Gündem:
TÜRKİYE, BASRA BAŞKONSOLOSLUĞU'NU TAHLİYE ETTİ
TÜRKİYE, BASRA BAŞKONSOLOSLUĞU'NU TAHLİYE ETTİ

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinin ardından artan güvenlik riskleri kapsamında Türkiye, Basra’daki başkonsolosluğunu tahliye etti. Irak makamlarının başkonsolosluk binasının dışında yeterli koruma sağlayamaması üzerine Basra Başkonsolosu Tolga Orkun, iki muavin konsolos ve 15 özel harekatçıdan oluşan 18 kişilik ekip zırhlı araçlarla Kuveyt’teki Türk Büyükelçiliği’ne geçti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili konuya ilişkin şunları söyledi:

IRAK KORUMA SAĞLAYAMADI

“Dün akşam Basra’yı da bizim için riskli şehirler arasına almıştık. Basra başkonsolosluğumuzu bugün tahliye ettik. Tahliye edilen personel şu anda Türkiye’nin Kuveyt Büyükelçiliğinde. Şu anda Basra’yı vatandaşlarımızın tamamen boşaltması gereken bir şehir olarak görmüyoruz. Başkonsolosluğumuzun oradaki koruması iyi değildi, şehir de korunaklı bir yerde değildi. Geçici süreyle faaliyetlerimizi askıya aldık. Uzun süreli bir gidiş olarak görülmesini arzu etmiyoruz. Personelimiz Kuveyt üzerinden Türkiye’ye gelecek. Başkonsolos iki muavin konsolos ve 15 özel harekatçı toplam 18 kişilik çekirdek personelimiz bulunuyordu.
Mevcut personel ve zırhlı araçlarla gerçekleşti tahliye. Alt yapısal sıkıntımız yoktu. Irak elinde personel olmadığı için güvenliği arttıracak durumda değildi. Bizim güvenliğimiz içeride koruma sağlıyor. Dışarıda koruma sağlayan yerel polis ve asker. Şu anda Basra’daki TPAO çalışanlarına ilişkin bir tahliye kararı yok.

ASKERİ MÜDAHALE YOK

Telafer’de durum her geçen gün insani krize dönüşüyor. Bugün yine çatışmalar devam etti ama tam anlamıyla şehir IŞİD’in eline geçmedi. Telafer’den ayrılan Türkmen kardeşlerimiz var. AFAD yardımlarını sürdürüyor. Türkmen kardeşlerimizin beklentisi insani yardımdır. Telafer’e askeri olarak gitmemiz söz konusu değil. Bağdat’ta IŞİD tehdidi çok yoğun hissedilmiyor. Bağdat büyükelçiliğimizle ilgili şu anda güvenlik riski yok. 17 Haziran itibariyle Türkiye’deki sınır kapılarından bin 41 kamyon çıktı, bin 661 kamyon girdi. Kriz masasına ise 723 vatandaş başvurdu. 665’i sonuçlandırıldı, 58 başvuru üzerinde çalışmalar devam ediyor.”

DAVUTOĞLU TWEET ATTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Basra Başkonsolosluğu’nun tahliye edildiğini, başkonsolosluktaki tüm görevlilerin Kuveyt’e götürüldüğünü söyledi. Davutoğlu, açıklamasında, “Irak’taki gelişmeler çerçevesinde Basra bölgesinde güvenlik riskinin artması sonucu Basra Başkonsolosluğumuz bugün tahliye edilmiştir. Başkonsolosluğumuz personeli bugün itibariyle Kuveyt’e geçmiş bulunuyor. Vatandaşlarımızın Irak’taki riskli bölgelerden tahliyesi için kriz merkezimiz ve Bağdat büyükelçiliğimiz 24 saat görevde. Iraklı kardeşlerimizin normal düzenlerine dönmesi için Türkiye her platformda her türlü katkıyı vermeye hazırdır” ifadesini kullandı.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku