Gündem:
ZARRAB DURUŞMASINDA ÜÇÜNCÜ GÜN

ZARRAB DURUŞMASINDA ÜÇÜNCÜ GÜN

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın görüldüğü duruşmada üçüncü gün başladı. Tanık kürsüsündeki Reza Zarrab mahkemeye getirildi. 

Davanın ilk gündem maddesi dünkü duruşmada da gündeme getirilen 'gıda ticareti' oldu. Zarrab, mahkemede ABD'nin altın ticaretine koyduğu kısıtlamalar nedeniyle 'gıda ticaretine' yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Zarrab, gıda ticaretinin nasıl yürütülmesi gerektiğini Nisan 2013'te Halkbank'ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla ile yaptığı toplantıda görüştüklerini söyledi. Zarrab, sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini ileri sürdü. Zarrab, Halkbank çalışanlarının olan bitenden haberi olmadığını ve bu işin içerisinde olmadıklarını da sözlerine ekledi. 

Zarrab, altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildiğini, ancak Atilla'nın bir açık bulmasıyla altın ticaretine geri dönüldüğünü, daha sonra ikisin beraber yürüttüklerini aktardı. Ancak Zarrab bu noktada,  hiçbir zaman Dubai üzerinden hiç gerkçekten gıda ticareti ticareti yapılmadığını söyledi.

Zarrab, Dubai üzerinden başlatılan gıda ticaretini de şema çizerek anlattı. 

Bu arada ABD Hükümeti, Zarrab'ın bu fotoğrafını da kanıt olarak dosyaya koydu. 

Zarrab, İran petrol paralarını aklamak için Dubai'deki sistemin nasıl işlediğini anlatırken 15-16 yaşlarında babası ile çay sektöründe çalışırken konşimento hazırlamayı öğrendiğini belirtiyor. Mehmet Hakan Atilla'nın gerçekleşmeyen ticaret ile ilgili belgeleri nasıl hazırlayacakları konusunda yönlendirici olduğunu söylüyor. Zarrab konuşurken Atilla'nın savunma ekibi birkaç kez iddialara itiraz etti. 

Duruşmada Zarrab ve bazı isimler arasında yapılan telefon görüşmelerinin de kayıtları dinletildi.

Photosopla imza taklidi

Duruşma salonunda bulunan ABD'li gazeteci Katie Zavadski, Zarrab'ın "Süleyman Aslan'ı her aradığımda borçlu hâlde oluyordum" dediğini aktarırken, bu yüzden her seferinde Aslan'a rüşvet vermek zorunda kalmamak için sağ kolu Happani'ye photoshop ile Aslan'ın imzasını taklit etmek emri verdiğini aktardı. 

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran'ın Dini Lideri Hamaney'in fotoğraflarının yanı sıra, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de fotoğrafları mahkeme dosyasına girdi. 

Bugünkü duruşmadan sonra iki meseleyle ilgili de toplantı düzenlendi. Bunlardan biri, uyuyan bir jüri üyesinin bulunması ikincisi ise Atilla'nın tanıklarının Türkiye'den gelirken güvenlik garantisi istemesi. Duruşma sırasında uyuyakalan jürinin bundan böyle duruşmalara katılmamasına karar verildi. 

Duruşma yayınlanan son ses kaydının ardından sona erdi. Pazartesi günü jürili mahkeme heyeti yeniden toplanacak. 



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku