Gündem:
ERDOĞAN, ETİYOPYA'dan da PARALEL'e YÜKLENDİ!

ERDOĞAN, ETİYOPYA'dan da PARALEL'e YÜKLENDİ!

Etiyopya’da Başbakan Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini kaydederek enerji, müteahhitlik ve savunma sanayi gibi alanlarda Türk yatırımcılarının Etiyopya’ya önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya’da Başbakan Hailemariam Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade ederek, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu belirti. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, birinci ve ikinci Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini, en son Malabo’daki İkinci Türkiye-Afrika Zirvesi’nde de gerek sorunları, gerekse geleceğin barış dünyasının nasıl kurulacağı konusunda ülkelerin düşüncelerini ifade ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteşebbislerin, girişimcilerin Türkiye’yi Afrika ülkelerinde ciddi manada temsil görevi üstlendiğini söyledi.

“ETİYOPYA İLE TİCARET HACMİ HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR”

Gerek Etiyopya, gerekse diğer Afrika ülkelerindeki Türk firmalarının yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük” dedi.

Türk müteşebbis ve girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya’ya sevk edebileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in önderliğinde kalabalık bir iş adamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini hatırlatarak, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve iş birliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine inandığını belirtti.

TÜRKİYE’NİN ETİYOPYA’NIN GELİŞİMİNE KATKISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu’nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile iş adamlarını hitap edeceklerini ifade ederek, “İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya’nın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askerî iş birliği alanında müşterek adımlar atabiliriz” dedi. Addis Ababa Üniversitesi’nde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü’nün müşterek çalışmaları için de gerekli zemini hazırlamak isteğinde olduklarını söyledi.

PARALEL DEVLET YAPILANMASI: “TÜRKİYE İLE ETİYOPYA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE”

Desalegn ile görüşmelerinde paralel yapının faaliyetlerinin de gündeme geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de ‘dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız’ dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir” diye konuştu.

“HABEŞ KRALI NECAŞİ’NİN BİZİM DÜNYAMIZDA ÖZEL BİR KONUMU VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Hz. Muhammed’in Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve “Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir, oraya gideceksiniz” dediğini aktararak, “Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda, TİKA’nın Etiyopya’da inşasına devam ettiği kültür merkezinin de halkların kaynaşmasına vesile olacağını bildirdi.

BASIN TOPLANTISININ ARDINDAN GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Etiyopya’da Başbakan Desalegn ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapının Afrika’daki okullarının durumuna ilişkin, “MGK olarak, ulusal güvenliğimizi tehdit eden, legal görünüm altındaki illegal örgütlere yönelik tavsiye kararımızı Hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de bu tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarttı. Artık yeni bir süreç başladı. Bu süreç paralel devlet yapılanmasının Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmesi anlamındadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya’da Başbakan Hailemariam Desalegn ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir basın mensubunun, “Paralel yapının Afrika ülkelerindeki eğitim kurumlarının durumunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediği” sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Erdoğan, “MGK olarak bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden, legal görünüm altındaki illegal örgütlere yönelik tavsiye kararımızı hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de bu tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarttı. Bakanlar Kurulu kararı olarak çıktıktan sonra yeni bir süreç başladı. Bu süreç artık paralel devlet yapılanmasının Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmesi anlamındadır. Artık bu örgüte karşı, ki ülkemizde bu inceliği fark etmeden hala bunlara ‘cemaat’ diyenler var, mücadelemiz kararlı şekilde sürmektedir, sürecektir. Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse Başbakanımız, bakanlarımız, bunların konumunu anlatmak suretiyle, buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Millî Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere. Ekonomik olarak da Ekonomi Bakanlığımıza bağlı olan DEİK, sivil toplum kuruluşlarımızın bir çatı kuruluşudur, bu çatı kuruluşumuz uluslararası anlamda çok daha aktif görev üstlenmek suretiyle bu görevi ifa edecektir. Gerek fuar gerekse bu ilişkilerin düzenlemesinde DEİK bu boşluğa fırsat vermeden çalışmalarını sürdürmektedir. Nitekim bugün de burada DEİK’in organizasyonunda iş forumunu yapacağız” dedi.

“ETİYOPYA’NIN 2015-2020 ARASINDAKİ BÜYÜME DEĞİŞİM PLANIYLA İLGİLİ GİRİŞİMCİLERİMİZ HER ŞEYE HAZIR”

Türkiye’nin, Etiyopya’nın uygulandığı kalkınma planına vereceği katkı konusundaki soruya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkede Türk firmalarının önlerinin açılması halinde gerekli adımları atacağını, Türkiye Devleti olarak da iş adamlarının her zaman yanında yer alacaklarını söyledi. Türk sanayi bölgesi oluşturulması için bir Türk firmasına arazi tahsisi yapıldığını ve firmanın, tarım alanında başarılı çalışmalar yapabileceği projeler hazırladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etiyopya’daki 2015-2020 yılları arasındaki büyüme değişim planıyla ilgili girişimcilerimiz her şeye hazır. Sanayi bölgeleriyle her türlü iş birliğine Türkiye olarak hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Şu anda Etiyopya 50 bin megavatlık su hacmine sahip, burada üretilecek elektrik enerjisi için Türk girişimciler adımlar atacak, görüşmelere başlayacaktır” dedi.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST EŞYALARI BULUNDU
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku