Gündem:
ÖĞRETİM ÜYELERİ 'MUHALEFET' DEDİ: 'RAŞİT TÜKEL'
ÖĞRETİM ÜYELERİ 'MUHALEFET' DEDİ: 'RAŞİT TÜKEL'

İstanbul Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçiminde adaylardan Prof. Dr. Raşit Tükel 1202 oy aldı. En çok oyu alan Tükel’i ikinci sırada 908 oyla Prof. Dr. Mahmut Ak takip etti. Tükel, "Ben daha önce ikinci olduğumda çekilmiştim. Şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Seçimden birinci çıkan aday atanmalı" çağrısı yaparken, Mahmut Ak "Bu üç aşamalı bir seçim. Bu daha ilk aşama" diyor.




Birincinin rektör olması gerekiyor

İstanbul Üniversitesi'nde 12 Mart günü rektörlük seçimi heyecanı yaşandı. Sosyal demokratların ağırlıkta olduğu grubun desteklediği Prof. Dr. Raşit Tükel, birinci çıktığı seçim sonucunun belli olmasının ardından Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Demokratik üniversite dediğimizde, her alanda demokratik kuralların işletildiğini anlıyoruz. Bunun içinde en yüksek oy alanın rektör olarak atanması da yer almalı. 2012 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığım için daha sonraki aşamalara katılmamıştım. Çünkü demokrasinin gereği buydu. 2 bin 595 öğretim üyesi oy kullandıysa bunun sonucunda birinci olanın rektör olması gerekiyor. Ben nasıl ikinci olduğumda çekildiysem, şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eğer seçim çalışmalarında sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse bunu yapmaları gerekiyor. Üniversiteyi özgür kılmak için verilen oylara teşekkür ediyorum.”  

İÜ'de rektör koltuğuna 'kaçıncı' aday oturacak?

İki aşama daha var

Seçimden ikinci çıkan ve üniversitedeki muhafazakâr kesimin desteklediği Prof. Dr. Mahmut Ak ise şunları söyledi:

"Burada yaptığımız işin adı seçim değil. Rektör adaylarını belirleme seçimi yapıldı. Bu üç aşamalı bir seçim. Özgür seçime göre 6 kişilik liste oluşturuldu ilk aşamada. Bu adayları kutluyorum. Bundan sonra YÖK aşaması var ve sonrasında da Cumhurbaşkanı atama yapacak. Bundan sonra alınacak kararın hayırlı olmasını diliyorum." 
 
Başlangıçta 5 adayın yarıştığı ve sandıktan 15 rektör adayının çıktığı İstanbul Üniversitesi’nde en çok oyu alan 6 aday YÖK’e sunulacak. YÖK de üç aday belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise üç aday arasından birini seçerek İstanbul Üniversitesi’ne rektör olarak atayacak.

En çok oyu alan 5 aday ile birlikte YÖK’e gönderilecek 6’ncı isim için kura çekildi. Kuradan çıkan isim, 1’er oy alan adaylardan, İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Kaplan oldu.

3 bin 2 akademisyenin seçime katılması beklenirken, toplam 2 bin 595 oyun kullanıldığı İstanbul Üniversitesi’nde 58 oy geçersiz sayıldı. Geçerli oy sayısı ise 2 bin 537 oldu.


Adayların oy dağılımı ise şöyle;

Prof. Dr. Raşit Tükel: 1202
Prof. Dr. Mahmut Ak: 908
Prof. Dr. Harun Cansız: 382
Prof. Dr. Faruk Erzengin: 18
Prof. Dr. Recep Seymen: 17
Prof. Dr. Ergün Tuğrol: 1
Prof. Dr. Naci Tolga Saruç: 1
Prof. Dr. Seçkin Özmen: 1
Prof. Dr. Halim Kazan: 1
Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu: 1
Prof. Dr. Mert Savrun: 1
Prof. Dr. Muhittin  Kaplan: 1
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir: 1
Prof. Dr. Özgün Enver: 1
Prof. Dr. Emine İnanır: 1
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST EŞYALARI BULUNDU
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku