Dünya:
KOMŞUDA MAYMUN ÇİÇEĞİ PANİĞİ

KOMŞUDA MAYMUN ÇİÇEĞİ PANİĞİ

Gürcistan Hastalık Kontrol ve Halk Sağlığı Milli Merkezi, yazılı açıklama yaparak ülkede görülen ilk maymun çiçeği vakasını duyurdu.
Avrupa bölgesine seyahat eden bir kişide virüse rastlandığı doğrulanarak, ‘hafif bir viral enfeksiyona sahip’ hastanın taburcu edildiği belirtildi. Brezilya’da tespit edilen ilk vakada da hastanın Avrupa’ya seyahat ettiği belirtilmişti.

DSÖ, MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ İÇİN TOPLANACAK

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bilim insanları 23 Haziran’da Maymun Çiçeği virüsünün, şu an Covid-19 için geçerli olan en yüksek küresel uyarı seviyesi ‘uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu’ olarak değerlendirilmesi konusunda toplanacak.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, hastalığın belirti ve bulgularını açıklarken ''Belirti ve bulgular arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, yoğun vücut ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlikler, ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler olarak karşımıza çıkar” ifadelerini kullandı.

Boşnak, “Maymun çiçeği hastalığında döküntüler, ilk belirtilerin gözlenmeye başlanmasından itibaren 1-5 gün aralığında görülür. Çoğunlukla ilk döküntüler yüz bölgesinde gözlenir. Ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bazı hastalarda genital bölge, gözler ve ağız içi mukozada da lezyonlar görülebilir. Hastalık, döküntülerin benzerliği nedeniyle su çiçeği ile karıştırılabilir. Döküntüler başlangıçta içi su dolu kabarcıklar iken zamanla bunlar kabuklu noktalar haline dönüşür ve iyileşmeye başlar. Bazı hastalarda lezyonlar tüm vücuda yayılan yüzlerce kabartıyı içerirken bazı hastalarda ise daha az sayıda kabarcıklanma oluşur. Yoğun vakalarda lezyonlar birleşerek deri yüzeyinde geniş çaplı döküntüleri beraberinde getirir'' dedi.
 



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku