Kadın:
KADINLAR BAKIRKÖY'de BULUŞTU

KADINLAR BAKIRKÖY’de BULUŞTU

Panelle başlayan program, sergilerin açılışı ile devam etti. ULEKAD Başkanı Hüzün Yücel, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Kapsamında, derneğimizin öncülüğünde Of Örtülü Derneği, SAHİM-SEN ve LUİS BİEN desteğiyle bu gün burada bir araya geldik. “Geçmişten Günümüze Anadolu Kadını” konulu panel ve “Renklerin İçindeki Düşler” konulu Solo Sergi ve Uluslararası Karma Resim sergilerinde sizlerle buluştuğumuz için mutlu ve gururluyuz.  Solo sergi ve Uluslararası karma resim sergisinin Küratörlüğünü Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Değerli arkadaşım, aile dostum Alev Demirkesen yürütmektedir. Ben sizlerin nezdinde Alev Hocama, Sakarya Üniversitesi’nin değerli hocalarına ve katılımcı sanatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Renklerin İçindeki Düşlerle inanın bizleri saklandığımız karanlıklardan çıkardınız. Ayrıca hem anne kız fotografı ile sergiye katılan ve hem de görsel tasarım işlerimizi yürüten Ece Demirkesen'e de teşekkür etmek istiyorum. Ben sözü uzatmak istemiyorum. Bu gün yine acının en derinini konuşacağız.  Salona girerken mutlaka görmüşsünüzdür değerli sanatçımız Şenay Ceren Balaban’ın “Görebildiğin Kadar Özgürsün” adlı canlı performansını. Evet, görebildiğimiz kadar ne yazık ki özgürüz. Bu yüzden de sözün bittiği yerden haykırmak istiyoruz bugün. Sesimizi duyan olur inşallah. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır ve hemen şimdi uygulansın diyoruz ” dedi.

Etkinliğe siyasi partilerde büyük ilgi gösterdi. Yoğun programına rağmen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, CHP 25-26 dönem İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İBB STK’lardan sorumlu Koordinatör Hasan Akkuş, İYİ Parti Ataşehir İlçe Başkanı Mert Kar, CHP Bakırköy Kadın Kolları,  İYİ Parti Kadın komisyon ı üyeleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Avukatı Rukiye Leyla Süren katıldı.

İBB İnanç Masası Fatma Yavuz,  Sanatçı Şafak Sönmez ve sanatçı ressam davetliler katılım sağlayarak etkinliğe renk kattı.  Etkinliğe desteklerini esirgemeyen ve ULEKAD ile birlikte organize eden Of Örtülü Derneği Başkanı Hidayet Sevencan, SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Tekin Akarken, Genel Baş. Yardımcısı Müjgân Salur ve Kadın Kolları Komisyonu Başkanı Nazlı Lök ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Avukatı Rukiye Leyla Süren ile birlikte etkinliğe katılan ve gözyaşları dinmeyen mağdur annesi Hüsniye Yıldırım hazır bulunu.

Etkinlikte açılış ve protokol konuşmalarının ardından “Geçmişten Günümüze Anadolu’da Kadın“ konulu panele geçildi.

Panelin Maderatörlüğünü İ Yİ Parti Ataşehir Kadın Kolları Başkanı ve Luis Bien‘in yöneticisi Şenay Öztürk’ün üslendi. Öztürk, “Her gün bir annenin yüreğine hançer saplanıyor, ocaklara ateş düşüyor. Çoğu aile yasını bile tutamıyor. Ne yazık ki sapıklarla, katillerle aynı gökyüzünü paylaşıyoruz ve korka korka yaşar hale geldik. İşte bugün burada bizler Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği, SAHİM-SEN ve Of Örtülü Derneğinin organizasyonu ile tüm kimliklerimizi dışarda bırakarak, birbirinden değerli panelistlerimizle kadın ve çocuğa yönelik şiddeti, cinayetleri, tacizi konuşacağız “ diyerek paneli başlattı.

Deneyimli ve halk tarafından sevilen 26. Dön. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci,  TBMM’de kadın temsilinin az olmasına değinerek, Mecliste kadının sesinin daha gür olması gerektiğinin altını çizdi. Yedekci, kadına yönelik şiddettin bir insanlık suçu olduğunu ve toplumun tüm kesimlerinin, kadına yönelik şiddet ve baskıya karşı birleşerek mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Geçtiğimiz haftalarda başarılı çalışmaları ve kadın cinayetlerinin önlenmesinde önemli çalışmalar yapmasından dolayı ödül alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da katılım sağlayarak panele destek verdi.

Her gün katlanarak artan cinayet, taciz ve tecavüzlerin önlenmesinde İstanbul Sözleşmesinin önemine değinen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Avukatı Rukiye Leyla Süren, 2018 yılında çalıştığı işyerinin 3 katından düşerek hayatını kaybeden Aysun Yıldırım davasının ”intihar” denilerek kapatılmasının ardından verdikleri uzun hukuk mücadelesini anlattı. Yaptıkları itirazlarla davayı yeniden açtırdıklarını anlattı Süren, "Düştüğü yerde kan izi yoktu. Telefonla bir insan intihar etmez. Bu davanın Şule Çet ile çok ortak noktası var. Örneğin; pencerede parmak izleri yok. Hiç tutunmadan o dar pencereden Aysun kendini nasıl aşağı atacak? Bütün bu soruları sormak lazımdı. Sorduk ve davayı yeniden açtırdık " dedi.

SAHİM-SEN Genel Başkanı Sayın Özlem Tekin Akarken ise  “Sahada Kadın Olmak” başlığıyla salonda bulunan kadınlara yaşadığı deneyimi paylaştı. Akarken , “artık ekmek aslanın ağzında değil, midesinde. O yüzden biz kadınlar her alanda güçlü olmalıyız” dedi.

Verilen sürenin ardından panele devam edildi. İkinci bölümde ise  CHP Bakırköy Kadın Kolları Başkanı Hamide Yazıcı, Kadın Cinayetlerinin önlenmesinde  siyasi partilerin kadın kollarının çalışmalarını anlattı.

Başkent Üniversite Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Fadime Yeşiltaş, sağlıkta kadın çalışanlara yönelik şiddet ve şiddetin önlenmesi” konusunda deneyimlerini paylaştı. Yeşiltaş’ın kendi başından geçen olayları anlatması salonda bulunan tüm katılımcıların büyük ilgisini çekti.

Şimdi söz savunmada denilen panelde İYİ Parti Kadın Politikaları Komisyonunda görevli İstanbul Barosu Avukatı Gülşah Akar Kazdal, yeni çıkan yasaları ve uygulamaları anlatarak salonda bulunan katılımcılara bilgi verdi.

Ünlü Uzman Psikoloğu Alanur Özalp ise ailede ve toplumda şiddetin neden olduğu tahribatı anlatarak, kadına yönelik her türlü şiddetin temelinde “cinsiyet eşitsizliği” olduğunu söyledi. Özalp, suçluların cezalandırılmadığına dikkat çekerek, ”Türkiye’de kadına yönelik şiddet, İktidar yetkililerinin söylemleri, mahkemelerde uygulanan iyi hal indirimleri, cezasızlık, medyada yer alan program ve haber içerikleri, savaş ve militarist politikalar her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi.

Her iki sergi de 30 Kasım 2021 tarihine kadar Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi‘nde sanatseverlerin ziyaretine açık.

Öte yandan etkinlik destekçilerinden Luis Bien etkinliğe katılan tüm kadınlar indirim uygulayacak. Siz kadınların sadece Şenay Öztürk’e ulaşıp, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi‘nde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Anadolu Kadını” etkinliğinden geliyorum demeniz yeter.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

PERU YANGIN YERİ
Peru’da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun 7 Aralık’ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin...

Haberi Oku