EKİM’in HAKKINI VERMEK!

Ekim’in hakkını vermek, Laik cumhuriyet’in hakkını vermekle eş değerde. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri bir haftaya sığar mı? Artık Ekim ayına yayılarak kutluyoruz.       

1 Ekim’de benimde iki işimin bulunduğu Adalar Kültür Derneği, İstanbul Büyükada’da bir sosyal toplum projesi olan Güler Çelik’in organizasyonu “UYANIŞ” sergisiyle Ekim 2022’ye başlangıç yaptık.                                   

3 Ekim’de Gülsün Erbil’in projelendirip başlattığı Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimize bir saygı duruşu olarak 2001’den beri geleneksel olarak süregelen 21. EKİM GEÇİDİ Sergisine davetli olarak, “İzindeyim” isimli işimle katıldım. 60 sanatçının çeşitli disiplinlerdeki 75 eseriyle 30 Ekim’e kadar devam edecek sergiyle her Ekim’de Ulu Önder Atatürk ve Silah arkadaşlarını, Cumhuriyet şehit ve gazilerini sanatımızla anarak, özgün işlerimizle minnet duygularımızı iletirken; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ay boyunca ortak olmaktayız.

15 Ekim 2022 günü Ülkü Cılızoğlu’nun 11 yıldan beri 40 ressam arkadaşıyla sürdürdüğü 22. ÖNCÜ KADINLARIMIZ Müze sergisinin açılışını yapacağız.  Nene Hatun ve Türkan Saylan tablolarımla İstanbul Sarıyer Belediyesi Maslak Hizmet Binası Sergi Salonu’nda 30 Ekim tarihine kadar devam edecek sergimizle bir kez daha Türkiye tarihine iz bırakmış ÖNCÜ KADINLARI yeni nesillerle tanıştırmak, hatırlatmak, unutturmamak adına anacağız. Hatıraları önünde saygıyla eğileceğiz.

29 Ekim’de Sanatta Engel Yok Vakfı Başkanı Yasemin Zanbak’ın ekibiyle İstanbul CVK Park Bosphorus Taksim’de 29 Ekim akşamı düzenleyeceği Sosyal Toplum Projesi olan 29 Ekim Balosu’nda olacağız.

Biliyorsunuz Ekim ayı içinde İstanbul Bienali ve çeşitli galerilerde eş zamanlı açılan sergiler devam ediyor. Hasanpaşa’da Müze Gazhane bu yılki bienalin Kadıköy yakasındaki en gözde alanı. Engellilerin erişimine uygun mekanda ‘’Engellilik/yapabilirlik/savunmasızlık/ kuvvet’’ gibi yaşamın içinde yer alan fiili ve duygusal konulara farklı kültürlerden gelenlerin sanatsal ve kuramsal katkılarıyla yapılan işlere yer veriliyor.

17. İstanbul Bienali’ne paralel düzenlenen Nef Bebeköy’e ait tarihi yapıda, İstanbul’74 ‘’Okuma Odası- Random Forest’’i hayata geçiriyor. Akbank Sanat, ‘’Günümüz Sanatçıları 10. İstanbul Sergisi 1989’’ ile izleyicileri 40 yıla ait fotoğraf, belge, videolarla Hasan Bülent Kahraman kurgusuyla; doktora öğrencilerinin, araştırmacıların, yorumcuların, sanat sevdalılarının yararlanabileceği bir sanat yolculuğuna davet ediyor.

Taner Ceylan, Kanlıca Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı’nda “Aheste Çek Kürekleri, Mehtab Uyanmasın” diyerek; İstanbul kentini odaklıyor. Şahsıyla, İstanbul’u buluşturuyor. Rüstem Paşa Cami, yıpranmış çinileri üzerinden İstanbul mozaiğini işliyor.

Kavramsal Sanatın ekolojik sanatçısı Agnes Denes, Sakıp Sabancı Müzesi bahçesinde “Yaşayan Piramit”i oluşturuyor. İstanbul kent florasından seçilen 600 tür bitki, seçilen katılımcılar tarafından elle dikiliyor. 4 ton toprak kullanılarak oluşturulan piramit yağmurlama sistemiyle sulanıyor.

Bu yıl Bienal “Hem zemin/ Hem zaman” diyor, Çemberlitaş’ta 6 katlı Barın Han’ı zemin alırken çok merkezli ve çok katılımlı bir projeyle, sanatçı Dilek Winchester seslenişiyle ‘’Bağır herkes duysun! Çevir herkes okusun! ‘’ mottosuyla, müzik, şiir, grafik sanatı aracılığıyla ses getiriyor.

  17. İstanbul Bienali’nin küratörleri Ute Meta Bauer, David Teh ve Amar Kanwar’ın alışılmadık yolları deneme isteğiyle; Açık Radyo bienal mekanı olurken “Radyo Bienal” programıyla da bienal katılımcısı oluyor. Bienal sırasında izleyiciler camlı yayın stüdyosunu izleyebiliyorken, “Açık Radyo Konuşuyor” kitap projesinin temeli atılıyor.

 Bienal mekanlarını şöyle bir sıralarsak, Kadıköy yakasında Müze Gazhane, Yeldeğirmeni’nde 3 arthere-istanbul, Yaklaşım Tüneli Taksim; İstanbul Yakasında Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Fatih The Çinili Hamam, Küçük Mustafa Paşa Hamamı; Beyoğlu Pera Müzesi, Perfor-misistanbul, Büyükdere 35, SAHA Studio, Merkez Rum Kız Lisesi.

17. Contemporary İstanbul ve 17. İstanbul Bienali İstanbul’u güncel sanatın merkezine bir kez daha taşıyor. Contemporary’nin ardından söylenceler sürerken, Bienal Ekim ayı sonuna kadar devam ediyor.  Koç Holding sponsorluğuyla mekanlar ücretsiz gezilebiliyor.

İKVS projesi “Kuşlar Ne Düşünüyor?” 6-14 yaş çocuklarına kuşlar hakkında geniş bilgi verirken, farkındalık yaratıp, yaratıcılıklarını ateşliyor. 

İstanbul bir mücevher ve sanatla ışıldıyor. Kendinize bir gün ayırın ve İstanbul’u sanatla soluyun derim.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87