Kültür-Sanat:
'SU, BUZ, ATEŞ VE LAV İLE DÜNYA'
"SU, BUZ, ATEŞ VE LAV İLE DÜNYA" 

OLYMPUS GALERİ'de 17 EYLÜL - 14 EKİM 2014 tarihleri arasında Yalçın VARNALI'nın "DÜNYANIN BAŞLADIĞI YER" isimli fotograf sergisi izlenebilecek. 

Yalçın VARNALI'nın İzlanda'da yaptığı çalışmalardan oluşan seçki, 20 adet siyah beyaz fotograftan oluşuyor. 

Sergi 14 EKİM  2014 Cuma gününe kadar gezilebilecek.

İLETİŞİM:
Fototrek - Olympus Galeri

İstiklal Cad. Galatasaray Han. No: 120 Kat: 2A Beyoğlu-İstanbul
0212 251 90 14

YALÇIN VARNALI'NIN SERGİ YAZISI


"Hayatta bazen ara basamak yoktur. Keskin karşıtlıklar, bizi özenle kaçındığımız kararları vermeye iter. Sıradanlığın sinsi rahat severliği, yalnız kalabalığın parçasıyken kendini özgün ve benzersiz sanmanın kibrini gizlice teslim alıverir. Şehir grileşmeye başlar git gide; beton olur, cam olur, duyarsız mesafe olur. Kaçmak istersin bu aç gözlü tesviye tablasından. Bir anda keskin tercihler uçurumunda dallara tutunurken bulursun kendini; iliklerine kadar korkarsın. İşte o yüzden için biraz tedirgin, ama aklına garip bir umut mayası çalınmış olarak uçup başka bir diyara gidersin. Ateşle buzun dans ettiği yere... 


Oraya ayak bastığında en çok hayret ettiğin şey, nasıl olup da yeraltındaki en gemlenmez cehennemin, yeryüzüne fışkırdığı noktada en sakin cennete dönüştüğüdür. Issız kumsallar görürsün; zamanın seli akıp gitmiş, geriye siyah kumlar kalmıştır. Denizin içinden lav kuleleri yükselir; hangi açıdan baksan başka bir ejderha sureti. Hâlâ ağır, yoğun, yakıcı devinmektedir sanırsın; engel tanımaksızın kararlı ateş sütunu iken donuvermiştir birdenbire. Denizi aynayla değiştirmişlerdir. Dingin bir durağanlık içinde yürürken var olduğundan bile emin olmazsın. Ama işte aniden, buzulun yırtıldığı dehlizden bir çağlayan korkutucu düşüşüne çoktan başlamıştır. Suyun soğukluğu onu kararlı ve acımasız kılar; değdiği yeri kesip geçer. Suyun en şiddetli hali bile burada ürkütücü bir dinginliğe dönüşür. Katı akarsu, parçalanıp ıssız göle dağılır. 

İzlanda… Buz ülkesi… Buzdan ülke. Burada hiçbir görüntü insanı şaşırtmaz. Her şey her şeye benzer; her şey her şeye dönüşür; hiçbir şey benzediği şey değildir. Sonsuzluk kavramını hayal etmeye çalışırsın; buz ülkesinde onu görürsün. Akkor ırmağının taşlaşması türlü biçimlere girmiştir: Atomlaşmış tüfler, kurşun dökülmüş gibi eğri kayalar, aniden soğuyup duvar örmüş lav kristalleri, ateşin koynundan çıkıp gelmiş suyun havanın buzdan soluğuna değdiği yeri seyredersin. İçindeki karşıtlıklar gibidir bu karşılaşma; zor kararların gibidir. Ama başladığı yerde yaşam kımıldar. 


Bu yasayı eski bilgeler ve savaşçılar iyi anlamışlardı; durgun denizlerin gizlediği fırtınalı tutkuları anlatmışlardı: İzlanda’yı bu dünyadan ayıran, kadim zamanlara ait kılan bu maceracılıktır; keşfetme arzusudur; korkusuzca bilinmeyene açılma güdüsüdür. Bu Saga ruhudur. Her yere uzak bir adanın, ateşle biçimlenen dünyasında, başka bir gezegene dair masallar anlatılır. Dünyaya can verenin, iki ezeli hasmın acımasız savaşı olduğunu en iyi burada anlarsın. Ateşin fışkırdığı yer, buzun krallığına komşudur. İşte zaten yaşam bu sınırda başlar; bu kıvrımda, bu bitişme hattında; çünkü hayatta bazen ara basamak yoktur. Ara renk yoktur; ya siyahtır ya beyaz. Parıltıların dünyasından sıkıldığında, gözün objektifin ardına geçer. Acelen yoktur; bırakırsın biraz diyafram açık kalır; uzun pozlama yavaş akan zamanı dondurur. Şehrin kulelerinde buna minimalizm derlermiş; sen dolaysızlık dersin. Sabitlediğin imgeye bir de kendi gözünle bakarsın; sübjektifine kazırsın. Derin bir nefes alıp yaşadığını hissedersin. Kımıldarmış gibi duran kayaları ve üstünde yürüyesin gelen denizi yeterince dikkatli dinlersen, zamanın öncesine ait bir Saga anlattıklarını duyarsın. Ama dinlemeyi bilen kulağa, görmeyi bilen göze…

İzlanda… Dünya’nın başladığı yer…"

YALÇIN VARNALI KİMDİR

Yalçın VARNALI 1966 Adapazarı doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmanı. Fotografla tanışıklığı biraz daha eski olsa da, son 6 yıldır sadece uzun pozlama tekniği ile kare formatta, ağırlıklı olarak siyah-beyaz fotograflar üretiyor. Daha çok, sade, minimalist olarak tanımlanabilecek kompozisyonlar arıyor.






Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku