“R’leri SÖYLEYEMEYEN ÇOCUK”

Ne yazık ki Türkiye karanlık bir döneme girdi. Seçimlerin ardından hükümet kurulsun diye beklerken ardı ardına şehit haberleri geliyor, bombalar patlıyor, hain ellerde silahlar, kalleş pusularda kurşun sesleri yankılanıyor. Neredeyse insanlar sokağa çıkmaya, alış veriş merkezlerine gitmeye ya da bir arkadaşıyla buluşup yemek yemeye korkar oldu. Kısacası korkunç bir kaosun içinde debelenir olduk ülkece.   Siyasiler ise malum, birbirlerine demediklerini bırakmıyor. Sorumluluk almak istemiyorlar anlaşılan…

Sorumluluk derken aklıma geldi, kim sorumluluklarını biliyor ki? Kim kendi bencilliklerinden ve hırslarından geri durabiliyor ki? Kimsenin kimseye saygısı kaldı mı ki?  

Ne yazık ki bu sorular cevapsız kalıyor.  Toplum olarak önce cahilleştirildik, sonra da bencilleştirildik.

Durum bence bu… Önümüzde duran büyük resim artık belli belirsiz...

İçte böylesi işler acısı günleri yaşarken ne zamandır okumak istediğim ve bir öğretmenin anıları olan “R’leri söyleyemeyen çocuk” adlı kitabı aldım. Bu harika eserin sahibi Ayşe Seyla Ertem…  

Kitabı okurken her bir sayfası içimi ısıttı. Çünkü her bir satırı çok samimi ve içtendi. Özellikle de yürekten nehir gibi akan yazara ait şiirler, klasikleşmiş edebiyat eserleri, resimler, şarkılar, tiyatro, belgesel ve dizilerden alıntılarla 1960’lardan günümüze zamanda yolculuk yaptım sanki.

Daha da önemlisi yazar dostumun kalbindeki bitmek tükenmek bilmeyen insan sevgisi, doğaya ve doğanın içinde yaşayan canlılara duyduğu sevgi hayatının merkezi olmuş. Bu enerji ile de öğrencilerine ışık saçarak hayatı iyisiyle, kötüsüyle kucaklamış. Her şeyden önemlisi de ilk kitabı olmasına rağmen gelecek kuşaklara aydın bir öğretmen profili çizmiş. 

Kitabın son sayfasını çevirirken kalbimde umut tomurcukları belirdi. Yürekten teşekkürler Ayşe Öğretmenim, yüreğinize sağlık. Gelecek güzel günler sizler gibi aydınlarımızla karanlığa gömülmeyecek. 

Ayşe Seyla Ertemin yazdığı “Savaşlar bir gün bitecek” şiirinin bir bölümü ile bitirmek istiyorum.

“Hep sürmeyecek savaşlar

Yitmeyecek elbet bir gün

Onca canlar, dökülmeyecek kanlar. 

İktidarların amacı açık

Anlayacak kadar akıllı

Dünya halkları…

Siyahı, beyazı

Yahudi’si Müslüman’ı

Türk’ü, Kürd’ü, Ermeni’si

Anlaşırlar aralarında

Analar, bilirler aslında

Neden savaşıldığını…

Kapitalizmin tuzağı

Dünün kini, intikamı

Savaşlar oldukça kazanırlar

Doymaz bir obur gibidir

Silah ve savaş tüccarları…”



https://twitter.com/huzunyucel
https://www.facebook.com/huzun.yucel

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87