DAHA BASİT NASIL ANLATILABİLİR ki?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar linççi saldırganlara “..DEĞERLİ ARKADAŞLARIM şu ana kadar MESAJLARINIZI VERDİNİZ, TEPKİNİZİ GÖSTERDİNİZ..”   dedi  -GAZETELER-

Sizler adına  ne derseniz deyin ama bu olayda TİPE UYGUN EYLEMLER (Suçu Oluşturan Hareketler) topluca  ve “..Şehitler ölmez vatan bölünmez... Yakın o evi yakın... Defolun gidin buradan... Vurun.. Kırın..”  gibi sloganlar eşliğinde gerçekleştirildiğinden ve  BU SÖZLER TEK BAŞLARINA BİLE TAHRİK SUÇUNU  OLUŞTURDUKLARINDAN BUNLARA  “.Tepkinizi gösterdiniz mesajınızı verdiniz.” denilemez. Çünkü olayları başlatan bu sözleri “...Tepki göstermek veya mesaj vermek...”  gibi değil de BAĞIMSIZ BİRER SUÇ OLARAK DEĞERLENDİRMEK DOĞRU OLUR.

BAKIN BU KONUDA TÜRK CEZA KANUNU NE DİYOR;

TCK.214/1 -SUÇ İŞLEMEK İÇİN ALENEN TAHRİKTE BULUNAN KİŞİ-, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

YA GEREKÇESİ? “..YASA TAHRİK FİİLİNİ, İŞTİRAK İLİŞKİSİNDEN BAĞIMSIZ BİR SUÇ OLARAK TANIMLANMIŞTIR. Burada bir tehlike suçu söz konusu olduğundan suç işlemeye tahrik suçunun tamamlanabilmesi için tahrik konusu suçların işlenmesi de gerekmemektedir. Suç işlemek için tahrik, aslında TAHRİK KONUSU SUÇA BİR HAZIRLIK HAREKETİ niteliğindedir.

PEKİ.. YARGITAY’IN GÖRÜŞÜ NE?

T.C.YARGITAY 9.Ceza Dairesi de  13.12.2010 TARİH VE 2010/13846-12518 sayılı kararında  “..BELEDİYE BAŞKAN ADAYININ; “....Ölmesi gereken yerde ölmesini bilmeyen namerttir Vali istifa etsin. Bundan sonra olacak olaylardan Vali sorumludur. Ağrı’da kan gövdeyi götürecek...”  şeklindeki konuşmaların SUÇ İŞLEMEYE TAHRİK SUÇU oluşturduğunu..” kabul ettiğine göre hukuksal işlem tamam demektir.

Peki suç işlemek üzere ayaklanmış kitleye  “DEĞERLİ ARKADAŞLAR” diye hitap etmek uygun mudur? Gelin isterseniz siz bunun açıklamasını da hukukta değil ANLAYIŞ  (İz’an) tanımında arayın. Olur mu?

https://www.facebook.com/onder.ozturel

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87