RİYAD'da BİR TEPKİ DE İTALYA'dan

RİYAD'da BİR TEPKİ DE İTALYA'dan

İtalya Süper Kupası finali, gelecek ay dördüncü kez Suudi Arabistan’da yapılacak.

Napoli, Inter, Lazio ve Fiorentina takımları arasındaki 2023/2024 Süper Kupa yarı final ve final maçları 18-22 Ocak tarihleri arasında Riyad’da oynanacak.

Türk takımların, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında sahaya Mustafa Kemal Atatürk’ü anan pankartlar ve formalarla çıkmak istemesi üzerine Suudi yetkililerle yaşanan anlaşmazlık bu açıdan da İtalya basınında geniş yer buldu.

Ülkenin en büyük gazetelerinden Corriere della Sera bugün haberi “Barışçı sloganlara hayır. Riyad’da diplomatik vaka, Türk Süper Kupası iptal” başlığıyla verdi.

Il Giornale gazetesi de bugün baş sayfasından yayımladığı yorum yazısında “Suudilerin evinde barıştan söz etmek yasak” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın “rönesans” projesine atıfla “Arabistan, huzursuz rönesans” başlığıyla yayımlanan yazıda iğneleyici ifadeler yer aldı:

“Muhammed bin Salman Eylül'de, Ortadoğu'nun yeni Avrupa olacağını ve bir sonraki küresel Rönesans'a öncülük edeceğini ilan etti. Muhammed, Oriana Fallaci'yi okumuş olmalı ama Rönesans'tan önce gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi rolü oynadığı gerçeğini söylemesi gerekiyor. Ama kimin umrunda: Inter-Napoli-Lazio-Fiorentina ve Real&Atletico Madrid-Osasuna-Barcelona, Ocak ortasında futbol oynamak için Arabistan'a akın edecek. Mutlu yıllar. Daha doğrusu, Selam. ”

Il Foglio gazetesi de Galatasaray-Fenerbahçe hadisesini detaylı olarak aktardığı haberinde “Bir şehir efsanesine göre yüzyıl önce futbolun savaşları durdurma gücü vardı, 2023'ün sonundaysa yangın çıkaran futbol oldu” diye yazdı.

Il Foglio da İspanya ve İtalya Süper Kupa maçlarının gelecek ay Riyad’da oynanacak olmasına atıf yaparak şöyle devam etti:

“Gelecek haftalarda Riyad, İspanya Süper Kupası veya dört takımla (Fiorentina, Inter, Lazio, Napoli) İtalya Süper Kupası gibi benzer etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Bu gibi sansasyonel diplomatik vakalardan kaçınmak için umalım ki protokol etraflıca detaylandırılmış ve paylaşılmış olsun.”

Solcu Il Manifesto gazetesi haberi “Atatürk ‘istenmeyen kişi’. Riyad’da maç iptal” başlığıyla duyurdu. Gazete, Atatürk’ün bugünün Türkiye’sinde “dokunulmaz” ve “tartışılmaz” bir yere sahip olduğunu, Suudi Arabistan’ın karşı durduğu laikliğin de Türk toplumunun bir kısmı için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Sağ çizgide yayın yapan La Verita gazetesi ise Suudi Arabistan ve Katar gibi “petrol zengini” ancak “demokratik çeşitliliği sevmeyen” ülkelerle yapılan futbol anlaşmalarını eleştirdi.

Gelecek ay Süper Kupa için Riyad’a gidecek İtalyan takımlarından Inter’in, memleketi Milan kentinin bayrağındaki haç işareti yüzünden sorun yaşaması ihtimaline dikkat çeken gazete şöyle yazdı:

“Atatürk’ü yasaklamaktan, örneğin Milanlı bir takımın Milan'ın sembolünü (haç) sergilemesini engellemeye giden yol çok kısa olabilir.”

İtalya basınındaki haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına gelen okur yorumlarında da ağırlıkla Galatasaray ve Fenerbahçe ekipleri çekilme kararları nedeniyle tebrik edildi.

BBC NEWS Türkçe

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

F.BAHÇE AVRUPA'da ÇEYREK FİNALDE
Fenerbahçe, ilk maçta deplasmanda 3-0 mağlup ettiği UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turu rövanş maçında...

Haberi Oku