Gündem:
LİDERLERE FARKLI PROSEDÜR UYGULANACAK

LİDERLERE FARKLI PROSEDÜR UYGULANACAK

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için gelecek hafta düzenlenecek cenaze törenine katılacak dünya liderlerinden özel uçak ve resmi araç kullanmamalarının istendiği haberi büyük tartışma yarattı.

Politico sitesinin resmi belgelere dayandırdığı habere göre İngiltere hükümeti, Kraliçe için 19 Eylül’de düzenlenecek devlet törenine katılacak liderlerden özel uçak kullanmamalarını isteyerek, Londra’da helikopter kullanmalarının da yasak olacağını bildirdi. Ayrıca liderlerin ülkelerine ait resmi araçları kullanamayacağı ve cenazenin düzenleneceği Westminster Abbey’ye hep beraber otobüsle götürüleceği belirtildi.

Resmi belgelerde bu adımın güvenlik amaçlı olduğu kaydedilerek “Londra genelinde ve törenlerin düzenleneceği alanlarda çok kapsamlı güvenlik önlemleri alınacak” denildi. Politico, Kraliçe’nin cenazesine yer sınırı nedeniyle her ülkeden sadece devlet başkanı ve eşinin davet edileceğini de aktardı. Yabancı elçiliklere gönderilen mesajda, ülke lideri ya da temsilcisi dışında konuk alınamayacağı bildirildi.

‘ABD BAŞKANI OTOBÜSE BİNMEZ'

Londra’da görev yapan bir yabancı büyükelçi, WhatsApp mesajında “ABD Başkanı Joe Biden’ı otobüste hayal edebiliyor musunuz?” diye duruma tepki gösterdi. Son olarak da ABD'nin eski Gizli Servis ajanlarından güvenlik uzmanı Timothy Miller, Başkan Biden'ın asla ticari uçağa ya da otobüse binmeyeceğini söyledi.

Cenazeye katılmak istediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer dünya liderlerinin bu protokole nasıl yanıt vereceği merak konusu olurken, İngiltere'den gelen açıklama “ABD Başkanı'na ya da farklı isimlere bir ayrıcalık yapılabileceği” iddiasını güçlendirdi.
Guardian gazetesinin haberine göre İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss'ın sözcüsü, cenazeye katılan liderlere yönelik güvenlik protokolünün çeşitlilik göstereceğini belirtti. Sözcü, tartışma yaratan haberdeki maddelerin sadece kılavuz niteliğinde olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre de, Başkan Biden'a eşi dışında başka bir ABD'li yetkilinin ya da eski başkanın eşlik edip etmeyeceği sorusunu “Buna İngiliz hükümeti karar verecektir” diye yanıtladı.

BIDEN KATILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Guardian gazetesi, İngiltere'nin normalde yurt dışı ziyaretlerinde çok sıkı korunan ve zırhlı araçlarla gezen Biden'a yapacağı ayrıcalığın kapsamının henüz net olmadığını aktardı. Haberde, Biden'ın Londra seyahatlerinde başkanlık uçağıyla genelde Heathrow yerine Stansted havalimanını tercih ettiğini yazdı.

Biden'ın yanı sıra Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Brezilya lideri Jair Bolsonaro ve İspanya Kralı Felipe cenazeye gideceğini doğrulayan isimler oldu. Guardian, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da törene katılabilecek isimler arasında olduğunu, Çin ve Rusya liderleri Şi Cinping ve Vladimir Putin'in ise cenazeye gitmeyeceğini belirtti.

ERDOĞAN GEÇEN YILKİ ZİRVEYE KATILMAMIŞTI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) “güvenlik eksikliği” nedeniyle katılmamıştı. Erdoğan’ın zirveye katılmama nedeninin “Türk delegasyonundaki kişi sayısına ve resmi araç sayısına getirilen kısıtlamalar” olduğu belirtilmişti.

Erdoğan da, iklim zirvesine katılmama kararıyla ilgili “Liderler Zirvesi için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. Bu diplomatik teamüllere de uymuyordu” demişti.
 



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku