Gündem:
KILIÇDAROĞLU'nun ELİNDEKİ 'MONTAJ YOK' RAPORU
KILIÇDAROĞLU'nun ELİNDEKİ "MONTAJ YOK" RAPORU 

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜRGEV ile ilgili belge sunacağını duyurdu. 17 ve 25 Aralık sürecini de hatırlatan Kılıçdaroğlu Çakırözer'e, “Hükümetin emrindeki TÜBİTAK, Başbakan ile oğlu arasındaki ‘Sıfırlayın’ konuşmasının montaj olduğunu açıkladı.

Oysa Demokrasi Denetçileri Derneği isimli bir sivil toplum kuruluşu, İngiltere’nin en saygın kurumlarından birine aynı kaydın ses incelemesini yaptırdı. Ve o kayıtların montaj olmadığı raporu verildi. İşte şimdi biz de o raporu mahkemeye sunacağız.”

İŞTE O RAPOR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun mahkeme sunacağı o rapora ulaştı. Edindiğimiz bilgiye göre o raporda iki olaydaki kayıtlar analiz ettirildi. Biri 17 Aralık günü Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile yaptığı ve Kısıklı’daki evlerinde bulunan 1 Milyar Dolar civarındaki paranın evden çıkarılması ile ilgili konuşma. Diğeri ise Alo Fatih görüşmesi.

İktidar kanadı ısrarla bu kaydın gerçek olmadığını ve montaj ile üretildiğini ileri sürdü. Buna karşın muhalefet partileri ve kamuoyunun önemli kısmı, ses kaydında geçen iddiaların gerçekliğini kabul ederek, hükümeti eleştirmeye devam etti.

ANALİZ BAĞIMSIZ AUDIO FORENSIC SERVICES TARAFINDAN YAPILDI

Demokrasi Denetçileri Derneği, tartışmalara ışık tutabilmek için yukarıda belirtilen ses kaydını İngiltere’den bağımsız ve tarafsız, alanında uzman Audio Forensic Services Şirketi’ne analiz ettirdi.

Denetçilerin analiz talebi iki ses kaydını içermekteydi. Bir tanesi, yukarıda belirttiğimiz ve tartışmalara neden olan Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasındaki kamuoyunda “paraları sıfırlama” olarak bilinen kayıttı. Bu kayıttaki sesin kime ait olduğunun kesin olarak belirlenmesi için de, bizzat Başbakan’ın kabul ettiği bir diğer görüşmedeki sesi ile, yani kamuoyunda “Alo Fatih!” olarak bilinen ve Habertürk TV’deki bir altyazıya Fas’tan müdahale edilmesini içeren ses kaydı oldu..

DİJİTAL BİR OYNAMA YOK

Derneğin istediği rapor 27 Mart akşamı ellerine ulaştı. Rapora göre, ses kaydında, 17 Aralık günü farklı saatlerde yapılmış telefon görüşmelerinin birleştirilmesi dışında, herhangi bir montaj veya benzeri dijital oynamaya rastlanmadığı yer aldı.

ANALİZİNDEN ÇIKAN ÖNEMLİ SONUÇLAR

1. “Paraları Sıfırlama” olarak bilinen kayıttaki seslerin üzerinde montaj vb. herhangi bir dijital oynama olmadığı belirtilmektedir. Kayıt içindeki duraklamalar, farklı görüşmelerin birleştirildiğini göstermektedir (Gün içinde farklı saatlerde yapılan telefon görüşmelerin tek ses kaydında toplanmasına işaret edilmektedir.)

2. “Paraları Sıfırlama” olarak bilinen kayıtta, ses analizi için kayıt 5 farklı kısım halinde incelenmiştir. Analiz sonucunda, her 5 kısımda da, seslere ilişkin dışarıdan müdahale ile düzenleme yapılmasına yönelik "düşük" bir olasılık bulunduğu belirtilmekte ve ses kaydının gerçekliği üzerinde durulmaktadır.

3. "Paraları Sıfırlama" ve "Alo Fatih" olarak bilinen 2 ayrı ses kaydında konuşmacıların tamamına yönelik seslerin analizi sonucu, iki kayıttaki seslerin genel olasılık eşleştirmesi için 5 üzerinden 2, yani düşük karşılaştırma değerlendirmesi yapılmıştır.





Gerçek Gündem








Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku