DOLU DİZGİN SANAT

Bozkır’da Sanat;  Baksı Müzesi ana binasında açılan Osman Dinç "Gözlemevi" Heykel sergisi "Etrafımızı kuşatan çevreye bakmalıyız" mottosuyla bozkırda yerini alıyor. İnsanı anlatmak arzusundan yola çıkarak, demiri bükmek, camı eritirken taşa şekil vermek; kişisel kimliğini, söyleyecek kelimelerini sanata çevirmek; işte Osman Dinç tam da bunu yapıyor. Cam, pirinç, bronz ve demir kullanarak yaptığı heykeller, geometrik formlarıyla, bozkırın ortasında  doğayla ilişki kuruyorlar. Çoruh Nehrinin kıvrılarak akışını gözleyen eserleri  Aralık 2022’ye kadar görmek mümkün.

İzmir’de Sanat; Alaçatı’da The Stay’de  Nuri Bilge Ceylan, Seçkin Pirim, Peter Zimmerman ve sahne sanatlarından, plastik sanatlara etkin isimin yer aldığı "Drimart Presents IX"  21 Ağustos’a ; Urla’da Be Contemporary projesi Art Gallery’de 1 World 1 Painting gezici projesi  kapsamında  Alman Sanatçı Peter  Piek’in  çok boyutlu üretimleri 12 Temmuz’a kadar izlenebilir. Ardan Özmenoğlu ise Atelier Marvy’de post-it ve neonlardan oluşan "Deniz Yıldızı" sergisiyle, Döne Otyam’ın Sanat Yönetmenliğinde sanatseverlerle buluşuyor.

Bodrum bu yıl, Dibeklihan Sanat Köyü’nde başlayan sanat etkinlikleriyle; Bodrum ZAI’de Anna Laudel Bodrum’da Fırat Neziroğlu’nun "İçimdeki Deniz"i 31 Temmuz’a  kadar;  Art On Bodrum Yalıkavak’ta değişken sergileriyle; Sevil Dolmacı Art Gallery Mesa Bodrum ise Naru Restoran’da açık hava heykel parkında Pop Art değişimli sergileriyle yaz boyunca sanata doyacağa benziyor.

Göltürkbükü İstanbul’74’de çeşitli disiplinlerden yerli ve yabancı sanatçıların seçkilere 1 Eylül’e kadar;  Yalıkavak’ta Pilevneli Galeri gurup sergilerine 18 Eylül’e kadar;  Kıyı Evleri "Açık Labirent" sergisine 1 Ekim’e kadar;  Harmony, KÖNİG Galerie ve Bodrum Loft işbirliğiyle düzenlediği  Küratörlüğünü Selcan Atılgan’ın yaptığı yabancı sanatçılarında bulunacağı sergiye 4 Eylül’e kadar ev sahipliği yapacak. Renk Erbil’in kurduğu Renko London, popüler sanat organizasyonu TA London ile Devrim Erbil eserleriyle  TA BODRUM’da başlangıç yaptı.

Bodrum Art Fair 23-28 Ağustos 2. Edisyonu’nda  Milta Bodrum Marina, OASİS Bodrum, Swisotel Resort Bodrum Beach mekanlarında heykel sergilerini izlemek mümkün olacak.

Antalya’da Rodin Heykelleri "Tutkunun Heykeltraşı Rodin-Erbil Akın Özel Koleksiyonu"n dan özel bir seçkiyle 31 Temmuz’a kadar Antalya Kültür Sanat’ta yer alıyor.

İstanbul Adalar’da bilhassa Büyükada’da festival, konser, sergi ve sinema gösterimleri yaz boyunca sürüyor. İstanbul’un tarihe tanıklık eden muhteşem  yapılarından ve turistik merkezlerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı’nın geniş kapsamlı restorasyonu tamamlandı ve ziyarete açıldı. 1600 yıllık tarihiyle görenleri büyüleyen Şerefiye Sarnıcı, Türkiye’de ilk olan 360° projection mapping sistemi ile tarihi, sanat ve teknolojiyle buluşturuyor. Yazın sıcak günleri, serin sarnıçları ziyaret için ideal olabilir.

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Türkiye Coğrafyasını temel alan, sosyal, kültürel konular üzerine iş yapan uluslar arası çağdaş sanatçıları destekliyor. Borusan Perili Köşk’de  Axel Hütte’nin 18 antik kent fotoğrafları arasından seçilen fotoğraf sergisi 28 Ağustos’a kadar izlenebilir.

İstanbul;  17. Kültür Sanat Vakfı Bienali’ne hazırlanıyor. Sahaflardan hamamlara yayılacak bienalin küratörleri Uta Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh. Anadolu yakasında Müze Gazhane, Yel değirmeni Arthereİstanbul,  Pera Müzesi, Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA Studio bienalin mekanları arasında yer alıyor. Güzel haber, 17. İstanbul Bienali bu sene ücretsiz gezilebilecek.

Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda Murat Germen’in "Sagalasos’u İzlemek" fotoğraf sergisi 27 Ağustos’a kadar sürüyor. Metalik parlak kağıda kromojenik  biçimde basılan 41 fotoğraf tarihi kentin su , dağlar ve kendine has dizilenmeyle kurulmuş kent mimarisi tarzıyla farklı bir sergi olma özelliğinde.  Sagalasos arkeolojik kazı projelerini desteklemek amacıyla verilen bu emeği  ve sergiyi değerlendirmek gerekiyor.

Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü bu yıl 40. Kez düzenlendi. Açık Kart "Carte Blanche" temalı yarışmada jürinin seçtiği eserler 30 Temmuz’a kadar Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor. Ve bir ilk yaşanıyor; eserler Metaverse’de de sergileniyor.

Takip edenler bilirler, seçilen bir eserin Alex Merrit’in "Sun Blide ll" yapıtına olan benzerliği sosyal medya üzerinde tespit edilerek, jüriye yapılan baskı dolayısıyla (sanatçı gönül rahatlığıyla neredeyse taklit bir eserle yarışmaya katılmış- jüri de nedense eserleri değerlendirirken hiçbir araştırma yapmamış-  sergiden çıkarılmış, verilen ödül geri alınmıştı. Eserlerin duruşu ve söylemlerine odaklanarak 1011 başvuru arasından 23 eserin seçildiği ve işlerin çoğunlukla video çalışmalarından oluştuğu Türk Çağdaş Sanatı’nın nabzını tutan bu sergi sanatla ilgilenen herkesin merakını uyandırıyor. 

Sanat sıcak dinlemiyor, dolu dizgin yoluna devam ediyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87