Gündem:
İLBER ORTAYLI ERDOĞAN'A TARİH DERSİ VERDİ!
İLBER ORTAYLI ERDOĞAN'A TARİH DERSİ VERDİ!

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Söğütözü’ndeki Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile ilgili “Türkiye artık eski Türkiye değil. Mimari olarak Ankara bir Selçuklu başkenti mesajı vermemiz lazımdı. Binanın iç mimarisinde Osmanlı motiflerine dikkat ettik” açıklamalarını eleştirdi. Ankara’nın Selçuklu başkenti olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ortaylı, “Konya, Selçuklu başkentidir. Motifler ne kadar onu iyi bilmiyorum. Ama Osmanlı motifini falan kasabalı mimarlar yapamaz” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre daha Çankaya’daki köşkte oturacağı, daha sonra yeni yapılan ve adının “Ak Saray” olması planlanan AOÇ içindeki binaya taşınacağı belirtilmişti. Erdoğan, NATO zirvesi için Galler’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, köşk hakkında bilgi vermişti. Erdoğan’ın köşkle ilgili açıklamalarını eleştiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ankara’da yeni köşkü uzaktan gördüğünü belirterek “Ankara Selçuklu başkenti falan değil. Konya, Selçuklu başkentidir, Konya’da da sarayın kalıntısı sadece muhafazaya alındı. Birkaç metre yüksekliğinde bir şeydir, yani saray kalıntısı yoktur. Saraya çok önem vermemişler. Kubadabad’da yine yıkıntı bir yazlık saray var” dedi. Ankara’nın Selçuklu başkenti olmadığının altını çizen Ortaylı, “Ama Selçuklu şehridir. İsteyen sarayı istediği gibi değiştirir. Kanun çerçevesinde yapabilir, kimse bir şey söyleyemez ama ananeler var, bunun bilinmesi gerekir” diye konuştu.

‘Osmanlı motiflerini kasabalı mimarlar yapamazlar’

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Binanın iç mimarisinin de Osmanlı motifleri ile yapıldığı” yönündeki açıklamaları ise şöyle değerlendirdi:

“Yeni binaya hiç gidip bakmadım. Fotoğrafını gördüğüm kadarıyla da pek öyle iddialı gelmedi. Osmanlı’nın öyle sarayı yok. Biz Topkapı’yı gördük, mütevazı bir yerdir. Dolmabahçe’de falan da pek bir şey yok. Resimde gördüğüm kadarıyla yeni sarayda muhteşem büyüklük var. Motifler ne kadar iyi bilmiyorum, Osmanlı motifini falan kasabalı mimarlar yapamazlar. Öyle kolay değil ama beni de ilgilendirmiyor. Yaparlar otururlar, güle güle otursunlar.” 


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Ahmet 10 yıl önce

beyli̇kler dönemi̇nde ankara`da bi̇r ahi̇ler tarafindan cumhuri̇yet olarak ni̇telenebi̇lecek bi̇r yöneti̇m kurulmuş.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku