SONUNDA BENİ BULDU

Kim mi?

Wuhan virüsünden ayrılan bir kol olan Omicron.

Nerede karşılaştık? Tokalaştık ki-nerede, ne zaman, nasıl?- işte buna akıl sır erdiremiyorum.

Rüzgârda kaldım-Alerjim nüksetti-klima çarptı-derken bir de baktım, bütün Türkiye çarpılmış.

Omicron BA, BA.5 Omicron’un alt varyantları olarak yürüyorlar. Kemiklerim ve mafsallarım öylesine ağrıyordu ki, uykusuzluğun ve 38 ateşin sarhoşluğuyla doktoruma "Hangisiyim?" diye sormayı unuttum. Neyse ki kan sonucunu beklerken yapılan ağrı kesici, ateş düşürücü iğne sonrasında bir daha hiç ağrı yaşamadım.

BA.5 en dinç ve hızlı bulaşma hızına sahip virüs olarak bayrağı taşıyor. Bizler "Oh! Bitti bu iş" rehavetinde maskeleri atmış, kolonyaları unutmuş, ortalıkta sektiriveriyorduk.

Tanı kesinleşip, test sonucu da pozitif gelince "Aaaa ama ben üşüdüm sanmıştım" cümlesi tarihe karıştı. Bayram ziyaretleri, gezmeleri, kutlamaları bir sonraki bayrama kaldı.

Sağlık Bakanlığından arandım. Ziyaretinize gelecek denen sağlıkçı şu ana kadar kapıyı çalmış değil. Parol, C-D vitamini, kekik çayı, kolajenli süt, bol su ile 7. günü bulduk şükür.

Neysek bu varyant yoğum bakıma düşürmüyor. Zatürreye neden olmuyor. Yine de bir ay sonra Akciğer kontrolu yaptırmak gerekiyor.

Dört aşım var. Hepsi Sinovak. Ben Çin'e güvendim. Bir sonraki Aşı için kulağım uzmanlarda. Altıncı dalgayı yaşıyoruz, vakalar arttı. Maskeler takılacak- kapalı ve kalabalık mekanlarda-küçük şişe kolonyalar çantalarda, ceplerde yerini alacak.

Covid 19 dünya insanını sevdi. Grip olarak yoluna devam ederken umalım da tekrar ölümcül bir şekle dönüşmesin.

Covid olduk, geçti. Sonra, evet sonrası var. Bakın araştırmalar neler diyor; 1 yıl boyunca takip edilen deneklerde, potansiyel kalp hastalığı riski, nefes darlığı, bacaklarda damarlarda pıhtı atma riski, düşünme ve konsantre olma zorluğu, sindirim sendromları görülmüş. Bunların arasında en önemlisinin kalp sorunları olduğunun altı çizilmiş. Çünkü kalp kendini yenileyemiyor.

"Aman birden fazla Covid olsam ne olur?" Demeyin. Uzmanlar uyarıyorlar. ABD St. Louis Hastanesi araştırmaları; birden fazla Covid geçirenlerin olum risklerinin 2 kat, hastaneye yatma risklerinin 3 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Covid sonrası sendromlar uzmanları endişelendiriyor. Şu anda aşılar korunmada en etkili yol.

Virüs dur durak bilmiyor. Hindistan’la dokuz ülkede görülen BA.2.75 uzmanları endişelendiriyor. Çünkü BA.1’e karşı üretilen BioNTech-Moderna test aşaması tamamlana kadar, varyant ortadan kalktı yerini BA.4/5 aldı.

Bir kişinin arka arkaya bu türlerin her birine yakalanabilmesinin mümkün olduğu söyleniyor. Bağışıklığı zayıf, kronik hastalıkları olan kişiler için aşının önemi ortaya çıkıyor.

Orijinal Wuhan virüsü ile Omicron alt varyantı BA.5 için "uzaktan akraba bile olamazlar" tanımı yapılıyor.

İsrail'e yapılan son araştırmalar 4.Doz aşının 50 yaş üstünde BA.5 varyantında ölüm riskini 14 kat düşürdüğünü göstermiş.

Güzel haber, sonbahar, kış aylarında BA.5 için özel olarak tek doz aşı uygulamasının düşünülüyor olması.

Zoraki ev hapsinde, boş zamanı olumlu değerlendirme adına edindiğim güncel bilgileri siz sevgili okuyucularımla paylaşmak istedim.

Maskeler yüzümüzde, kolonya elimizde, biz gideriz bir bilinmeyene... demeyelim. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Önlem alalım, üzülmeyelim.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87