KONUT ALIRKEN UYGUN FAİZ ORANLARI MI, UYGUN KONUT MU?

Uzun bir aradan sonra tüm okurlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Konut kredi faizlerinin, kendi tarihinde en düşük seviyelere inmesiyle birlikte hareketlenen konut piyasasında ortalık tabir-i caizse toz duman.

Faiz oranlarının düşmesinden sadece birkaç gün öncesine kadar, gayrimenkulümü nasıl satacağım düşüncesinde olan mal sahiplerinin birçoğu, bugün piyasada “burnu yere düşse almaz” edasıyla dolaşıyorlar. Konut faizlerinin hangi konutlarda hangi oranlar ve şartlarla uygulandığı konusuna değinmeyeceğim. Bu konuda zaten herkes yeterince bilgi sahibi. Üzerinde durulması gereken konu; faiz oranlarındaki düzenlemenin amacının konut alımında güçlük çeken vatandaşa kolaylık sağlaması ve bu kolaylığın geniş kitlelere yayılması niyetidir. Mal sahiplerinin, satacağı mülklerine %20-30 oranlarında zam yapması için krediler düşürülmemiştir.

Piyasanın bu oranlara hazırlıksız yakalanmış olduğu aşikârdır. Geçtiğimiz yıl gerek faizlerin yüksekliği, gerekse konut piyasasındaki tıkanmalar nedeniyle inşaatçıların üretime hız kesmiş olması, bugün arz-talep dengesinde sorunlara yol açmıştır. Kredilerin düşmesiyle hiç ev alma düşüncesinde olmayan hatta ve hatta tapu harçlarını ve hizmet bedellerini dahi kredi içerisinde çıkartmayı hayal eden alıcıların da piyasaya çıkması, mal sahiplerinin bu sıra dışı durumdan faydalanma reflekslerini yükseltmiştir.

Bir bölgede, şehirde emlak fiyatlarının planlama ve gelişmeler çerçevesinde yükselmesi, rant alması normaldir. Bizim piyasamızda normal olmayan bir gece içerisinde spekülatif olarak fiyat etiketlerinin değişmesidir. Çok basit bir hesapla, ikinci el konutta bir önceki faiz oranlarıyla bugünkü faiz oranları arasındaki ödeme farkı, 100.000 TL tutarlı ve 10 yıl vadeli bir kredide ortalama aylık 100 TL civarıdır. Bir başka deyişle, 300.000 TL kredi kullanan bir alıcının, faiz oranlarının inmesinden edeceği istifade ortalama 35-36.000 TL civarıdır. Ancak bu fiyatlar bandındaki konutlara bir gecede yapılan 50.000-100.000 TL arasındaki zamlar, alıcılar için yaratılan bu imkânı yok etmiştir. Sayın gayrimenkul sahipleri, bu krediler siz malınızı daha iyi fiyata satın diye düzenlenmemiştir.

Her ne kadar hukukçular bu durumun bir mağduriyet yarattığını ve emlak fiyatını yükselten mal sahipleri hakkında yasal takip yapılabileceğini belirtse de, bu takiplerin olumlu sonuçlar vereceğini düşünmüyorum. Her zaman söylediğim bir cümleyi bugün alıcılara tekrar tekrar hatırlatmak istiyorum. Ev almak için uygun zaman diye bir şey yoktur, uygun ev vardır. Panik halinde piyasada dolaşmaya gerek yok. Gayrimenkul piyasasında fırsatlar bitmez, mutlaka gönlünüze, kesenize göre bir mülk karşınıza çıkacaktır. Fiyatların bir gecede %20-30 arttığı piyasalarda soğukkanlı davranmak en doğru hareket olacaktır.

Sağlıcakla kalın.

https://twitter.com/ErolCanbay2
https://www.facebook.com/erol.canbay.9

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87