Gündem:
IŞİD'İ SURİYE VE IRAK'TA VURACAĞIZ!
IŞİD'İ SURİYE VE IRAK'TA VURACAĞIZ!

İşte Obama'nın konuşmasından satır başları:

-Şu iki noktayı açıklığa kavuşturalım. IŞİD, İslami değil. Hiçbir din, masumların öldürülmesini affetmez. Ve IŞİD’in kurbanlarının büyük çoğunluğu Müslüman.

-IŞİD kesinlikle bir devlet de değil. Eskiden El Kaide’nin Irak’taki uzantısıydı ve Irak-Suriye sınırının her iki tarafında toprak kazanmak için mezhep çatışması ve Suriye’deki iç savaştan yararlandı. Ne herhangi bir hükümet ne de buyruğu altındaki halk tarafından tanınıyor. IŞİD bir terörist örgüttür, bu kadar net ve basit.

-Henüz anavatanımıza yönelik bir tehdit belirlememiş olsak da IŞİD liderleri Amerika ve müttefiklerimizi tehdit etti. İstihbarat örgütlerimiz Avrupalılar ve bazı Amerikalılar da dahil binlerce yabancının Irak ve Suriye’de onlara katıldığına inanıyor. Eğitilmiş, savaş tecrübesi edinmiş bu savaşçılar kendi ülkelerine dönüp ölümcül saldırılar düzenlemeyi deneyebilirler. Birçok Amerikalının bundan endişe duyduğunu biliyorum.

ABD’nin güç ve kararlılıkla bu endişeleri karşılayacağını bilmenizi istiyorum. Geçen ay IŞİD’in ilerlemesinin durdurulması için ordumuza harekete geçme emir verdim. O günden beri Irak’ta 150’den fazla başarılı hava saldırısı gerçekleştirdik.

-Ancak bu sadece bizim savaşımız değil. Amerikan gücü belirgin bir fark yaratabilir ama onların yapması gerekeni Iraklıların yerine biz yapamayız. Arap ortaklarımızın yerine onların bölgelerini biz güvenlik altına alamayız. Ben de bu yüzden ilave Amerikan harekâtının Irak’ta kapsayıcı bir hükümet kurulmasına bağlı olduğunu söyledim, ki bunu geçtiğimiz günlerde yaptılar. O yüzden bu akşam yeni bir Irak Hükümeti kurulmuşken, dışarıda müttefiklerimiz içeride Kongre ile istişarelerin ardından, Amerika’nın bu terörist tehdidi geriletmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini duyurabilirim.

-Amacımız net: Kapsamlı ve aralıksız bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD’i zayıflatacağız ve sonunda yok edeceğiz. İlk olarak, bu teröristlere karşı sistematik bir hava saldırısı operasyonu yürüteceğiz. Irak Hükümeti ile çalışarak, kendi halkımızı koruma ve insani yardım misyonunu genişleteceğiz ve Irak güçleri saldırıya geçtikçe IŞİD hedeflerini vuracağız.

-Dahası, ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa vuracağız. Bu demektir ki, Irak’ta olduğu gibi Suriye’deki IŞİD’e karşı da harekete geçilmesi konusunda tereddüt etmeyeceğim.

-İkincisi, sahada bu teröristlerle savaşan güçlere desteğimizi artıracağız. Haziran’da Irak güvenlik güçlerini en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğimizi değerlendirmek için yüzlerce Amerikalı’yı Irak’a konuşlandırmıştım. Bu ekipler işlerini tamamladılar. Ve Irak yeni bir hükümet kurdu. Irak’a 475 yeni görevli göndereceğiz. Daha önce dediğim gibi bu Amerikan kuvvetlerinin muharip görevi olmayacak. Irak’ta başka bir kara savaşının daha içine çekilmeyeceğiz. Ama Iraklı ve Kürt kuvvetlerini eğitim, istihbarat ve ekipman olarak desteklemeleri lazım. Sınırın diğer tarafında da Suriye muhalefetine askeri yardımlarımızı artırdık.

-Bu akşam Kongre’yi bu savaşçıları eğitmek ve donatmak için bize ilave yetki vermeye çağırıyorum. IŞİD’e karşı bu savaşta, kendi halkını terörize eden Esad Rejimi’ne dayanamayız. Kaybettiği meşruiyetini bir daha hiçbir zaman yeniden kazanamayacak olan bir rejim.

-Üçüncüsü, IŞİD saldırılarını önlemek için üst düzey terörle mücadele kapasitemizden yararlanmaya devam edeceğiz. Ortaklarımızla çalışarak, para kaynaklarını kesme çabalarımızı iki katına çıkaracağız, istihbaratımızı kuvvetlendireceğiz, savunmamızı güçlendireceğiz, sapkın ideolojilerine karşı koyacağız ve Ortadoğu’ya ve Ortadoğu’dan dışarıya yabancı savaşçı akışını durduracağız. Ben de iki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde uluslararası toplumu bu çabalara yönelik harekete geçirmek için bir toplantıya başkanlık edeceğim.

-Dördüncüsü, bu terörist örgüt tarafından yerlerinden edilen masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Buna hem Sünni ve büyük risk altındaki Şii Müslümanlar hem de on binlerce Hıristiyan ve diğer azınlıklar dahil.

-Sonuçta bizim stratejimiz bu. Ve bu stratejimizin dört aşamasının her birinde, geniş ortaklar koalisyonu Amerika’yla birlikte olacak. Şimdiden, müttefikler bizimle birlikte Irak’ın üzerinde uçaklar uçuruyorlar, Irak güvenlik güçleri ile Suriye muhalefetine silah ve yardım yolluyorlar, istihbarat paylaşıyorlar ve milyarlarca dolar insani yardım sağlıyorlar.

-Dışişleri Bakanı Kerry, bugün Irak’taki yeni hükümetle buluşmak ve ülkenin birliğini sağlama çabalarına destek için Irak’taydı. Önümüzdeki günlerde bu savaşa daha çok ortak, özellikle de bu teröristleri topraklarından çıkarmaları için Irak ve Suriye’deki Sünni toplulukların harekete geçirilmesine yardım edebilecek Arap ülkeleri katmak için Ortadoğu ve Avrupa’da seyahat edecek.

-Yönetimim, bu yaklaşım için içeride de partiler üstü bir destek sağladı. IŞİD’ten kaynaklanan tehdidi ele almada yetkim var ama Başkan ve Kongre beraber çalıştığında ülke olarak daha güçlü olduğumuza inanıyorum. O yüzden, bu tehlikeye karşı Amerikalıların birlik olduklarını dünyaya göstermek için bu çabaya Kongre desteğini memnuniyetle karşılarım.

-Şimdi IŞİD gibi bir kanseri kökünden kazımak zaman alacak. Ve askeri bir harekâta giriştiğimizde, özellikle misyonu yürüten görevlilerimize yönelik riskler olur. Ama Amerikan halkının, bu çabanın Irak ve Afganistan savaşlarından nasıl farklı olduğunu anlamasını istiyorum. Yabancı bir ülke toprağında savaşan muharip Amerikan askerleri olmayacak.

-Bu terörle mücadele operasyonu, IŞİD’i nerede olursa olsun devre dışı bırakmak için hava gücümüz ve yerde konuşlu ortaklarımızın güçlerine desteğimizle istikarlı, durmak bilmeyen bir çabayla yürütülecek.

-Ön cephedeki ortaklarımızı destekleyerek bizi tehdit eden teröristleri yok etme stratejisi, yıllardır Yemen ve Somali’de başarıyla uyguladığımız bir strateji. Ve benim bu sene başında çerçevesini çizdiğim, Amerika’nın esas menfaatlerini tehdit edenlere karşı güç kullanma ama uluslararası düzene yönelik daha geniş riskler söz konusuysa ortakları harekete geçirme yaklaşımıyla da uyumlu.



Obama: IŞİD'i yok edeceğiz paylaşan: cumhuriyet

Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku