Gündem:
FAZIL SAY SANSÜRÜNE GERÇEK SANATÇILARDAN TEPKİ
FAZIL SAY SANSÜRÜNE GERÇEK SANATÇILARDAN TEPKİ

Rengim Gökmen
, daha önce CSO tarafından yöneteceği belirtilen “İsmet İnönü’yü anma konseri”nden çekildi. Konseri, Gökmen yerine şef Burak Tüzün yönetecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce CSO’nun 2014-2015 sanat sezonu programından dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ın “İstanbul Senfonisi”, “Su”başlıklı konçertosu ile “Yunus’un Sırtındaki Çocuk - Hermiyas” adlı üç eseri çıkarılmıştı.

Say, “sansür”e, “AKP Kültür Bakanlığı’nı bu sansüre, bu derece küçüldükleri ve Türkiye’yi küçülttükleri için kutlamak gerek(!). Ben konserlerime devam edeceğim. Türkiye’de çalmaya, bestelemeye elimden geldiğince insanlık için bir şeyler üretmeye devam edeceğim” sözleriyle tepki gösterirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bakanlığın 2015 yılı TBMM Plan ve Bütçe görüşmelerinde Say’ın “manüplasyon” yaptığını ileri sürerek, “Benden önceki senelerde, 2 sene üst üste Say’ın eserleri hiç oynanmadığı halde bununla ilgili ne kendisi ne siyasiler hiçbir şey gündeme getirmemiş. Şimdi oynandığı halde sansürden bahsediliyor. Buradaki manipülasyonu herkesin takdirine sunuyorum” demişti.

Muammer Sun da çekilmişti

Say’ın eserleri programdan çıkarılınca, yerine dünyaca ünlü besteci Muammer Sun’un eserlerinin seslendirilmesi kararlaştırılmıştı.

Sun da geçen haftalarda açıklama yaparak, konserde “Fazıl Say’a karşı eserlerinin seslendirilmesini istemediğini” beyan etmişti. Say ise bu durumu resmi Twitter hesabından bir açıklama yaparak, “Çok değerli bestecimiz Muammer Sun’a saygı ve teşekkürlerimi yolluyorum. Asil insan. Dürüst ve mert. Ankara’da kaldırılan eserim yerine onun eseri konulmuştu. ‘Çalınmasın’ demiş. Haksızlığa, sansüre alet etmemiş sanatını da kendisini de...” sözleriyle duyurdu.

Bir tepki de Gökmen’den

Say’ın eserlerinin CSO’nun repertuvarından çıkarılmasına bir tepki de eski DOB Genel Müdürü, Orkestra Şefi Rengim Gökmen’den geldi.

Gökmen’in de “Fazıl Say yoksa, ben de yokum”diyerek, konserden çekildiği öğrenildi.

Sun ve Gökmen’in tepki gösterdiği konser, 11-12 Aralık günlerinde CSO’da yapılacak. Ancak konseri CSO’nun daha önceki programının aksine şef Rengim Gökmen değil, şef Burak Tüzün yönetecek.

Genç keman sanatçısı Elvin Hoca’nın solist olarak yer alacağı “İsmet İnönü’yü anma konserinde” Say’ın eserleri yerine, Çaykovski’nin“Keman Konçertosu Op.35 Re Majör” ile Franz Schubert’in “4. Senfoni do minör ‘Trajik’” adlı eserleri seslendirilecek.

Gökmen, 24 Temmuz’da, “sanat kurumlarını yok etmeyi amaçlayan TÜSAK yasa tasarısına karşı olduğu” gerekçesiyle bakanlık tarafından DOB Genel Müdürlüğü ve CSO Müzik Direktörlüğü görevlerinden de alınmıştı.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST EŞYALARI BULUNDU
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku