Dünya:
'HERKES SAFFINI BELİRLESİN'

"HERKES SAFFINI BELİRLESİN"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede “herkesin safını belirlemesi gerektiğini” söyledi. Gazze için eylem vakti geldiğini söyleyen Reisi,  "İslam ülkeleri, Siyonist rejimle özellikle enerji alanında her türlü siyasi ve ekonomik ilişkisini derhal sonlandırmalıdır" çağrısında bulundu.

Reisi, “Bugün İslam dünyasının en önemli meselelerinden biri hakkında tarihi bir karar almak için toplandık. Bugün eyleme geçme günüdür. Bugün Mescid-i Aksa’yı savunma günüdür” ifadelerini kullandı.

İsrail’in “yıllardır açık hava hapishanesine çevirdiği” Gazze’ye saldırılarında yasaklı silahlar kullandığını ve özellikle kadın ve çocukları hedef aldığına dikkati çeken Reisi, Gazze’deki savaşın “onur eksenine karşı kötülük ekseni” arasında olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“İSLAM ÜLKELERİ EYLEME GEÇMELİ”

İran Cumhurbaşkanı, İsrail’in saldırılarının durdurulması için yükselen ateşkes çağrılarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto eden ABD yönetiminin, tüm uluslararası kuruluşların etkinliğini geçersiz kıldığını ancak İslam ülkelerinin eyleme geçmesi gerektiğini ifade etti.

Reisi, “Bugün herkesin safını belirlemesi gerekiyor. Gazze için artık konuşma değil eylem gerekiyor” dedi.

“İNSANİ ARA GİBİ SAPKIN KAVRAMLAR…”

Ateşkes yerine “çatışmalara insani ara” kavramını ortaya çıkmasına değinen Reisi, şöyle konuştu:

“Siyonist rejim ve destekçilerinin ‘insani ara’ gibi sapkın kavramlar öne sürerek kamuoyu baskısından kaçmaya ve daha fazla suç işlemek için taktiksel duraklamalar oluşturmalarına izin verilmemelidir. ABD’yi ve Siyonist düşmanı öldürme makinesinin derhal durdurulmasını kabul etmeye zorlamak için tüm araçlar harekete geçirilmelidir.”

“AMAÇ SOYKIRIM”

ABD’nin bölgeye güç göndererek İsrail adına fiili olarak savaşa dahil olduğunu söyleyen Reisi, Washington yönetiminin İsrail’in işlediği savaş suçlarının ortağı olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’ye başlattığı topyekûn saldırıların amacının soykırım olduğunu vurgulayan Reisi, bu saldırılara karşı ülkesinin önerilerini dile getirdi.

İlk olarak Gazze’deki saldırıların derhal durdurulmasının sağlanması gerektiğini belirten Reisi, ikinci adımda ise Mısır’ın işbirliğiyle Refah Sınır Kapısının derhal ve koşulsuz olarak yeniden açılmasının aciliyetini vurguladı.
İsrail’e karşı tam kapsamlı boykot çağrısında bulunan Reisi, “İslam ülkeleri, Siyonist rejimle özellikle enerji alanında her türlü siyasi ve ekonomik ilişkisini derhal sonlandırmalıdır” dedi.

İSRAİL ORDUSU TERÖRİST ÖRGÜT İLAN EDİLMELİ”

İran Cumhurbaşkanı Reisi, İsrail güçlerinin Gazze’den çıkarılması gerektiğini belirterek, “Siyonist rejimin savaş suçları devam eder ve ABD yönetimi bu eşit olmayan savaşı sürdürürse İslam ülkeleri, Filistin halkını silahlandırmalı ve İsrail ordusunu terörist örgüt ilan etmelidir” diye konuştu.

“TEK ÇÖZÜM DİRENİŞ”

Reisi, “İsrail’le yüzleşmeliyiz ve tek çözüm direniştir” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçları konusunda uluslararası mahkeme kurulmasının da gereğini vurgulayan Reisi, Tel Aviv yönetiminin denetim dışındaki nükleer silahlarının da derhal uluslararası denetime açılması gerektiğini belirtti.

Reisi, İsrail sorununun tek çözümünün ise “denizden nehre kadar bir Filistin devletinin kurulması” olduğunu ve bunun da Filistin’de Müslüman, Hristiyan ve Yahudi halkların katılımıyla düzenlenecek referandumla gerçekleşebileceğini ifade etti.

İsrail’in Filistin halkını tehcir girişimlerine de değinen Reisi, “İran, Filistin direnişini bir kurtuluş hareketi olarak görüyor ve Gazzelilerin yerinden edilmesini ve tehciri, saldırganlığın devamı ve savaş suçu kabul ediyor” diye konuştu.

SELMAN İLE İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Reisi ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ilk kez Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi.

Reisi ile Bin Selman arasındaki görüşme, İran ve Suudi Arabistan devlet başkanları arasında 11 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu.
İkili ilişkilerin ve bölgesel iş birliğinin geliştirilmesinin ele alındığı görüşmede iki lider, bu konuların daha sonra ayrıntılı olarak görüşülmesi konusunda mutabakata vardı.

SİSİ İLE DE İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Reisi ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile de ilk kez bir araya geldi.

Görüşmede, Gazze’ye yardım ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı’nın açık tutulmasının önemine işaret eden Reisi, “ABD ve Siyonist rejimin Refah kapısının açılmasını engellediği herkes tarafından biliniyor ancak mazlum ve savunmasız Gazze’ye yardımların ulaşması için bu engellerin aşılması gerekiyor.” dedi.
Reisi, İslam ülkeleri arasında birliğin önemine vurgu yaparak, “Kardeş ülke Mısır’la ilişkilerin genişletilmesi önünde hiçbir engel görmüyoruz.” ifadesini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de Filistin’deki gelişmelerle ilgili ülkesinin herkesten daha fazla zarar gördüğünü dile getirdi.

İran ile ilişkiler konusunda da Sisi, “Mısır’ın kesin siyasi iradesi İran ile özgün ilişkiler kurmaktır. Bu konu için ilgili bakanları iki ülke arasındaki derin ilişkilerin takibi için görevlendirdik.” ifadelerini kullandı.

Reisi ile Sisi arasındaki görüşme, İran ve Mısır devlet başkanları arasında yaklaşık 11 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu. 



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KORKUNÇ SALGIN: 19 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Adamawa eyaletinde ortaya çıkan kızamık salgınında 19 çocuğun yaşamını...

Haberi Oku