Bilim-Teknik:
GSM OPERATÖRLERİ TELAŞTA
GSM OPERATÖRLERİ TELAŞTA

Facebook'un mülkiyetine geçen, 450 milyon kullanıcıya sahip WhatsApp'ın yakında sesli görüşmelere başlamak için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Böylece internet bağlantısı olan kullanıcılar, telefon hattı üzerinden değil, internet bağlantısı üzerinden birbirleriyle ücretsiz görüşme yapma imkanı kazanacak.

GSM operatörlerinin korkulu rüyası olan bu senaryo gerçekleşirse, WhatsApp yüzünden SMS gelirlerini neredeyse tamamen kaybeden telefon operatörleri artık sesli görüşme gelirlerini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar. Bu da Facebook'un, oturduğu yerden, dünyanın her yerindeki insanların sesli görüşme ihtiyaçlarına cevap veren bir sanal telefon operatörü olmasını sağlayacak. 

Avrupa'da,siyasetçilerin Facebook'un WhatsApp'ı kullanarak tekel haline geleceği konusundaki uyarılarının temelinde de bu çekinceler yatıyor. Dünyada GSM şirketleri, ödedikleri vergiler ve yarattılkarı iş hacimleriyle, her ülkenin ekonomisinde çok önemli bir rol oynuyorlar. Bu şirketlerin güçlerini kaybetmesi ekonomi için endişelenen siyasetçilerin işine gelmiyor. 

FACEBOOK'A KARŞI YAPTIRIMLAR

Dolayısıyla Facebook'un GSM operatörlerini doğrudan hedef alan bu WhatsApp hamlesini tehlikeli şekilde genişletmesi halinde devletlerin yasal düzenlemelerle Facebook ve WhatsApp için önlem almaya kalkışması sürpriz olmayacaktır ki, Avrupalı parlementerlerin Facebook'u tekelcilikle suçlayarak Avrupa'da Facebook'a karşı yaptırımlar geliştirilmesini istediklerini biliyoruz.

Facebook Skype'ın yapamadığını yapıp WhatsApp ile dar bir bant genişliği içinde sesli görüşmeyi mümkün kılarsa, dünyanın çok karışmasını bekliyoruz.







Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
seracettin koçak 9 yıl önce

mükemmel bana göre yediğimiz kazıklar biraz daha azalır en azında...

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ORİON DÜNYA’ya DÖNDÜ
ABD’nin Ay'a insan taşımayı hedefleyen Artemis Ay Programı çerçevesinde Ay yörüngesine gönderdiği...

Haberi Oku