Ekonomi:
ERDOĞAN'IN İRAN İLE TEHLİKELİ DANSI
 ERDOĞAN'IN İRAN İLE TEHLİKELİ DANSI

Tayyip Erdoğan’ın Yemen olayları nedeniyle İran’ı suçlaması Türkiye-İran ilişkilerini gerdi. İran’dan Erdoğan’ın yapacağı İran ziyaretine tepkiler geldi.

İran yönetiminde Erdoğan’ın sözleri nedeniyle Türkiye’ye nasıl tepki verileceği tartışılırken, İranlı milletvekillerinden Erdoğan’a “İran’a gelme” çağrısı yapıldı. Bu arada, Erdoğan’la birlikte İran’a gidecek işadamlarında ve İran’a ihracat yapan firmalarda tedirginlik başladı. 2014’te 4 milyar dolara ulaşan İran’a ihracatın tehlikeye girdiği belirtiliyor. Bazı işadamlarının Erdoğan’la aynı tarihlerde İran’da olmak istemedikleri öğrenildi.  

SİPARİŞLER İPTAL EDİLDİ 

Erdoğan’ın İran’la ilgili sözlerine tepki gösteren ihracatçılar, AKP hükümetinin izlediği dış politikalarının en çok ihracatçıyı vurduğunu bildirdiler. İran’a ihracat yapan bir firmanın yetkilisi Süleyman Yetkin, “Türkiye’nin Suriye sınırını terör gruplarına açması ve Esad yönetimini devirme operasyonunda rol alması  İran’da işlerimizi sıkıntıya sokmuştu. Şimdi Tayyip Erdoğan açıkça İran’ı hedef aldı. Anında etkisi geldi. İran’da ihracat yaptığımız kuruluşlar siparişlerini iptal etmeye başladı. Diğer ihracatçılarla görüşüyoruz. Onlar da tedirgin. Milyarlarca dolarlık kayıp yaşayabiliriz. Önümüzdeki günlerde Erdoğan İran’a gidecek. Bu ziyaretin ilişkileri olumlu değil olumsuz etkileyeceğinden endişeliyiz” dedi. 

LİBYA, MISIR, SURİYE’DEN SONRA İRAN MI? 

Erdoğan’ın İran’la ilgili açıklamalarına tepki gösteren bir grup işadamı da yaptıkları açıklamada şu görüşleri savundular: “Şu anda isimlerimizi ve firmalarımızı açıklamak istemiyoruz. Nedenini herkes bilir. Bizler komşularımızla ticaret yapan firmalarız. Bugüne kadar hep Ortadoğu ve çevre ülkelerde çalıştık. Irak’a, İran’a, Suriye’ye, Mısır’a, Libya’ya, ... ihracat yaptık. Ancak AKP’nin izlediği dış politika bizi bitirdi.

Libya pazarını tamamen kaybettik. Arkasından Mısır ve Suriye geldi. Lübnan’da ve Irak merkezi hükümeti ile de sorun yaşıyoruz. Bu ülkelere ihracat yapamaz olduk. Türk ihracatçısının milyarlarca dolar kaybı var. Şimdi de İran gerilimi ortaya çıktı. Bizler İranlıları iyi tanırız. Tayyip  Erdoğan’ın bu tavrı sürerse İran’a ihracat bıçak gibi kesilir. Erdoğan kendi iktidarını korumak için ABD’ye yaranmaya çalışıyor. Bizim zararımızı kim karşılayacak. Binlerce çalışanımız işsiz kalacak.” 

KÜÇÜK İŞLETMELER BATACAK 

İran’a ihracat yapan bir  ihracatçı da önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Komşu Arap ülkelere ve İran’a ihracat yapanlar genelde küçük ve orta boy firmalar. Çok zor koşullar altında ihracat yapıyorlar. Bu ülkelere ihracat siyasi işlerimizin iyi olması ile yakından ilgili. Bunu en iyi bizler biliriz. Siparişler neden kesilir,  ihalelerden neden dışlanırız bellidir.  
Kaybettiğimiz pazarları yeniden kazanmamız yıllar alır. Tırnaklarımızla kazıya kazıya Ortadoğu ve İran pazarında belli bir yere gelmiştik. Şimdi hepsi tek tek elden gidiyor. Hele bu ülkelerde yatırım yapan, müteahhitlik işi yapan firmalarımız çok zorda. Hükümet kendini değil Türkiye’yi düşünmeli.  

İRANLA İHRACATIMIZ 4 MİLYAR DOLAR 

Türkiye 2014 yılında İran’a 4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Değerli maden ve mücevher sektörünün öne çıktığı ihracat kalemlerini demir çelik, elektirikli makine ve cihazlar, otomotiv yedek parça ve aksesuarları, ağaç ve ahşap eşya ile sentetik ve süni lifler ve tekstik sektörü izledi. 

YEMEN'E SALDIRI PETROLÜ TETİKLEDİ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yemen’deki olayların petrol fiyatlarını yüzde 5 tetiklediğini açıkladı.  
Yıldız şöyle konuştu: “Hiçbir sektör, siyasi istikrarsızlıkları sevmez ama enerji sektörü hiç sevmez. Yemen’in dünya petrol üretimindeki payı, binde 2 civarında, ciddi bir miktar değil. Ama dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın geçiş yolu üzerinde olması, hatta Basra’dan batıya giden bütün petrol ihracıyla alakalı konuların her birinin geçiş yolunda olması, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5’ler civarında tetikledi. Bu sadece teknik bir konu olmaktan çıkar, yalnızca petrol arzı ve talebi olmaktan çıkar, istikrarsızlığın getirdiği kalemler olarak ortaya çıkar demiştik. Yemen’de de öyle oldu.” 
 ERDOĞAN ROMANYA'YA 'TEŞEKKÜR'E GİDİYOR 
Tayyip Erdoğan bugün, Slovenya, Slovakya ve Romanya’yı kapsayan üç günlük bir geziye çıkıyor. Ziyaretin son durağı olan Romanya, Erdoğan’ın çalışma ofisine dinleme cihazı yerleştirdiği iddia edilen iki firari polisi önceki gün Türkiye’ye teslim etmişti. Bugün Slovenya’da Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşecek olan Erdoğan Salı günü de Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile buluşacak. Erdoğan ve beraberindeki heyet, gezinin son gününde Romanya’da olacak.  



Aydınlık Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MB FAİZİ YÜZDE 50'YE YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika...

Haberi Oku