YUNAN SAVUNMA BAKANI VE KOMUTA KADEMESİ, İZMİR VE AYDIN’DA EGEMENLİK VE BAYRAK GÖSTERİSİ YAPTI!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan’ı eleştirmesi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ne ait 17 ada ve 1 kayalığın Yunan askerinin işgali altında olduğu tekrar gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından 01 Ekim 2016’da yapılan açıklama ile işgal inkâr edildi. Ancak Yunan Savunma Bakanı ve komuta kademesi 06 Ekim 2016’da, İzmir ve Aydın’da egemenlik ve bayrak gösterisi yaparak Türk Dışişleri Bakanlığı’nı yalanladı. Yunan Savunma Bakanı Kammenos, Erdoğan’ın adalar ile ilgili açıklamalarının kışkırtıcı olduğunu belirtti. 

Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından 05-07 Ekim 2016 tarihleri arasında PARMENION 2016 tatbikatı yapıldı. Müşterek tatbikata, Yunan kara, deniz ve hava kuvvetleri unsurları katıldı. Tatbikatın son safhası Dedeağaç ve Sakız Adası bölgesinde icra edildi. 06 Ekim 2016’da Sakız Adası’na çıkarma harekâtı yapılarak adaya tank ve zırhlı araçlar çıkarıldı. Çıkarma harekâtı sırasında savaş uçakları, nakliye uçakları, firkateyn ve çıkarma gemileri kullanıldı. Yunan uçak ve gemileri Türk hava sahasını ve Türk karasularını ihlal etti. Yunan Savunma Bakanı Kammenos ve Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi, Sakız Adası’nda icra edilen büyük çaplı çıkarma tatbikatını seyir çadırından izledi. 

Sakız Adası Lozan Antlaşması’na göre gayri askeri statüde. Ada’da askeri tatbikat yapılamaz. Yunanistan Lozan Antlaşması’nın 12 ve 13.maddelerini ihlal etmiştir. Başkomutan olduğunu iddia eden Erdoğan ile birlikte AKP Hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı bu duruma seyirci kalmış Yunanistan’a nota bile verilmemiştir.





Tatbikat sonrasında Yunan Savunma Bakanı Kammenos, Genelkurmay Başkanı Oramiral Apostolakis, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Tellidis, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Vaitsis ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Giakoumakis ile birlikte İzmir Koyun Adası ve Aydın Bulamaç Adası’na giderek egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı. 




 
Aydın Bulamaç Adası’na top ve uçaksavar yerleştirilmiş. Adaya yerleştirilen topun namlusu Didim’e yönlendirilmiş. 



Yunan Savunma Bakanı ve komuta kademesinin faaliyetleri Yunan Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlandı. 

 

Bütün bu olup bitenlere Başkomutan olduğunu iddia eden Erdoğan ile birlikte Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanlığı seyirci kaldı. KHK ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini emrine alan MSB Fikri Işık olanı biteni turist gibi izledi. Yunan Savunma Bakanı Kammenos Türk adalarına pasaportsuz olarak ve elini kolunu sallayarak giderken Fikri Işık korkusundan Türk adalarına gidemiyor. KHK ile Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine verilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Türk karasularını korumaktan aciz bir halde.

Balkan Savaşı sırasında Sakız Adası işgal edildi. Savaş sırasında Koyun Adası işgal edilmedi ve Lozan’da Yunanistan’a verilmedi. Binali Yıldırım’ın Türk bayrağını saklayarak, Yunan bayrağı ve pasaportla girdiği Koyun Adası İzmir il sınırları içinde olup 6 millik Türk karasuları içindedir. 




 
Binali Yıldırım’ın, Yunan bayrağı ve pasaportla girdiği İzmir Koyun Adasına, Yunan Savunma Bakanı ve Komuta kademesi, elini kolunu sallayarak, pasaportsuz girdi .


 
Aydın Bulamaç Adası Trablursgarp Savaşı sırasında işgal edilmedi ve Lozan’da verilmedi. 1943 Tarihli İngiliz ve 1951 tarihli Amerikan haritalarında, Bulamaç (Farmakonisi) Adası’nın, 12 Ada deniz sınırının dışında ve Türkiye’ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir. Bulamaç Adası Aydın il sınırları içinde olup 6 millik Türk karasuları içindedir.



 

 
 

Ümit YALIM
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87