Dünya:
'YÜZYILIN EN KORKUNÇ TRAJEDİLERİNDEN BİRİ!'
'YÜZYILIN EN KORKUNÇ TRAJEDİLERİNDEN BİRİ!'

Azerbaycan-Slavyan Gençleri Birliği’nin Başkanı Sabuhi M. Abbasov Hocalı Katliamının anma yıldönümü münasebetiyle “haberhabere.com”a bir açıklama yaptı.

Açıklamasında "Tarihin çeşitli dönemlerinde Ermeniler tarafından soykırıma maruz kalan Azerbaycan halkı son büyük trajedi ile 1992 yılının karlı kışında Hocalı'da yüzleşti. Devlet bağımsızlığını yeni kazanan Azerbaycan'ın karşılaştığı arazi kaybı ile birlikte, yüzyılın en korkunç trajedilerinden birini yaşaması ülkemizin yeni tarihine kara harflerle yazıldı." sözlerine yer veren Abbasov yaşadıkları derin üzüntünün altını çizdi.

Bu konuda Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva'nın dünyaya bir video mesaj yayımladığını belirten Abbasov videoda yirminci yüzyılda dünyada yaşanan ve dünya kamuoyunun asla kabullenemeyeceği feci olaylardan biri olan Hocalı soykırımına dikkat çekildiğini belirterek video hakkında şunları açıkladı;

"Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı menfur saldırısı olarak değerlendirilen bu olayın detayları, gerçekleştiği koşullar ve yansımaları konusunda videoda geniş bilgi veriliyor. İşlenmiş olan fiiller için adaletin sağlanmasının önemi vurgulanıyor ve son yıllarda Hocalı soykırımının tanınması yönünde dünya kamuoyuna yönelik çabaların artmasının, aynı zamanda birçok devletin yasama organlarında soykırım ile ilgili olarak kabul edilen kararların bu açıdan önemi kaydediliyor. 1990'lı yılların başında Azerbaycan komşu Ermenistan tarafından askeri tecavüze uğramıştır. Bunun süregelen sonucu olarak bugün de topraklarımızın yüzde 20'si işgal altındadır. Savaşa yol açan bu saldırı 30 bin insanın ölümüne, 1 milyona yakın Azerbaycanlının mülteci, binlerce insanın ise kayıp düşmesine neden olmuştur."

Haydar Aliyevin 26 Mart 1998 tarihinde imzaladığı “Azerbaycanlıların soykırımı hakkında kararname” ile Azerbaycanlılara karşı çeşitli yıllarda sürekli olarak işlenen soykırım suçlarına, özellikle Hocalı soykırımına ilk kez siyasi değer verildiğinin altını çizen Abbasov açıklamasında şunları da belirtti;

“Kararnamede haklı olarak dünya kamuoyunun dikkati Azerbaycan'ın XIX-XX yüzyıllarda yaşadığı tüm trajedilere, topraklarının istilasına, Ermenilerin Azerbaycanlılara karşı planlı olarak gerçekleştirdiği bu soykırım politikasının çeşitli aşamalarına çekilmiştir. Hocalı gerçeklerinin bütün dünyaya iletilmesi Türk dünyasını oluşturan her bir Türk’ün görevidir. Hocalı faciası Azerbaycan halkının hiçbir zaman unutulmayacak ve ibret alınacak kanlı hafızasıdır. Hocalı soykırımının tanınmasına yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin sonucunda bu faciayı yapanlar er veya geç yargı karşısına çıkacak, bu korkunç cinayetlerinin hesabını vereceklerdir. Uluslararası hukuk ve sağduyu bunu gerektirmektedir."






Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku