Gündem:
O OKUL YENİDEN MÜHÜRLENDİ
O OKUL YENİDEN MÜHÜRLENDİ

Kürtçe eğitim vermek için Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde önceki gün açılan ve aynı gün anayasanın 42. maddesine aykırı oldukları gerekçesiyle kapatılan okulların mühürleri dün DBP, Eğitim Sen, Kürdi Der ve Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (TZP Kürdi) üyeleri tarafından söküldü.


Akşam saatlerinde ise polis Diyarbakır Bağlar’daki okula giderek burayı mühürledi. Polisler, okul önünde karara tepki gösterenlere basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti. Polis, dün akşam öğrencilerin dağılmasından sonra Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’ne giderek binayı mühürlemek istedi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, görevlilerle bir süre görüştü. Bu sırada veliler ve okul bahçesinde bulunanlar okulun mühürlenmesi kararına tepki gösterdi. Polis gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından binanın giriş kapısı görevlilerce yeniden mühürlendi. Gaz ve sudan Meral Danış Beştaş da etkilendi. Polis, okulun önünde güvenlik önlemi aldı.


Yüksekova’da protesto

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde protesto yürüyüşü düzenlendi. Oslo Oteli önünde toplanan binlerce kişi yürüyüşe geçti. Polis de zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyüşe engel olmak istedi. Kalabalık Kışla Mahallesi Gazi İlköğretim Okulu’na yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. KURDİ- DER  yöneticilerinden Aydın Koç, “Ne pahasına olursa olsun anadilde eğitim vermeye kararlıyız. AKP hükümetine sesleniyoruz. Elini anadilimizden çek. Bu dilin üzerinde hiçbir pazarlık söz konusu olamayacak” dedi. Gever Demokratik Toplum Meclisi Eşbaşkanı Vahit Şahinoğlu ise okulların kapatılmasını “provokasyon” olarak nitelendirdi. Kalabalık Gazi İlkokulu’nun kapısını zincirledi.


Bahçede ders yapıldı

Diyarbakır’da dün sabah öğrenciler, gönüllü öğretmenler ve veliler, İran’da idam edilen Kürt öğretmen Ferzad Kemanger’in adı verilen okulun bahçesinde toplandı. Okul mühürlü olduğu için sembolik olarak bahçede ders işlendi. Öğlen saatlerinde ise okul bahçesinde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Kaya Akat, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, DTK, Eğitim Sen, Kürdi Der, TZP Kürdi yöneticileri katıldı. Kürdi Der Yöneticisi Rıfat Öztürk, “Bu mühür, Kürt halkının diline vurulan mühürdür. Asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sakine Eseryılmaz ise “Halkın da bu mühürleri kıracak gücü vardır” dedi.


Eğitimi bize bırakın

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise Kürtçe eğitim yapacak okullara verilecek mührün 21. yüzyılın büyük bir ayıbı olduğunu belirterek “Şunu söylüyorlar, ‘özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı kendilerine izin verebilirdik’ diyorlar. Ama, bu da başka bir adaletsizliktir. ‘Türk çocuklar Türkçeyi ücretsiz kamusal hizmet olarak alacak, Kürt çocuklar Kürtçe para vererek öğrenecek’ diyorsanız bunun adı ayrımcılık ve ırkçılıktır. Kürt çocukları da kendi ana vatanlarında Amed’de Cizre’de, Yüksekova’da, kamusal bir hizmet olarak ücretsiz anadilde eğitim alma hakkına sahiptir. Bu okulu mühürleyenlerin zihniyeti ile ülkeyi savaşa sürükleyenlerin zihniyeti aynıdır. Eğitimi yerel yönetimlere bırakın, biz bu görevi yapmaya hazırız. Halkımız hangi dilde eğitim görmek istiyorsa, buna cevap oluruz. Merkezi hükümet bıraksın biz eğitime talip olalım” dedi.


Yüksekova ve Cizre

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde KürdiDer, Kürt  Dili ve Eğitim Hareketi ile Eğitim Sen öncülüğünde Esenyurt Mahallesi’nde önceki gün açılan ve aynı gün verilen kapatma kararının ardından dün sabah mühürlenen, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyiş Öcalan’ın adının verildiği okuldaki mühür dün akşamüstü DBP ve okul görevlileri tarafından kırıldı, okulun öğretmenleri tarafından da ilk ders verildi, öğrencilere Kürtçe alfabe öğretildi. Cizre’de Kürtçe eğitim için açılan Berivan adı verilen okul da dün sabah mühürlenmişti. Okuldaki mühür de öğlen saatlerinde söküldü. Öğrenciler gönüllü öğretmenler eşliğinde bahçede ders yaptı.


KCK: Okulları sahiplenin

KCK’den yapılan açıklamada ise Kürtçe eğitim için açılan okulların kapatılması “saldırı” olarak nitelendirildi, Kürt halkına okulları sahiplenme çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Bu saldırı, sıradan herhangi bir saldırı değildir. Bu saldırı AKP hükümetinin Kürt ulusal varlığına karşı bir soykırım uygulamasıdır. Kürt halkının en doğal hakkı olan çocuklarını anadiliyle eğitme hakkına tam bir faşist zihniyetle saldıran AKP hükümetinin çözüm, kardeşlik vb. sözlerinin pratikte bir karşılığının olmadığı, Kürt halkı karşısındaki ikiyüzlü sahtekâr tutumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” denildi.


BOZDAĞ’DAN YENİ ADIM SİNYALİ

Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, okulların mühürlenmesiyle ilgili “‘Yasa çıktı ama attığımız adımlara izin vermiyorlar’ gibi halk arasında farklı bir algı operasyonu da yapıyorlar. ‘Okullar kapatıldı’ diyenlerin samimi olarak bu meseleye sahip çıktıklarını düşünmüyorum. Samimilerse Milli Eğitim Müdürlüğü, valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat ederler” dedi. Çözüm süreciyle ilgili yeni hazırlıklar yaptıklarını anlatan Bozdağ, haftaya Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi. Bozdağ, akşam Lice’de Kaymakam Vekili Mehmet Maraşlı ile görüştü. Vatandaşlarla sohbet eden Bozdağ, çözüm sürecinin hükümet programında yer aldığını belirterek “Bu iklim Türkiye’de kalıcı hale geldiği zaman başka olacak. Sıkıntıyı kalıcı çözeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku