Sağlık:
OKUL ÇOCUKLARI KAHVALTIDA PEKMEZ YEMELİDİR!
OKUL ÇOCUKLARI KAHVALTIDA PEKMEZ YEMELİDİR!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Çapaş, büyüme çağında yapılan kahvaltının içeriğinin oldukça önemli olduğunu belirterek, "Okul çağındaki çocukların kahvaltısında kışın sofralardan pekmezin eksik edilmemesi gerekir. Peynir, yumurta, yeşillik ve söğüş gibi sebzelerin yanı sıra özellikle kış aylarında demir ve kalsiyumdan zengin pekmeze kahvaltıda yer vermek gereklidir’’ dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Çapaş, günün en önemli öğünü olan kahvaltının, okul çağındaki çocuklarda büyümenin anahtarı ve başarının sırrı olduğunu ifade ederek, "Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan çocuk, okulda daha başarılı olup daha geç yorgunluk hisseder, problem çözme yeteneği daha gelişmiş olup derse daha iyi yoğunlaşabilir. Kahvaltı yapmayan çocuk okulda bisküvi, kek, poğaça, çikolata yanında meyve suyu ve asitli içeceklerle öğününü geçirir. Böyle bir öğün çocuklarda obeziteye, diş problemlerine, büyüme geriliğine, konsantrasyon bozukluğuna neden olur’’ dedi. 

GÜNE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN PEKMEZ

Diyetisyen Çapaş, "Peynir, yumurta, yeşillik ve söğüş gibi sebzelerin yanı sıra özellikle kış aylarında demir ve kalsiyumdan zengin pekmeze kahvaltıda yer vermek gereklidir. Pekmez kan yapımını artırır ve kolay enerji sağlar. Pekmez kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumla kan yapıcı demir ve potasyum açısından oldukça zengindir. 2 tatlı kaşığı pekmez (10 gram) 29 kilokalori iken, 2 tatlı kaşığı şeker (10 gram) 40 kilokaloridir. Hem de saf şeker sadece karbonhidrat içerirken, pekmezin besin değeri oldukça zengindir’’ diye konuştu.

Çapaş, Türkiye’de pekmezden; pestil, cevizli sucuk ve pekmez lokumu gibi çeşitli yiyecekler yapıldığını, ‘’Pekmeze ceviz, susam, fındık gibi besinlerin karıştırılmasıyla elde edilen yiyecekler enerji ve mineraller yönünden zengin olmasının yanı sıra protein de sağlarlar. Bu sebeple pekmez ve pekmez ile hazırlanan yiyeceklere büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin beslenmesinde, özellikle kahvaltı sofralarında yer verilmesi son derece önemlidir” dedi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku