Gündem:
'ÖYLE BİR DÜZEN KURALIM Kİ...'

"ÖYLE BİR DÜZEN KURALIM Kİ..."

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin beşinci gününde Millet İttifakı genel başkanları bir araya geldi.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen Millet İttifakı Genel Başkanlar Buluşması’na Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sına DEVA Partisi lideri Ali babacan , Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal katıldı. Kongrede bulunan liderler arasında ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in olmadığı görüldü.

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasına "Çok değerli genel başkanlarımız, çok değerli müstakbel Cumhurbaşkanımız hoşgeldiniz" ifadeleriyle başladı. Soyer konuşmasına "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Türkiye'nin içinden geçtiği kritik anlarda Millet İttifakı'nın attığı tarihi adımlara izmir'den yaptığımız gönülden bir katkıdır. Artık çok iyi biliyoruz ki bir şey değişecek her şey değişecek" şeklinde devam etti.

Kongre'de konuşma gerçekleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu ise "Bugüne kadar büyük sıkıntılar çektiğimizi biliyoruz. Öyle bir sistem öyle bir düzen kuralım ki kim iktidara gelirse gelsin en azından bir daha bu tür krizlerle Türkiye karşı karşıya kalmasın" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından detaylarsa şöyle:

"Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Bu konsey, 85 milyondan toplanan vergilerin nereye harcandığını her yıl toplanarak rapora dökecek, bu rapor da Resmi Gazete'de yayımlanacak. Türkiye’de işçisinden emeklisine, sanayicisinden esnafına kadar herkes görecek.

Petrolün nerede olduğunu biliyoruz, nasıl çıkarıldığını da biliyoruz, artık 21. yüzyıl Türkiyesi’nin temel hedefine, bilimle sanayide teknolojide çip de üretebilen bir ülke olma hedefi koyacağız.

Sağlıklı işleyen demokrasilerde siyaset kurumunun temiz kalması lazım. Siyasi etik kanunu çıkaracağız. 6 lider bunun altına imza attık. Eğer siyaset ahlak zemininde yürürsek pek çok sorun kendiliğinden çözülür zaten. Siyasette siyasetçi ve halk arasındaki güveninin büyük ölçüde sarsılması siyasi etik yasasının olmamasından kaynaklı."

Program sırasında konuşma yapan bir diğer lider Ali Babacan ise "Ekonomik terimlerin biliyorsunuz anlaşılması zor olabiliyor; neo klasik, epistemolojik kopuş, heterodoks yaklaşım gibi ama ben fazla rakamlar ve grafiklerle sizi yormayacağım dedi.

Grafikli açıklamalarına ilişkin "Bunlar da TÜİK verileri, artık ne kadar inanıyorsanız" ifadelerini kullanan Babacan açıklamasını şu sözlerle devam ettirdi:

"Sayın cumhurbaşkanımız (Kılıçdaroğlu) yemin töreninden sonra bir konuşma yapar diye tahmin ediyorum. İki üç cümle önereceğim; “Ey yazarlarımız, basın mensuplarımız, köşe yazarlarımız, düşünürlerimiz şöyle derin bir nefes alın, artık özgürsünüz”, “Değerli hakimlerimiz, savcılarımız artık rahat olun anayasaya yasalara bakın vicdanınızın sesini dinleyin, kararlarınızı öyle alın yargının bağımsızlığını sağlamak bu kadar kolay”

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal ise yaptığı konuşmada "Kurumlarımızın bilerek ve istenerek derinliği yok edilmiş olmasının bedelini Hatay ve Kahramanmaraş’ta yaşadığımız depremler vesilesiyle gördük. Bir kişinin emriyle hareket eden, devletin kendilerini kurtarmak için asrın felaketi diyerek propaganda yapılan bir depremi felaket haline getiren işte bu akılsızlıktır. Aslında bu asrın tiyatrosunun provasını bir buçuk yıl önce Antalya’da Muğla’da gerçekleşen yangınlar vesilesiyle zaten görmüştük" dedi.

Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, buhran dönemi içerisinde. Cumhuriyet’in fetret dönemini sonlandıracağız. Dişinden tırnağından artırdığıyla kademe kademe inşa ettiği varlığını bir yıkım mühendisleri projesiyle yıkmak isteseniz de yarınlara taşıyacağız. Bu tarih eşikte ülkemizi yeniden kuracak maruz kaldığı riskleri ve meydan okumaları ortadan kaldıracak siyasi bir akla ihtiyacımız var. Daha da vahim, keyfi kararlar alan bir ülkeyiz. Değişimin yüksek olduğu rekabet ile beşeri sermayemiz başta olmak üzere kullanmak ve kodlamak mecburiyetindeyiz. Bulunduğumuz bu tarih eşliğinde Türkiye’yi yeniden işleyen bir demokrasiyle, hukukuyla buluşturabileceği, böyle bir çağda denk bir siyasi akılla, bugün konuştuğumuz problemlerin konuşmayacağı bir ülkeye kavuşabileceğimizi biliyoruz."



Sputnik Türkiye
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku