Yaşam:
UZAY'dan GİZEMLİ RADYO DALGALARI

UZAY'dan GİZEMLİ RADYO DALGALARI

FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrar eden sinyaller yollaması son derece olağan dışı bir durum ve bu dalgalar 1,5 milyar ışık yılı uzaktan geliyor.

Buna benzer bir olay daha önce başka bir gözlemevi tarafından sadece bir kez tespit edilmişti.

British Columbia Üniversitesi'nden (UBC) gökbilimci Ingrid Stairs, "Yeni bir radyo dalgası kaynağını tespit etmemiz daha da fazlasının olabileceğini bize söylüyor. Üzerinde çalışma yapılabilen dalga kaynaklarıyla, kozmik bilmeceyi çözebiliriz ve bunların nereden geldiğini, kaynaklarının ne olduğunu anlayabiliriz" dedi.

Üniversitenin Okanagan Vadisi'nde bulunan CHIME Gözlemevi, 4 adet 100 metre uzunluğundaki yarı silindirik antenlerle her gün gökyüzünü kuzey yönünde tarıyor.

Geçen yıl çalışmaya başlayan teleskop, 13 adet radyo dalgası tespit etti ve bunların arasında sürekli tekrarlayan dalgalar da var. Araştırma Nature dergisi tarafından yayımlandı.

Kanada McGill Üniversitesi'nden Shriharsh Tendulkar, "Dalgada ikinci tekrarı tespit ettik ve ikinci tekrar birincisine çok benziyordu" diye konuştu.

Bu bize kitle olarak tekrar nitelikleri hakkında daha çok şey anlatıyor diyen Shriharsh Tendulkar, FRB'lerin kısa ve parlak radyo sinyalleri yolladığını ve bunların evrenin yarısı uzaklığından geldiğini söyledi.

Şu ana kadar bilim insanları 60 adet sadece bir kez sinyal göndermiş dalga tespit etti.

Araştırmacılar gökyüzüne her gün bin kadar FRB radyo dalgası yayıldığını düşünüyor.

Bu dalgalara neyin yol açtığına dair iki temel teori var.

  • Güçlü bir manyetik alana sahip nötron yıldızın çok hızlı dönmesi

  • İki nötron yıldızının çarpışması

Çok az bir insanın inandığı bir diğer teori ise bu dalgalar uzaylıların uzay gemisi tarafından oluşturuluyor.



BBC News
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MERVE MERMER HIZI SEVİYOR
Cemiyet hayatının ve iş dünyasının ünlü ismi Mimar Merve Mermer, atılımlarıyla konuşulmaya devam ediyor....

Haberi Oku