ŞİMŞEK: ENFLASYON DÜŞÜŞ GÖSTERİYOR
Antalya Diplomasi Forumu’nda “Küresel Sınamalar ve Türkiye'nin Görünümü” başlıklı panelde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programa yönelik güven mesajları verdi. Şimşek, küresel ticaretteki korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemde Türkiye’nin iç tüketime ve yatırımlara dayalı ekonomik yapısıyla avantajlı konumda olduğunu belirtti.
Türk lirasındaki değer kaybının kontrollü şekilde gerçekleştiğini ve enflasyona etkisinin sınırlı kalacağını vurgulayan Şimşek, “Enflasyon düşüş gösteriyor, düşecek, düşmeye devam edecek. Geniş kapsamlı bir politika setimiz var. Bu programa sıkı sıkıya bağlıyız. Kararlılığımız tam” diye konuştu.
Türkiye’nin bölgesel imalat merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Şimşek, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projeleriyle bu konumu güçlendirmek için ulaştırma altyapısına yatırım yapıldığını söyledi. “Bu bağlantılar, barış ve refahı güçlendirecek, en çok faydayı yine Türkiye sağlayacak” dedi.
Şimşek, küresel ölçekte artan borçluluk sorununa da dikkat çekti. Türkiye’nin borç/GSYH oranının düşük olduğunu belirten Şimşek, bu durumun finansal dalgalanmalara karşı Türkiye’yi dirençli kıldığını ifade etti.
Kur korumalı mevduat sistemindeki küçülmeye dikkat çeken Şimşek, bu enstrümanın 144 milyar dolardan 20 milyar dolar seviyesine gerilediğini açıkladı. Türkiye’nin risk priminin, programın başlangıcından bu yana gelişmekte olan ülkeler ortalamasından daha fazla düştüğünü söyledi.
Panel sonrası katılımcıların sorularını da yanıtlayan Şimşek, ticarette artan korumacılıkla ilgili, “Ticaret savaşının kazananı olmaz. Serbest ticaretten yanayız. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz, her senaryoya hazırlıklıyız” değerlendirmesinde bulundu.