Gündem:
GENÇLERİMİZİN BÜYÜK ÇANAKKALE YÜRÜYÜŞÜ
GENÇLERİMİZİN BÜYÜK ÇANAKKALE YÜRÜYÜŞÜ

Çanakkale Valiliği’nin kutlama yasağını kaldırtan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Türkiye Liseliler Birliği (TLB) Çanakkale Zaferi’ni önemli bir programla andı. Türkiye’nin dört bir yanından genci yaşlısı binlerce kişi Çanakkale’ye gelmek üzere kalkan otobüslere bindi. İstanbul Kadıköy’de buluşan gençler davullarla ve sloganlarla yola çıktı. 

Programın ilk durağı, Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı Bigalı köyü oldu. Köy meydanı sabahın erken saatlerinde Türk bayraklarıyla doldu taştı. Atatürk’ün komuta ettiği 19. Tümen Komutanlığı’nın karargah olarak kullandığı köyün meydanı 100 yıl sonra “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganıyla inledi. Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı top mermisini temsilen hazırlanan 5 metre boyundaki maket meydana kamyonetle getirildi. Kutlamaya Atatürkçü Düşünce Derneği ile Cumhuriyet Kadınları Derneği de katıldı. 

AYKUTALP’İN MEKTUBU OKUNDU 

TGB Başkanı Çağdaş Cengiz burada katılımcılara hitap etti. Konuşmasına Kayseri’de tutuklu bulunan Aykutalp Avşar’ın mektubunu okuyarak başladı. Emperyalistlerin 100 yıl önce tüm çabalarına rağmen vatanı işgal edemediğini söyleyen Cengiz “Vatan için canlarını ortaya koyanları bugün şükranla anıyoruz. Ayaklarımızın altındaki toprak, o toprak vatandır. Soluduğumuz hava, hürriyet nefesidir. Dünyanın en çok bedel ödenmiş hürriyeti. Toprak altındaki şehitlerimize borçluyuz. Yeni işgallere karşı, Türkiye’yi bölmeye kalkanlara karşı ayağa kalkın. Biz Çanakkale şehitlerinden görev alıyoruz. Bir kez daha ilan ediyoruz. Türkiye’yi bölemeyeceksiniz” diye konuştu. 

YEMİN ETTİLER 

“Bigalı köyü karargahtır. Karargahta karar alınır” diyen Cengiz binlerce kişiyle şu yemini etti: “Bizler bugünün Bigalı Mehmet Çavuşları, Seyit Onbaşıları, Mustafa Kemalleri olarak, Çanakkale’de şehit düşen, emperyalizme karşı dövüşen milletimizin yüzünü dara düşürmeyeceğimize, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye kurana dek, yılmadan, yorulmadan, tek başına kalsak da Çanakkale ruhuyla mücadele edeceğimize söz veriyoruz. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun.” Cengiz konuşmasının sonunda yürüyüşün isminin “Vatan ve hürriyet yolunda büyük Çanakkale yürüyüşü” olduğunu açıkladı. 

1 KİLOMETRELİK KORTEJ 

Konuşmaların ardından 57. Alay yürüyüşü başladı. Gençler 5 metrelik mermi maketini omuzladı. 15’lileri temsilen dönemin asker üniformalarını giyen TGB ve TLB üyeleri kortejin en önünde yer aldı. Yurttaşlar köyden coşkuyla uğurlandı. 15 bin kişiden oluşan kortejin uzunluğu 1 kilometreyi aştı. 

100 YIL GEÇSE DE... 

Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla coşkulu yürüyüşte yer alan yurttaşlar, Çanakkale Zaferi’ne özel hazırlanan “Çanakkale millete yasaklanamaz”, “57. Alay onurumuzdur”, “100 yıl geçse de geçilmez Çanakkale”, “Conkbayır’dan, Seddülbahir’den indirdik tokadı emperyalizme”, “Kahroldu İngiliz emperyalizmi, kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Yenilmez armada gömüldü boğaza”, “Bağımsızlık bayrağı daha daha yukarı”, “Seyit Onbaşı onurumuzdur” sloganları attı. 

Üçüncü kilometrenin ardından 57. Alay’ın Conkbayır’a ulaşmak için kullandığı yola gelindi. Burada 57. Alay hakkında bilgi veren Uğurcan Yardımoğlu, “Türkiye 57. Alay’ın fedakarlığı sayesinde kurtuldu. Emperyalizmi bugün de yenmeye hazırız” dedi. Kalan 8 kilometreyi bin kişilik bir grup devam etti. Gençler zorlu patika yoldaki yürüyüşü 100 yıl önceki kararlılıkla tamamladı. Marşlar okundu, sloganlar atıldı. Yürüyüş sırasında çeşitli mizansenler yapıldı. Bir doktorun yaralanan oğlunu kayırmayarak diğer askerlerle ilgilendiği an, hazırlanan “Sargı Yeri” alanında anlatıldı. Conkbayır’a ulaşıldığında gençler, 100 yıl önce 15’lilerin yaptığı gibi ellerindeki tahta silahlarla sipere yattı. 

RUHİ SU DA EŞLİK ETTİ 

Buluşmada Ruhi Su’nun bestelediği “Anam beni yetiştirdi” marşı söylendi: 

Annem beni yetiştirdi 

Halkı uyandır dedi 

Halk olmadan bir şey olmaz 

Halkı uyandır dedi 

Bu kavga halkın kavgası 

Halkı uyandır dedi 

Yoksul halkı emekçiyi 

Kaldır uyandır dedi 

Uyandır ki uymasın o 

Hainin iğvasına 

Sahip olsun hem kendine 

Hem kendi davasına 

Bu kavga halkın kavgası 

Halkı uyandır dedi 

Yoksul halkı emekçiyi 

Kaldır uyandır dedi 

82’LİK GÜLİZAR TEYZE: SEVİNCİMDEN AĞLADIM 

Bigalı köyünde yaşlı nüfus ağırlıkta. Gençleri kapıda ya da camdan selamlıyorlar. Kimi de gençleri evlerinde misa-fir edip karnını doyuruyor. 82 yaşındaki Gülizar teyzeye “Gençlerin gelmesine sevindiniz mi?” diye soruyoruz. “Sevinmez olur muyum? Sokaklarda gezip marşlar söyle-diler. Ağladım sevincimden” yanıtı veriyor. İzmir’den ge- len, 62 yaşındaki Hasibe teyze ise (üstte) kortejin önünde, “Ben Cumhuriyet kadınıyım” diyerek gururla yürüyor. 

KAHRAMANLAR ÇIKARAN LİSELER  

Yürüyüş sırasında TGB’nin oluşturduğu sağlık ekipleri de hazır bulundu. Sağlıkçılar üzerinde Gezi Direnişi’nin sembollerinden kırmızılı kadının resminin olduğu çantalarda ilaçlarını taşıdı. Yürüyüşte Vefa, Galatasaray, İstanbul ve Sivas liselerinden “100 yıldır siperde” yazılı pankartlar taşındı. 

AYDINLIK YAZARI MUSTAFA MUTLU DA ORADAYDI 

Aydınlık gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, köy meydanında yaptığı konuşmada Fikret Tunç’un “Mehmet toprak oldu” şiirini okudu. Mutlu’nun konuşması alkışlarla kesildi. TGB yürüyüş boyunca bir sorun yaşanmaması için güvenlik ekibi oluşturdu. Telsizle kortejin başından sonuna irtibat kuruldu. 

MUHTARDAN GENÇLERE TEŞEKKÜR 

TGB’nin hazırlıklarına destek veren ve onlarla beraber yorulan Bigalı köyü muhtarı Burhan Çetin de gençlerin köye gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Bigalı’nın 100 yıldır misafirperver bir köy olduğunu söyleyen Çetin “100 yıldır size bırakılan mirasa sahip çıktınız. Köyüm adına size teşekkür ediyorum” dedi. 

TADİLAT 3 GÜN KALA AKILLARINA GELDİ  

Conkbayırı’ndaki Atatürk Anıtı’nın Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümüne 3 gün kala tadilata alınması tepki çekti. Conkbayırı’ndaki şiddetli çatışmada, kalbine gelen düşman kurşunu saatine isabet edince Mustafa Kemal ölümden dönmüştü. Anıt, tarihi anın yaşandığı o noktaya dikilmişti.  


















Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

EMEKLİLERİN TÜM UMUDU SUYA DÜŞTÜ
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseldiğini...

Haberi Oku