KATAR’da TÜRK ÜSSÜ, TÜRKİYE’de YUNAN ÜSLERİ!..

Türk askerinin Katar’da konuşlanmasını içeren kanun tezkeresi 07 Haziran 2017’de, TBMM’de kabul edildi. Katar’da kurulmasına başlanan Türk üssünün 3 bin kişi kapasiteli olduğu, kara birliği barındırmasına rağmen, denizden ve havadan da lojistik desteğe müsait olduğu belirtiliyor.

Katar’da kurulacak Türk üssünü, Türkiye’nin son yıllardaki en büyük askeri ve diplomatik başarısı olarak sunan ve manşet haber yapan ana akım medya ve iktidar yanlısı medya, Türkiye’deki Yunan üslerini görmezden geliyor. İzmir, Aydın ve Muğla illerinde, 2004 yılında tesis edilmeye başlanan Yunan askeri üslerindeki asker sayısı, Katar’daki üsse gönderilmesi planlanan Türk askerinin sayısından daha fazla.

Türkiye’de konuşlu 6 Yunan Kara Üssü, 2 Yunan Deniz Üssü ve 2 Yunan Helikopter Üssü, 2004’den beri tam 13 yıldır faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürüyor.

İzmir Koyun Adası’nda tesis edilen Yunan KaraÜssü’nde 1 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış. İzmir Venedik Kayalıklarına da deniz feneri yerleştirilmiş. Ege Denizi’nin ortasında bulunan Venedik Kayalıkları gözetleme maksadıyla kullanılıyor.

İzmir Koyun Adası’na Yunan Deniz ve Helikopter Üssü de kurulmuş. Deniz Üssünde Yunan SAT Komandoları da görev yapıyor.

Aydın Eşek Adası, Aydın Bulamaç Adası ve Aydın Hurşit Adası’ndaki Yunan Kara Üslerine birer tabur olmak üzere toplam 3 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış.

Aydın Eşek Adası’na Yunan Deniz ve Helikopter Üssü de kurulmuş. Deniz Üssünde Yunan SAT Komandoları da görev yapıyor.

Muğla Kalolimnoz Adası ve Muğla Keçi Adası’ndaki Yunan Kara Üslerine birer tabur olmak üzere toplam 2 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış.

Mevcut durum itibarıyla İzmir, Aydın ve Muğla illerinde bulunan Yunan askeri üslerinde toplam 6 Tabur Görev Kuvveti bulunuyor. Yunan Askeri Üslerindeki asker sayısı 4 binin üzerinde. Yunan askerlerinin terhis durumuna ve çevre adalardan yapılan asker takviyesine bağlı olarak asker sayısı zaman zaman azalıp çoğalıyor. Anılan adaların dışındaki Türk adalarında ise sınırlı miktarda Yunan askeri var. Yaz ve kış mevsimlerinde asker sayısı değişiyor.

Adalara yerleştirilen Yunan vatandaşları da milis askeri olarak donatılmış ve eğitilmiş. Türk adalarına asker taşıyan Yunan helikopterleri zaman zaman Anadolu Ajansı tarafından haber yapılıyor.

Yunanistan, Türk adalarındaki askeri üslerine top ve uçaksavar gibi ağır silahlar yerleştirdi. Top ve uçaksavarların namlusu Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Adalarımızdaki Yunan Askeri üsleri, Türkiye’ye yönelik askeri harekat için ileri karakol olarak tahkim edilmiş.

Adana İncirlik Askeri Üssü başta olmak üzere Türkiye’deki askeri üsleri kullanan yabancı ülke askerleri ve hava araçlarının gelişi, gidişi ve Türk Hava Sahasının kullanımı için önceden izin almak gerekiyor. İlgili ülkenin Ankara Büyükelçiliği tarafından bir hafta öncesinden başvuru yapılarak Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan izin alınıyor. Ancak Türkiye’deki Yunan Askeri Üsleri tamamen Yunanistan’ın kontrolünde. İpini koparan Yunan siyasetçi veya askeri hiçbir izin almadan askeri üslere girip çıkıyor. Yunan hava araçları hiçbir engelleme ile karşılaşmadan Türk hava sahasını kullanıyor.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87