Dünya:
GAZZE'de İNSANLIK DRAMI

GAZZE'de İNSANLIK DRAMI

Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta yer alan Nasır Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Genel Müdür Zakut, “İsrail ordusu, çocukları, hastaları, refakatçilerini ve bazı sağlık personelini Şifa Hastanesi’nden zorla çıkardı, hastalar hastaneden yürüyerek ayrılmak zorunda kaldı” dedi.

“Hastanede hala 650 hasta bulunuyor. Bunlardan 22’si yoğun bakımda, 36’sı ise prematüre bebek.” diyen Zakut, hastanedeki hastalar, sağlık personeli ve zorla yerinden edilen Filistinlilerin hayatının tümüyle İsrail’in sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
Zakut, bu kişilerin Gazze dışında tedavi edilmeleri, can güvenliklerinin sağlanması için Mısır’a tahliye edilmelerini talep etti.

Filistinli yetkili, ayrıca Şifa Hastanesi ve diğer hastaneler için acilen yakıt sağlanması çağrısında bulundu.

DSÖ: HASTANELER HİZMET VEREMİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Son üç gündür DSÖ’ye Gazze’deki ölüm veya yaralanma sayısına ilişkin güncelleme gelmemesinin, sağlık sisteminin işleyişini değerlendirmelerini zorlaştırdığını belirten Ghebreyesus, “Gazze’deki hastanelerin yalnızca dörtte biri çalışıyor. 36 hastaneden 26’sı ya hasar, saldırı ya da yakıtı bittiği için artık hizmet veremiyor.” dedi.

Ghebreyesus, “İsrail ordusunun Gazze’deki Şifa Hastanesine yaptığı baskın kabul edilemez. Hastaneler savaş alanı değildir.” diye konuştu.

SAĞLIK HİZMETLERİ TÜMÜYLE DURDU

Şifa Hastanesi’nden güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir kaynak, AA’ya yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi’ne sığınan Filistinlileri içeride alıkoyduğunu söyledi.

İsrail ordusunun baskınına uğrayan Şifa Hastanesi’ndeki sağlık hizmetlerinin tümüyle durduğunu aktaran kaynak, “Hizmetlerin durması nedeniyle yüzlerce hasta ve yaralının hayati tehlikesi söz konusu. Nitekim insanların yaraları çürümeye başladı, bu da salgın hastalıklara yol açabilir.” dedi.

İsrail askerlerinin buraya sığınan Filistinlileri binalarda alıkoymaya devam ettiğini ve Şifa Hastanesi’ne giriş çıkışları engellediğini aktaran kaynak, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi diyaliz bölümünde konuşlandığı ve diğer bölümleri de kuşatma altına aldığını ifade etti. Filistinli kaynaklar, Şifa Hastanesi’ndeki durumun son derece trajik olduğuna işaret etti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, Gazze Şeridi’ni işgal eden ve Şifa Hastanesi’ni kuşatan İsrail askerleri, hastanedeki sağlık hizmetlerine bir darbe daha vurdu.

İsrail askerleri, Gazze Şeridi’nin en büyük tıbbi kompleksindeki oksijen ünitesini çalıştıran ve jeneratör sistemine bakan yedeği olmayan iki teknisyeni alıkoydu.

FİLİSTİN HÜKÜMETİNDEN ŞİFA HASTANESİ ÇAĞRISI

Gazze Şeridi’ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordu güçlerinin Gazze Şeridi’nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi’nde “savaş suçu” işlediği belirtildi.

Tüm dünya ülkelerine İsrail’in saldırılarını durdurmak için müdahale çağrısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İsrail, savaş suçu, ahlaka ve insanlığa karşı suç olarak sınıflandırılan bu uygulamaları, Şifa Hastanesi’ne yönelik bir kışkırtma ve kamuoyunu yanıltma kampanyasının ardından gerçekleştirdi.”

İsrail’in, Şifa Hastanesi’nden çıkış için güvenli geçişlerin varlığından bahsetmesinin sadece bir “propaganda” olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’nden ayrılmaya çalışan birçok aileyi sahada ve doğrudan infaz ederek 30’dan fazla kişiyi öldürdüğü ve onlarca kişiyi yaraladığı kaydedildi.

Açıklamada, “İsrail askerleri, kompleksin içindeki binalara tanklar, ağır silahlı askerler, patlayıcılar ve insansız hava araçlarıyla baskın düzenledi. Hastane içerisinde ateş açtı. İsrail ordusu çok sayıda çocuğu ve bazı hastaları hastaneden kovarak sokağa attı ve onları ölüme terk etti.” ifadeleri kullanıldı.

İsrail askerlerinin, sağlık ekiplerini tehdit ederek binaları boşalttırdığı belirtilen açıklamada, İsrail ordusunun, Şifa Tıp Kompleksi’nde çok sayıda hasta, yaralı ve yerinden edilmiş kişi ile çok sayıda sağlık ve bakım personelini darbettiği, kıyafetlerini çıkarmaya zorladığı ve onlara hakaret ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “hala çeşitli suçlar ve katliamlar işleyen” İsrail ordusunun hastanenin içinde ateş açarak yaralılar, hastalar ve yerinden edilmişler arasında korku ve paniğe neden olduğu aktarıldı.

HAMAS: İSRAİL TİYATRO KURGULUYOR

Hamas, İsrail’in, “Hamas’ın faaliyetlerinin bulunduğuna işaret eden istihbarat bilgileri doğrultusunda belirli bir yerleşkeye baskın düzenlediğine” dair açıklamasına yanıt verdi.

İsrail’in Şifa Hastanesi’nde silah ve teçhizat bulunduğunu iddia etmesinin, “Gazze’de sağlık sektörünü yok etmeye yönelik suçunu meşrulaştırmaya çalıştığı yalanların ve ucuz propagandanın devamından başka bir şey olmadığı” belirtildi.

Bu iddiaların İsrail’in Rantisi Çocuk Hastanesi’ne baskın sırasında yaptığı içi boş propagandanın benzeri olduğu kaydedilen açıklamada, İsrail’in bir yere silah yerleştirerek, artık kimseyi kandıramadığı komik bir tiyatro oyunu kurguladığı aktarıldı.

“İsrail’in çocuklara, kadınlara ve savunmasız sivillere karşı işlediği suçları örtbas etmek için yaydığı yalan ve aldatmacanın boyutunun farkındayız.” ifadeleri kullanılan açıklama şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletlere ve uluslararası kuruluşlara, hastanelerin koşullarını gözden geçirmek ve İsrail’in yalan söylemi ile asılsız iddialarını tespit etmek için uluslararası bir komite kurma çağrısını iki haftadır birden fazla kez tekrarlıyoruz.”

NETANYAHU BASKINLA ÖVÜNDÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede bulunan İsrail ordusuna ait eğitim kampına yaptığı ziyarette, Gazze’ye yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakanlık Basın Ofisi’nden yayımlanan görüntülerde Netanyahu, Gazze Şeridi’nde “ulaşamayacakları yer olmadığını” öne sürerek, şunları söyledi:

“Gazze’yi istila edemeyeceğimizi söylediklerini hatırlıyor musunuz? İstila ettik. Gazze şehrinin kenar mahallelerine ulaşamayacağımızı söylediler, ulaştık. Şifa Hastanesi’ne giremeyeceğimizi söylediler, içeri girdik.”

Netanyahu, dün akşam ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğünü belirterek “zafer kazanıncaya kadar” Gazze’ye yönelik saldırılardan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

İSRAİL, HASTANEDEN KISMEN ÇEKİLDİ

İsrail ordusu Şifa Hastanesi’ndeki araçlarını kısmen geri çekti ancak bazı askerlerini hastane içinde bıraktı. “Şifa Hastanesi’nde hareket eden her şeye ateş açıldığı için hastanenin içinde bulunanlar dışarı çıkamıyor” diyen kaynak, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ne sığınan bazı hasta ve yakınlarını gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürdüğünü aktardı.

İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’nin doğumhane binası yakınındaki bölümlerden birine saldırı düzenlediğini dile getiren kaynak, Şifa Hastanesi’nde, yaklaşık 700 hasta ve yaralının yanı sıra 650 sağlık çalışanının olduğunu, bunların dışında da hastaneye sığınan yaklaşık 1000 kişinin bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan haberde de İsrail ordusunun Şifa Hastanesi’ni tanklarla kuşatmaya devam ettiği belirtildi.

Haberde, Şifa Hastanesi’nin çevresindeki binaların tepelerine yerleşen İsrailli keskin nişancılar ve üzerinde sürekli uçuşlar yapan insansız hava araçlarıyla (İHA) gözetlendiği ifade edildi.

Şifa Hastanesi’nin çevresini kuşatan İsrail ordusuna ait tankların ayrıca yakın noktalara atışlar yaptığı aktarıldı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı da İsrail ordusunun topçu atışlarıyla Şifa Hastanesi’nin bazı bölümlerini doğrudan hedef aldığını kaydetti.

BEYAZ SARAY, ‘HASTANE SALDIRISINA YEŞİL IŞIK YAKILDI’ İDDİASINI REDDETTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, “(İsrail’in) Hastane çevresindeki askeri operasyonlarına onay vermedik” dedi.

ABD’nin hastane baskını için “yeşil ışık yaktığını” reddederek Tel Aviv’in kendi rızasıyla hareket ettiğini savunan Kirby, “Bunlar İsrail’in planladığı askeri operasyonlar ve kendi prosedürlerine uygun olarak yürütüyorlar. ABD bu prosedürlere dahil değil.” ifadelerini kullandı.

İRAN: İSRAİL YARGILANMALI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Şifa Hastanesi’ne saldırılarına tepki gösterdi.

Kenani, İsrail’in Şifa Hastanesi’nde “Hamas’ın komuta merkezinin” olduğuna dair ortaya attığı iddiaları, çocukların ve kadınların öldürülmesi için sadece bir kılıf ve mazeret olarak kullandığını vurguladı.

Açıklamasında Kenani, şu ifadelere yer verdi:

“Bu sabah Siyonist askerlerin Şifa Hastanesi’ne vahşice saldırısı savaş suçunun somut bir örneğidir ve bu suçlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.”

“GÖRDÜKLERİMİZ KARŞISINDA ÇOK ENDİŞELİYİZ”

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Gazze’deki gelişmeler hakkında konuştu. Gazze’de siviller ve sivil altyapıların hedef alınmaya devam edildiğini belirten Dujarric, “Daha önce de birçok kez söylediğimiz gibi, siviller ve sivil altyapılar korunmalıdır.” dedi.

Dujarric, Filistinlilerin zorla yerinden edilmelerine de başından beri karşı olduklarının altını çizdi. Gazze’de önceliğin ateşkes olduğunu yineleyen Dujarric, talep edilen süre hakkında konuşmazken, insani yardımları tamamlamak için yeterli süre verilmesi gerektiğini vurguladı.

Şifa Hastanesi’nden gelen görüntüleri gördüklerini aktaran Dujarric, bunların çok rahatsız edici olduğunu belirterek, taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısını yineledi.

Dujarric, BM’nin hastanede personeli olmadığını o yüzden gelen rapor ve haberlere baktıklarını belirterek, “Gördüklerimiz karşısında çok endişeliyiz” diye konuştu.

Hastanelerin uluslararası insancıl hukuk uyarınca korunduğunu belirten Dujarric, “Hastaneler savaş sahası olmamalı. Taraflar hastanede çatışmamalı. Bu dünyanın hiçbir yerinde olmamalı. Nokta” ifadelerini kullandı.

Dujarric, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) edindikleri bilgiye göre, Mısır’dan 91 yardım tırının dün giriş yaptığını ancak yakıt olmadığı için dağıtımın mümkün olmadığını söyledi.

Sadece Mısır’dan gelen yardımları almakta kullanmak için 25 bin litre yakıtın Gazze Şeridi’ne ulaştığını da anımsatan Dujarric, “Daha fazla yakıta ihtiyaç var. Kullanıma ilişkin getirilen kısıtlamalar da durumu zorlaştırıyor. Elektrik santralleri, sağlık tesisleri, temiz su, fırınların çalışması, yardım tırlarının dağıtımı için çok daha fazla yakıta ihtiyaç var. Yakıt bizim cankurtaran halatımız.” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİFA HASTANESİ’NDE NELER YAŞANDI?

İsrail güçleri, bu sabah erken saatlerde Gazze’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi’ne tanklar eşliğinde baskın düzenlemişti. Tel Aviv yönetimine bağlı askerler, Şifa Hastanesi’ndeki ameliyathane, böbrek, dahiliye, hasta kabul ve doğumhane binalarını basarak, hastane çalışanlarını ve doktorları alıkoymuş, bodrum katlarında ise patlama gerçekleştirmişti.

Daha önce Şifa Hastanesi’nde “Hamas’ın komuta merkezinin” olduğu iddiasını ortaya atarak hastaneyi bombalayan İsrail ordusu, hastanedeki aramalar sonucunda “komuta merkezi” veya İsrailli esirlere dair bir belirti bulamamıştı.

GAZZE’DE SON DURUM

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 48 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 650’si çocuk ve 3 bin 145’i kadın olmak üzere 11 bin 320 kişi öldürüldü.

Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KORKUNÇ SALGIN: 19 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Adamawa eyaletinde ortaya çıkan kızamık salgınında 19 çocuğun yaşamını...

Haberi Oku