"ERDOĞAN ve GÜL AYNEN KALIR", "İHSANOĞLU, KILIÇDAROĞLU ve BAHÇELİ GİDER"

24 Nisan 2014 tarihinde “RECEP TAYYİP ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLMAYACAK!” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Hâlâ aynı fikirdeyim. O makalemi okumak için lütfen TIKLAYINIZ

Yazımda Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olamayacağını değil, olmayacağını, olmayı kalbinden geçirmiş olsa dahi, aklının köşesinden bile geçirmediğini iddia etmiştim. 

Erdoğan bugünkü grup konuşmasında 2 Temmuz günü partisinin Cumhurbaşkanı adayını açıklayacağını ilan etti. 

Ben de onun Cumhurbaşkanı adayı olmayacağına dair kanaatimi aynen koruduğum için düşündüklerimi bir kez daha sizlerle paylaşmak istedim.

Aslında bizdeki şekliyle bir Cumhurbaşkanlığını değil ama güçlü bir Başkanlık sistemini çok istedi Erdoğan. Çok uğraştı, didindi, ama nafile, koşulları uygun hale getirmeyi başaramadı. 

Bunu erken anladı ve ondan sonra da tiyatroya başladı… Kedinin fareyle oynadığı gibi, sivil toplum kuruluşlarıyla, muhalefet partileriyle, içeriyle, dışarıyla, hattâ kendi seçmenlerinin de içinde olduğu koskoca bir halkla oynadı…

Pekiyi o zaman bu durumun sübjektif analizini sizlerle paylaşayım. Dediğim gibi, görüşlerim sadece benim kafamın içinde canlananlardır ve sübjektiftir. 

Şimdi şöyle bir fantezi kuralım. Diyelim ki Erdoğan aday oldu, seçildi ve Cumhurbaşkanı da oldu.

O zaman Abdullah Gül’e ne olacak? 

Sizce Abdullah Gül kendini ebediyen emekliye ayırır mı? Bu sorunun cevabı ‘evet’ ise sorun yok. O zaman Erdoğan Cumhurbaşkanı da olur, emanetçi bir Başbakan da bulur. İstediği her şeyi ‘yapar, eder’, ya da en azından dener… ‘Yapabilir de, edebilir de’ aslında... Zor, ama mümkün…

Ama cevap ‘hayır’ ise yani Gül, görevden ayrılıp emekliliğe, boşta kalmaya ya da daha başka bir ‘iş’ yapmaya fit değilse ne olacak? 

İşte benim kurgum tam da bu noktada başlıyor. Zira bana göre Gül emekli olmayacak. Daha ufak bir ‘iş’e de fit olmayacak…

Pekiyi ama emekli olmayan Gül, biliyoruz ki Başbakan da olamayacak, çünkü Başbakan olabilmesi için önce milletvekili olması gerekiyor. 

O zaman Gül ne yapacak? 

Önümüzdeki ilk genel seçim 2015’de olduğuna göre Gül, Başbakan olabilmek için 1 yıl sonra yapılacak genel seçimi mi bekleyecek? Kendisine böyle bir söz mü verildi? 1 yıl sonraki seçimlerde seni milletvekili yapar ve ardından da Başbakan yaparız mı dediler?

Bazı köşe yazarlarının bu çerçevede yazılar yazdığını görüyorum.

Olacak iş mi yahu? 

- Ateşten çemberle kuşatılmış bir ülkede böyle bir sözü kim verebilir ve ona hangi enayi inanır? 

- ‘Gezi Parkı’ gerçeği ile yüzleşmiş, halkının yarısı ‘uyanmış’ bir ülkede böyle bir sözü kim verebilir ve ona hangi enayi inanır?

- Exeter Üniversitesi'nde iki yıl eğitim-öğretim görmüş, hayatı stratejik kararlar almakla ve siyasetin meltemleri, kasırgaları ile geçmiş bir Abdullah Gül bunları yer mi?

- Ayrıca Gül, Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu sistemden bu kadar uzun süre ayrı kalırsa ebediyen dışında kalacağını bilmiyor mu?

Bu durumda Abdullah Gül’ün kabul edebileceği tek seçenek kalmıştır geriye.

Yeniden Cumhurbaşkanı olmak.

Cumhurbaşkanı veya Başkan olmak için koşulları uygun hale getirmeyi başaramayan Erdoğan’a da o zaman yapacak tek iş kalıyor.

O, ancak değiştirebileceği koşulla uğraşacak ve basit bir tüzük değişikliği ile kendisine yeniden milletvekili ve Başbakan olma yolunu açacaktır.

Ayrıca Erdoğan’ın, Gül’ün cumhurbaşkanlığından hiçbir şikayeti de yoktur. Zira muhtelif vesilelerle ve kader anlarında Gül, 'Çankaya noteri' olduğunu da misliyle ispat etmiştir.

Bu durumda Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday gösteren CHP ve MHP genel başkanlarına, onların şakşakçı ve yardakçılarına, Ekmeleddin İhsanoğlu’na ne olacaktır?

Ekmeleddin İhsanoğlu’na hiçbirşey olmaz. Zaten kendisini ait hissetmediği ve kendisini benimsememiş bir ülkenin en büyük makamı için yapılan seçimi kaybeder ama aynen Kemal Derviş gibi, ait olduğu düzlem ve düzen içerisinde güçlenerek münferit hayatına devam eder.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile onların şakşakçı ve yardakçıları ise, benim bu analizim gerçekleştiğinde, umarım ilk ve son kez onurlu bir şekilde partilerini objektif kriterlerle kurultaya götürür ve ebediyen siyaset yapmamak için tövbe ederler!

 
https://twitter.com/drtayfunbudak
https://www.facebook.com/tayfun.budak.790
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
JUDGE 10 yıl önce

hakli cikacaginiza eminim sayin tayfun

Misafir Avatar
PROFESÖR 10 yıl önce

mantikli bi̇r i̇ddi̇a olduğu söylenebi̇li̇r.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87