IŞILTILI DÜNYANIN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARI

IŞILTILI DÜNYANIN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARI

Hüzün Yücel

Sinema, dizi ve reklam dünyasının olmazsa olmazı cast ajanslarının sihirli dünyasına gidiyoruz. Kadıköy'de faaliyet gösteren Mos Ajans'ın kapısını sizler için çaldık. Haberhabere ekibi olarak biz sorduk, onlar yanıtladı.

Severek izlediğimiz dizilerin ve sinema filmlerinin görünmeyen kahramanlarının hikayeleri toplum tarafından hep merak edilmiştir. Bizler bu dünyanın kahramanlarını yaptıkları duyurular ve verdikleri ilanlarla sıkça görürüz sosyal medyada veya gazete ilanlarında. Sloganları hep aynıdır;  "Yeni yüzler aranıyor"...

Bu çağrıyla başlıyor adayların heyecan dolu yarışı. Kamera arkasında da birbirinden değerli çalışanların hummalı koşturmacası hız kesmeden devam ediyor. İşte bu büyülü dünyanın kahramanları olan cast ajanslarının önemi sadece gizli kahramanlar olmaktan öteye gitmiyor.

Biz de sizler için bu sektörün en iyilerinden olan Mos Ajans'ın kurucusu Serkan Özbay'e sorduk, tüm içtenliğiyle o da yanıtladı.

Sinema ve dizi dünyasının büyülü ve bir o kadar daha vazgeçilmez dinamiklerinden birdir cast ajansları... Peki bu büyülü dünyanın kahramanları olan cast ajansları nasıl çalışıyor?

S.Ö: "Ben şahsım ve ekibim adına haberhabere yöneticilerine, çalışanlarına kendimizi ifade edebilmemize olanak sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sizde biliyorsunuz ki bizler ajansımıza başvuru sağlayan  kişilerin dizi/film, reklam, katalog gibi projelerde yer alması adına yapımcı ve yönetmen ile oyuncu arasında bir köprü görevi görüyoruz. Ajansımıza kayıt sağlayan kişileri projelerimize sunuyoruz. Aktif şekilde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Böylelikle birçok yeni yüzü kültür ve sanat camiasına kazandırmış oluyoruz. Kısaca böyle tanımlayabiliriz yaptığımız işi..."  

Oyuncu adayları setlerin önemli ayaklarından biri olan cast ajanslarına ne kadar güvenmeli, adaylar bu konuda nelere dikkat etmeli?

S.Ö: "Bu soru gerçekten çok önemli. Sorduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Evet bizlerin ya da toplumun tabiriyle merdiven altı kurulan şirketlerin çoğalması özellikle gençler için büyük bir tehlike arz ediyor. Bu nedenle öncelikle oyuncu adayları cast ajanslarına başvuru sağlamadan önce instagram adresi veya google üzerinden inceleme yapmalılar. Bu incelemede hangi dizi ya da marka ile işbirliği yapıldığı büyük ölçüde önem taşımakta. Gerçekten setlere oyuncu gönderimi yapılıyor mu, gelen reklam projeleri için aileler ile iletişim kuruluyor mu vb. gibi sorular ön planda olmalı. Bunlara çok dikkat etmeliler. Yani referanslara bakılmalı."

Her sektörün ve sektör çalışanlarının yaşadığı zorluklar var. Peki sinema, dizi ve reklam setlerinde durum nasıl? Çalışma ortamı rahat mı?

S.Ö: "Bebekler için setler gayet konforlu tabii. Fakat zorlu hava şartlarında sabahtan akşama kadar çekimleri yapmak elbette ki kolay değil. Yani, sizlerin izlediği 60 dakikalık bir dizi ya da bir film için harcanan emek o kadar çok ki, bir dakikalık çekim için oyuncular saatlerde kamera karşısında emek veriyorlar. İnanın bu işin güçlüğünü, zorluğunu anlayabilmek için sette olmak ve havasını solumak gerekiyor. Reklam setleri ile ilgili konuşacak olursak reklam-katalog çekimleri çok daha rahat olabiliyor. Hatta bazen birkaç saat içerisinde sona eren katalog çekimleri bile mevcut. Set konusunda ise biraz soğukkanlı olmak gerek çünkü sete gelen aileleri kontrol altına almak ve sette düzeni sağlamak bizlerin görevi. Yani çok zorlu bir süreç..."

Biraz önce de sormuştum. Naylon tabir edilen gayri resmi çalışan ve birçok gencin yaşamlarında olumsuz etki eden ajanslar var. Bunları nasıl ayırt edebiliriz? Gençlere neler tavsiye edersiniz?

S.Ö: "Evet bu konuya değinmiştik. Gençler sosyal medyayı çok aktif şekilde kullanıyorlar ve bu onlar için çok büyük bir avantaj. Gidecekleri yerle ilgili bilgi toplayarak araştırma yapabilir ve fikir sahibi olabilirler. Bu konuda çok hassas davranıp, dikkat etmeliler."

Biraz da kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz? Kaç projede varsınız?

S.Ö: "Biz aslında 2014 yılında kurulmuş bir çocuk ajansıyız. Deneyimimizi iki tane  "Yılın En İyi Çocuk Ajansı" ödülüyle taçlandırdık. Reklam, dizi, filim, katalog gibi projeler için cast hazırlamaktayız. Aktif bir şekilde setlere oyuncu gönderimi yapıyoruz. Devam etmekte olan 7 tane dizimiz var. Ayrıca zaman zaman bebek, genç yaş grubu için reklam, katalog çekimleri için markalarla işbirliği yapıyoruz. Özellikle de çocuk ajansı olarak köklü bir vizyonumuz bulunmakta. İnsanlar, bizlere ajansımıza başvuran kişilerin olumlu geri dönüşlerine istinaden bir tanıdıkları aracılığı ile iletişime geçiyor, "Güvenilir bir ajans olduğunuz söylendi" diyerek buraya gelip yüz yüze görüşmek istiyorlar. Bu tarz geri dönüşlerden bizler de yaptığımız hizmetin karşılığını olumlu şekilde dönüş alınca MOS Ajans olarak onore oluyoruz."

Serkan Bey, bizleri ağırladınız, zaman ayırdınız ve sorularımıza çok içten yanıtlar verdiniz. Ben sizlere hem şahsım, hem de kurumum adına çok teşekkür ediyorum.

 S.Ö: "Aynı duygularla Hüzün Hanım, biz de hem bir soluk aldık, hem de biraz hafızamızı tazeledik. O yüzden biz de çok teşekkür ederiz."

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87