İNTİKAM...

Bir İspanyol Atasözün de İntikam için; intikam en iyi soğuk sunulan yemektir' denilse de araştırmalara göre insanların sıcak intikamı tercih ettikleri görülüyor. Zaman kaybetmeden, soğutmadan intikam peşinde koşmalı mıyız? Peki, neden yapıyoruz? Eşitlenmek için mi? İnsanız işte bazen intikam duygumuzu kontrol edemiyoruz. Öfkeleniyoruz içimizde biriktiriyoruz hastalanıyoruz ama yine de dersimizi almıyoruz. Kısaca, intikam almak kısa vadede iyi bir şey gibi hissettirse de uzun vadede bizlere hem psikolojik hem de fiziksel olarak zarar vermekten başka bir işe yaramıyor. Binlerce tecrübe ile dolu yaşamlarımızda, sıra intikam almaya gelince kafamızda onlarca tilki dolanıp duruyor.

“Ufukta görünen intikamsa, çevir gemiyi kaptan rotamız İntikam…”

Kazanmanın adı şimdilerde intikam olmuş, debelenip duruyoruz. Hayat öyle bir öğretmen ki, yeri gelir ders vermeden bizleri sınav yapar. Bazı insanların intikamı gürültülü, bazılarının ki çok sesiz olur. Hiç anlamazsınız onca gürültüden hayatınızdan sessizce gidişlerini. İnsan yaşamının her saniyesi bir eylem, bolca atraksiyonlarla doludur. Tezahüratı bol intikamlarda, tak doksana gol olur. Göstere göstere en görkemli intikamlardandır. İçinden çıkılamayan intikamları da ise, konu doğrudan Allah’a havale edilir. Kâinatın sahibi, yüce yaratana... Allah’ın sopası yok ki, gözüne soksun. İlahi adalette devredeyse, size sadece sabretmek düşüyor. İntikam hırsıyla yanıp tutuşurken, almak istediğiniz intikam sessizce kendiliğinden gerçekleşiyor.

Gülümse ve sadece izle.

“Herkes kendi günahını unutur; ama kimse alacağı intikamı unutmaz.”

Ece Temelkuran

Ne kadar anlamlı bir söz…

İntikam, bize karşı yapılmış bir yanlışa ya da haksızlığa, karşı tarafa zarar vererek cevap verme eylemi, cezalandırma isteği olarak tanımlanabilir. Aslında her insanda var olan bir duyguyu bir eylemle harekete geçirmek, geçici mutluluk hissinden başka bir şey değildir. İnsanlarda olduğu gibi doğa ve tüm canlılarda intikam duygusuna sahiptir. Doğanın intikamını yok sayabilir miyiz? Depremler, yangınlar, seller, fırtınalar, olağanüstü gelişen doğa olayları, adeta insanoğlundan alınan bir intikam çeşidi değil midir? İnsanın doğaya verdiği zararı hangi canlı verebilir ki? Hayvanlar için de aynı sebepler geçerlidir. Günlük yaşamımızda sık karşılaştığımız durumlardır. İnsan yaşamında intikamın isteklendirme açısından körükleyici bir etkisi de vardır. Alınmış intikam insan da özgüven etkisi yaratır. İnsanın başına ne gelirse genellikle iyi niyetinden gelir. Yenilginin diğer yüzünde intikam yatmaktadır.

İntikamınızı nasıl alırdınız?

Acılı?

Orta acılı?

Acısız?

İntikam alırken her ne olursa olsun, bedeninize, ruhunuza zarar vermeyiniz. Sizden değerli hiç bir şey yoktur. İnsan sezmekte ve susmakta usta olmalıdır. Hiç bir zaman unutulmamalı ki ilahi adalette zaman aşımı yoktur.

Sevgiyle kalın efendim.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87