BALIKESİR’in BİLİNMEYENLERİ; “DAĞLARINDAN BAL, OVALARINDAN YAĞ, SÜT AKIYOR”

Çok uzun zaman oldu sizlerle dertleşmeyeli. Son bir yılda rabbim öyle acılarla sınadı ki bizleri, en büyüğünü de annemi kaybetmekle yaşadım. Uzun zamandır rahatsızdı ve 19 Ekim akşamı bizi bırakıp uçup gitti sonsuzluğa.

Neyse sizi üzüntüye boğmak istemiyorum. Neşeli ve güzel şeylerden bahsetmek istiyorum. O yüzden de son yazdıklarıma bir göz gezdirdim. Neşem kaçtı, çünkü o günden bu güne hiçbir şey değişmemiş. Sevgiden ve vicdandan yoksun bir toplum olmuşuz. Son yazımı bu yüzden duyarsızlık üzerine yazmışım. Hele şimdilerde bu duygular hemen hemen yol olmuş gibi.

Hiç böyle bakmayın ve kızmayın. Yalan mı?

Sevgiden, vicdandan yoksun değil miyiz?

Fakirleşmedik mi bu duygulardan?

Haber portalımıza öyle haberler düşüyor ki ya da televizyon programlarında öyle olaylara tanık oluyoruz ki insanın kanı donuyor. Para için öldüren, parçalayan ve yakan insanlarla aynı havayı soluyoruz maalesef.

Baksanıza bir etrafınıza, kaç insan var topluma saygılı, sevgili, koruyan kollayan…

Derken geçtiğimiz haftalarda Sabah Gazetesi’nde yıllar önce birlikte çalıştığımız çok sevdiğim arkadaşım Türkiye Haberciler Birliği Platformu Başkanı Salih Aluş aradı beni. İstanbul Gazete TV Radyo ve İnternet Gazetecileri Derneği’nin Balıkesir’e bir etkinlik düzenlediğini söyledi. ‘Sen de katıl’ dedi.

Bunun üzerine yine eski çalışma arkadaşlarımızdan ve dostlarımızdan Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti (UYGAD) Başkanı Mevlüt Yüksel’i aradım ve nihayetinde geziye katıldım.

Bilgilendirme toplantısı ve gezi üç günlüktü.

Ben de Bostancı Köprüsü’nden dâhil oldum İstanbul Gazete TV Radyo ve İnternet Gazetecileri Derneği etkinliğine. Her şey düşünülmüş ve öyle güzel organize edilmiş ki, bir tek kuş sütü eksikti. Yememizden içmemize, dinlenmemizden, bilgilendirilmemize kadar her detay iyi planlanmıştı Dernek Başkanı Ali Rıza Yıldız ve yönetimi tarafından. Başkan Ali Rıza Yıldız ve Yavuz Yılmaz güler yüzle karşıladı bizleri ve hepimizle üç gün boyunca tek tek ilgilendi.

Nihayetinde 63 gazeteci ile birlikte 3 gün geçirdik. Tarihi sokaklarında şarkılar söyleyerek Balıkesir’i ve ilçelerini gezdik. Bizleri her ilçenin belediye başkanları karşıladı. İlçeleri hakkında bilgiler verdi.

Şeytan Sofrasından izledik Cunda Adası’nın muhteşem güzelliğini. Sonra o meşhur şeytanın ayak izini gördük. Bir de ne göreyim şeytandan bile medet uman bir toplum olmuşuz. Şeytanın Ayak izini çevreleyen demirlere çapıt mı bağlamamışlar ya da ayak izinin olduğu çukura para mı atmamışlar…

Ehhh yarabbi ne diyeyim, akıl fikir diyorum. Neyse dönelim gezimize…

Cunda Adası’nın en güzel balıkçısında akşam yemeği yedik. Bizim ekip durur mu mekânda müzik yoktu ve diğer mekânın müziği ile eğlenceyi sokağa taşırdı. Hepimiz gönlümüzce eylendik. Laf aramızda gerçekten hepimizin böyle bir organizasyona ihtiyacı varmış. (Bu arada yeni geziler bekliyoruz Ali Rıza başkanımızdan.)

Bir de bu gezi bizlere şunu gösterdi. Baktığımızın aslında gördüğümüzü sandığımız şey olmadığını. Ben bunu bir kez daha anladım, Balıkesir’i şu anki gözlerle gördüğümde. Zira Balıkesir’i sahilleri, denizi kumu, zeytini ve zeytinyağı ile bilirdik. Ne kadar da yanılmışız.  Hâlbuki daha derinmiş bilinmezlikleri…

Sadece ben değilmişim böyle düşünen, Yıllar önce Günaydın Gazetesi’nde çalıştığım dönemde Haber Müdürüm olan değerli abim Mustafa Dolu’da aynı görüşteymiş. Düşüncelerini de Damga Gazetesi’ndeki makalesinde şöyle aktarmış.

“Bu gezi sırasında bildiklerimden çok daha fazlasını öğrendim. Evet, Balıkesir onların tabiriyle, ‘Dağlarından bal, ovalarından yağ ve süt akan şehir’ diyorlar. Öyle olduğuna da tanıklık ettik.”

Tam da budur işte…

Kesinlikle Balıkesir’i sıksan taşından toprağından verimlilik akıyor.

Mustafa abim aynı zamanda iyi bir siyasetçi olduğu için Balıkesir’i siyasi gözle de analiz etmiş ve Balıkesir’de son belediye seçimleri sırasında yaşananlara da vurgu yapmış. Önce Millet İttifakı’ndan aday olan ancak yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan AK Parti Belediye Başkanı olarak seçilen Yücel Yılmaz için şu ifadeleri kullanmış.

“Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı tanıdıktan sonra herhangi partinin desteği olmadan da seçilebileceği kanaatine vardım. Yücel Yılmaz davranışları ve çalışma biçimiyle tam manası ile bir halk adamı. Hele hele yanına İstanbul’dan deneyimli belediyeci Dr. Mustafa Küçükkaptan’ı alınca da Balıkesir güzelleşmeye devam ediyor. Bu ikili bir araya gelince Millet İttifakının neden kaybettiği ve Yücel Yılmaz’ın neden kazandığı gün gibi ortada.”

Demek ki neymiş halk için çalışan adam gibi adamlara ihtiyacı varmış bu memleketin.

Gezinin son gününü Havran’la tamamladık. Çanakkale’yi geçilmez yapan kahraman Seyit Onbaşı’nın mezarını ve anıtını gezme fırsatı bulduk. Minnetle yâd edip, mezarı başında dualar ettik. Çünkü Seyit Onbaşı Çanakkale muhaberesi sırasında kaldırdığı 276 kiloluk top mermisiyle bir ülkenin kaderini değiştirip, bizlere kendi topraklarımızda onurlu, gururlu ve korkmadan yaşamayı hediye etmiştir. Buradan da başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

Aslında yazacak ve anlatılacak o kadar çok şey var ki, sayfalar yetmez, kelimeler kifayetsiz kalır. O yüzden bildiklerimi ve gördüklerimi bir sonraki yazımda anlatacağım. Özellikle de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Ata Tohumu Üretim merkezi BAÇEM’i, Fatih Sultan Mehmet dönemine dayanan tarihiyle Susurluk’u, Ömür Üreten Kadın Kooperatifi’ni ve Havran’ı yazacağım. Umarım yaz tatiline giderken anlattıklarımız sizlere rehber olur ve Balıkesir’den geçerken bir mola verip bilinmeyenlerini görme fırsatı bulursunuz.

Dört dörtlük organizasyonla bizlere harika bir üç gün yaşatan İstanbul Gazete TV Radyo ve İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldız’a, Yavuz Yılmaz’a ve derneğin yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri güler yüzle karşılayan, misafirperverlikleri ile gönlümüzde taht kuran başta Balıkesir Büyük Şehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a Genel Sekreter Dr. Mustafa Küçükkaptan’a, ilçe belediye başkanlarımıza ve belediye çalışanlarına sonsuz teşekkürler.

https://twitter.com/huzunyucel
https://www.facebook.com/huzun.yucel

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87