BEDDUA MI TUTTU: FACİADAKİ HATALAR ZİNCİRİ

Soma'daki katliama dönüşen olay Türkiye'nin en büyük maden faciası olarak tarihe geçti.

Bir zamanlar Fethullah Gülen'in “Evlerinize ateş düşsün” bedduası gerçek mi oldu diyesim geliyor.

Çünkü ocağın sahibi şirket dışında Hükümet de Soma olayında milletin gözünde sorumlu.

Soma'da biber gazlarının yanı sıra tokatlar, yumruklar, tekmeler havada uçuşuyor.

Hükümete karşı öfke büyüyor.

Ali Tezel'in yerin altında yaklaşık 450 işçinin olduğunu yazması, ardından da yine toprağın altında bulunanların yaklaşık 100 tanesinin Suriyeli kaçak işçi olduğunu yazması olayın başka boyutlarını da gündeme getiriyor.

Olay daha çok konuşulacak.

Hatta yıllarca konuşulacak.

Dediğimiz gibi tarihimize maalesef KARA bir gün olarak geçti.

Yüzleri kömür karası, yürekleri sütten daha beyaz olan madencilerimizin acısı bizleri mahvediyor.

Peki bu insanlarımız neden öldü?

Bizde uzmanlarla konuştuk.

Bizlere söyledikleri çarpıcı noktalar var.

Faciadaki hatalar zincirini başlıklar halinde şöyle sıralıyorlar:

Facianın nedeni

- Bu konuda detaylı araştırılmaların yapılması gerekmekte. Ancak şu anda görünen maden gazı patlaması gibi görünmektedir.

- Bu Ocak Türkiye Kömür İşletmeleri'nindi. Ancak TKİ burayı önce CİNER gurubu, ardından da Soma A.Ş.'ye devretti. Ocak'ta bulunan bir damar madencilerin yanma tehlikesi olan dedikleri bir kömür niteliğinde ve çok riskliydi. Nitekim TKİ bu damarda çalışmak istemiş ancak üretime açtıklarında yangın çıktığından, bu bölgeler önce küllenip duvarlar örülüp barajlanarak kapatılmıştır. Barajlanarak kapatılan bölgeye oksijenin girmesi kesilmiş olmalı.

- Ciner grubu bu ocağı aldığında bu damarı çalışmaya açmak istediğinde yeniden yangın oluştuğu için onlarda kapatmıştır. Anlaşılan Soma AŞ de bu damarı işletmeye açmış büyük bir ihtimalle yanma yeniden başlamış, bu sırada daha önceki yangınlar esnasında o bölgede kömürün içinde kalmış gaz da patlamış ve ocağın içinde çok miktarda Karbonmonooksit, Karbondioksit gazları aniden yayılmıştır.

Havalandırma hataları

- Bu ocaklarda en az 2 ve daha fazla yer yüzü bağlantısı sağlanır, Giriş ve çıkış havalandırma bacaları gibi.

- Havalandırma da bu bağlantıların birinden veya ikisinden pis havanın çekilmesi diğerlerinden temiz havanın girişiyle sağlanır. Buna göre temiz havanın nerelere ulaşacağı ve ne yönde ulaşacağı belirlenir.

- Bu çıkışların her birinde Aspiratör vardır. Gerekirse Aspiratörler karşılıklı değiştirilerek havanın geçiş yönü yani pis havanın gidiş yönü değiştirilir. Bu gibi durumlarda bu çapta büyük bir yangının çıkması esnasında yangının çıktığı bölge ile pis havanın çıkış bölgesinin neresi olacağına hızlı bir şekilde karar verilir ve önlem alınır.

- Bu maden ocağındaki yangının sebebinin trafo olmadığı ve yukarıda belirtiğim ihmallerden çıktığı anlaşılmaktadır. Zaten Soma Holding yöneticileri ve sahibinin bugünkü açıklamaları bu yöndeydi.

- Patlamanın olduğu sıralarda bu işlem geç yapılmış olmakla birlikte aşağıda bulunan işçiler ile iletişim sağlanmamış, bu nedenle ölü sayısı çok artmıştır.

Kurtarma çalışmaları

- Kurtarma çalışmaları; Soma'da kurtarma çalışmaları tamamiyle çok başlıklı yürütülmüş ve devlet yetkilileri bir takım gerçekleri kamuoyundan gizleme çabası içine girdiklerinden kurtarma çalışmaları aksamış ve gerekli önlemleri almakta gecikilmiştir.

- Bu nedenle oluşan aksaklıklar daha sonra detaylı yapılacak incelemelerle daha iyi anlaşılacaktır.

- Şu anda ocağın bir kısmını su basmıştır içeride kalan madencilerin cesetlerine ulaşmak o kadar kolay olmayacak ve zaman alacaktır.

Bu bilgileri uzmanlarla konuşarak sizlere aktardım.

Bakıldığında kurtarma çalışmalarından hatalar zincirine kadar birçok yerde sıkıntılar mevcut.

Bu da, maalesef daha acı haberler alacağıma işaret ediyoruz.

Olayın sadece şirketin patronunun üzerine yıkılarak işten sıyrılmaya çalışanların varlığı da bizleri rahatsız ediyor.

Çin örneğinde olduğu gibi, maden kazalarını azaltmak için siyasetçisinden şirketin sahibine parti yetkilisinden mühendisine kadar çok sayıda sorumlunun ağır cezalara çarptırılması gerekmektedir.

Yoksa birileri “Olay Allah'tan” diyerek işin içinden sıyrılır.

Ama bu dünyanın öteki tarafı olduğunu da unutmamak gerektiğini de biz onlara hatırlatalım.

Ancak bu dünyada da hesap sorulmasının gerekliliğini unutmayalım...
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87