecek yerleşim yerlerinde de bilimsellik, hızlılık ve yapıların güçlülüğü ilkelerinden asla taviz vermeyeceğiz. Ülkemizde yıllarca kentsel dönüşüm ve TOKİ projelerine karşı çıkan zihniyetin, artık bu inadından vazgeçeceğine inanıyorum.

Depremle yıkılan şehirleri sıfırdan inşa ederek, milletin bir daha böyle felaketlerin acısını yaşamamasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Erdoğan, Hatay’da deprem anından bugüne kadar bölgeye ve depremzedelere yönelik çalışmaları detaylıca paylaştığını hatırlattı.

“BU AFET BİRLİĞİMİZİ, BERABERLİĞİMİZİ PARÇALAYAMAZ”

Depremzedelere, “Gerek hane bazında, gerek birey bazında, gerek işletme bazında yaptığımız her yardım, sağladığımız her destek sizlerin hakkıdır, mutlaka istifade etmelisiniz.” diye seslenen Erdoğan, şunları kaydetti:

*Devletimizin gücü, milletimizin gönül zenginliği bunların hepsini karşılayabilecek güçtedir. Tüm Kahramanmaraşlı kardeşlerime seslenmek istiyorum, gelin, ‘Kahramanmaraş için hemen şimdi’ diyerek, hep birlikte bu şehre sahip çıkalım. Kahramanmaraş’ı konutuyla, çarşısıyla, sanayisiyle, tarımıyla, her şeyiyle birlikte ayağa kaldıralım.

*Geçici barınma için nereye giderse gitsin, her bir Maraşlı kardeşim önümüzdeki yılın baharında kendi memleketindeki yeni hayatına başlamış olsun. Yani yeniden, tekrar ayrıldığı evine, barkına, bağına dönsün diyorum.

*Depremin canımızı yaktığı, canlarımızı aldığı, evlerimizi yıktığı doğrudur ama bu afet birliğimizi, beraberliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi asla parçalayamaz. Geleceğimize dair umutlarımızı asla elimizden alamaz ve inşallah da alamayacaktır.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, depremlerin yaralarının en kısa sürede sarılması için çabaladığını belirtti.

Depremler sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileyen Bahçeli, “Bu büyük felaket mucizelerle anlam kılınmış, içinde sır olan bir olay gibi geliyor bana. O bakımdan Cenabıallah’ın büyük lütfuyla bu felaketi aşacağız. Hepimiz tekrar eski normal hayatımıza döneceğiz, tüm ihtiyaçlar karşılanacak. Bu konuda da MHP olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız, her konuda ona tam desteğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku