Gündem:
YIL SONU FACİALARI: 'BİR GÜNDE ÜÇ FELAKET!'
YIL SONU FACİALARI: 'BİR GÜNDE ÜÇ FELAKET!'

YÜK GEMİSİ BATTI, ÖLÜ VE YARALI VAR

İtalya’nın kuzeydoğusundaki Ravenna kentindeki Porto Corsini Limanı’ndan çıkan Türk bandıralı Gökbel isimli yük gemisi, dün sabah 09.30 sularında bir mil kadar açıkta Belize bandıralı yük gemisi Lady Aziza ile çarpıştıktan sonra battı. Yoğun sisten kaynaklandığı sanılan kazanın ardından İtalyan sahil güvenliği seferber oldu. Birisi hastanede olmak üzere 2 mürettebatın hayatını yitirdiği belirtilirken, beş kişi kurtarılarak limana getirildi. Dün akşam gazetemiz baskıya girdiğinde 4 kişi hala aranıyordu.

Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök 2 kişinin öldüğü bilgisini verdi. Sekizkök hemen Ravenna’ya giderken kurtarılanların durumunun ağır olduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını duyurdu.

Kaza, Adriyatik Denizi’nin güneyinde Yunanistan’a ait Korfu Adası açıklarında yangın çıkan feribottan tahliye için seferber olunduğu sırada meydana geldi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi olayı Twitter hesabından doğruladı, düzenli bilgilendirme yapılacağını belirtti. Çetinkaya Denizcilik şirketine ait 86 metre uzunluğundaki Gökbel ile çarpışan 97 metrelik Lady Aziza soruşturma için Ravenna limanına çekildi. Tankerde yaralanan olmadığı belirtiliyor.

FERİBOTTA YANGIN, ÖLÜ VE YARALI VAR

Yunanistan’ın Patras Limanı’ndan İtalya’nın Ancona Limanı’na giden ve 55’i mürettebat 478 kişiyi taşıyan İtalyan bandıralı Norman Atlantik isimli feribotta, Adriyatik Denizi’nin güneyinde Korfu Adası’nın 40 mil kuzeybatısında yangın çıktı. 54 Türk vatandaşının bulunduğu feribottaki yolcular dondurucu soğuk, yağmur, rüzgâr ve alevler arasında sıkışıp kalırken, uluslararası toplum seferber oldu. Kazada 1 kişi hayatını yitirdi, 1 kişi yaralandı. Kimlikleri ve uyrukları henüz bilinmeyen ölen bir erkek ve yaralı kadının İtalya’nın Brindisi kentine götürüldüğü kaydedildi.

‘Ayakkabılarımız eriyor!’

Yunan ANEK firmasına ait olan ve 268’i Yunan, 54’ü Türk, 44’ü İtalyan, 22’si Arnavut, 18’i Alman, 10’u İsviçreli, 9’u Fransız olduğu belirtilen ayrıca sayıları belirsiz Rus, Avusturyalı, Britanyalı ve Hollandalıların da bulunduğu 26 bin 900 tonluk feribot, sabaha karşı 200 kadar aracın bulunduğu alt güvertesinde çıkan yangın nedeniyle yardım çağrısı yaptı. Feribotun kaptanı derhal tahliye kararı verdi. Ama Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk’un seferber olduğu kurtarma operasyonu hava koşullarının da etkisiyle fiyaskoya dönüştü. Kaza bölgesine C-130 helikopteri ve arama kurtarma uçakları yollanırken, olaya ilk müdahaleyi yapan yakındaki gemiler şiddetli rüzgâr ve dalgalı deniz nedeniyle feribota yanaşamadı. Yunanistan’ın Süper Puma helikopterleri yolcuları ikişer ikişer İtalyan Europa gemisine taşıdı. İtfaiye gemileri de bölgede çalışmalara katıldı.

Zeytinyağı yüklü 20-25 tankerin de bulunduğu alt güverte, yangının yol açtığı ısı nedeniyle cehenneme döndü. Filikalar da burada bulunurken, yolcular panik içinde Yunan televizyonlarına bağlanıp yardım çağrısı yaptı. Nikos Papatheodosiou isimli bir yolcu “Yanıyoruz ve batıyoruz, lütfen yardım edin. Bizi bırakmayın” diye feryat etti. Yorgos Styliaras, Yunan Mega TV’ye “Üst güvertedeyiz, üşüdük ve duman soluyoruz. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar var” derken, bir başka yolcu, durumlarını “Gidecek hiçbir yer yok. Alt güvertede sıcaklıktan yürümek mümkün değil. Ayakkabılarımız erimeye başladı” sözleriyle aktardı. Feribotun aşçısının karısı, eşinin telefonda kendisine “Nefes alamıyorum, hepimiz fareler gibi yanacağız. Tanrı bizi korusun” diyerek ağladığını aktardı. Deniz Ticareti Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, 7 geminin feribotun etrafını çevirerek sığınak oluşturduğunu anlatırken, operasyonun çok zorlu ve karmaşık olduğunu belirtip “Kimse geride bırakılmayacak” sözü verdi. Dün akşam saatlerinde 478 kişiden 165 kadarının kurtarılabildiği belirtliyordu. Denize düşen ve dondurucu suda kalmaları zor. Bir yetkili, hipotermi yaşayan 58 yaşındaki bir İtalyanın kurtarılarak hastaneye kaldırıldığını aktardı.

UÇAK MUAMMASI; "162 YOLCU VE MÜRETTTABATLA KAYBOLDU"

Malezya’ya ait AirAsia havayolu şirketinin Endonezya koluna ait QZ8501 sefer sayılı yolcu uçağı 162 yolcu ve mürettebatıyla Endonezya’nın Surabaya kentinden Singapur’a giderken yarı yolda ortadan kayboldu. Uluslararası toplum uçağı bulmak için seferber oldu.

Cakarta Hava Kontrol Merkezi, Airbus A320-200 tipi uçak ile kalkıştan bir saat sonra Cava Denizi üzerinde bağlantıyı yitirdi. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı’na göre, pilot 5 dakika önce yağmur bulutlarından kaçınmak için sola kırıp 32 bin feet’ten 38 bin feet’e çıkmak için izin istedi. Ancak bölgedeki hava trafiği nedeniyle talebi onaylanmadı. Bugüne kadar uçak kaybetmemiş olan AirAsia’nın yetkilileri kaptan pilot ve Fransız yardımcısının tecrübeli olduğunu, 6 yıldır hizmette olan uçağın en son 16 Kasım’da bakım gördüğünü aktardı.

Çaresiz bekleyiş

Malezya ve Avustralya’nın ardından ABD de uçağın bulunması için yardım önerisinde bulunurken, Endonezya hava kuvvetleri bölgeye iki uçak, Singapur ve Malezya da C130 tipi birer uçak gönderdi. Endonezya yedi uçak, dört donanma gemisi ve altı tekneyi arama ve kurtarma için gönderdi. Çalışmalar Cava Denizi’nde Bangka ve Belitung adaları etrafında yoğunlaştırıldı. Ordu da dağlık bölgelerde karadan arama yapıyor.

Uçakta 156 Endonezyalı, üç Güney Koreli’nin yanı sıra Singapur, Malezya, Fransa ve Britanya’dan birer yolcu bulunurken, bunların 16’sı çocuk. Yolcuların çoğu yeni yıl tatilini geçirmek üzere Singapur’a gidenlerden oluşuyordu. Olayın duyulmasıyla yüzlerce kişi Surabaya ve Singapur’un Çangi havaalanlarına koştu. Endişeli yakınlar haber beklerken, yetkililerin bilgi vermemesinden şikâyet ettiler. Son dakikada çeşitli sebeplerle uçağa binmeyenler de var.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, yayımladığı mesajda duygu ve düşüncelerinin yolcu ve mürettebat yakınlarıyla birlikte olduğunu duyurdu. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ulusunun uçaktakiler için dua ettiğini kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama’nın da olayla ilgili  açıklandı.

Karayolları altyapısı kötü olan Endonezya’da son yıllarda ucuz uçak yolculuğu patlama yaptı. Ancak havayolu şirketlerinin güvenlik standartlarının düşük olması ve bölgedeki sert hava koşulları endişe kaynağı. Malezyalı işadamı Tony Fernandes başkanlığında AirAsia son yıllarda yeni uçak siparişleri ve agresif büyümesiyle dikkat çekerken, firma bölgedeki ucuz taşımacılıkta yıllardır başı çekiyor.  gidip bir basın toplantısı düzenleyen Fernandes, Twitter hesabından “Bu benim en korkunç kâbusum” diye yazdı. Pazar günü AirAsia’nın 150’den fazla yolcu taşıyan bir uçuşu daha Malezya’daki Penang’dan havalandıktan 10 dakika sonra arızalanarak geri döndü.

Malezya merkezli şirketler bu yıl havacılık tarihine üç kazayla geçti. 8 Mart’ta 239 kişiyle Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken kaybolan Malezya Hava Yollarına bağlı MH370 sefer sayılı uçağı
tüm aramalara rağmen sır olmuştu. Olay komplo teorileri arasındaki yerini aldı. 17 Temmuz’da MH17 sefer sayılı uçak Ukrayna üzerinde 298 yolcusuyla vurularak düşürülmüştü. Uçağı Ukrayna’daki ayrılıkçıların mı yoksa Kiev yönetiminin mi düşürdüğü gizemini koruyor.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku