BİR YASTIK ALTI ALTINIMIZ KALMIŞTI!

İktidar iki yakamızı bir araya getiremeyince ve dış kaynaklar da suyunu çekince yastık altında bulunan kötü gün dostumuz altınlara da göz dikti. Bu altınları fiziki olarak alıp bize tahvil ve sertifika verecek. Aslında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları iyi birer yatırım araçları.Ancak AKP ekonomiyi o kadar kötü yönetti ki gelinen noktada tüm kaynaklar tükendiğinden bu altın işindeki uygulamasına güven duyamıyoruz .Altınlarımızın başına bir şey gelir mi diye korkuyoruz.

Madem uygulama başladı; bu durumda altın kâğıtlarının ne olduğunu bilmekte yarar var.

KİM İHRAÇ EDİYOR? NEDEN?

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası Hazine Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş( özel bir şirket) tarafından çıkartılan vatandaşın fiziki altını üzerinden getiri sağlayan birer yatırım aracıdır.

Yastık altında 100 milyar dolar değerinde 2200 ton altın olduğu tahmin ediliyor.Bunun ekonomiye kazandırılması amacıyla altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası yatırımcılara sunuluyor.

Bu yatırım araçlarını sadece gerçek kişiler(bireyler) alacak ; şirketler, kurum ve kuruluşlar satın alamayacak.

Kişiler satın aldıkları tahvil ve sertifikaları üçüncü şahıslara(bireylere) satabilecektir.

ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Altına dayalı kira sertifikası, sertifika sahiplerine gayrimenkul kira gelirlerinden pay dağıtmaktadır. Kira geliri altın fiyatına endeksli olarak değişmektedir. Bu da yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk lirası cinsinden gelir sağlamaktadır. Şu anda yurt içi piyasalarında işlem gören kira sertifikalarına benzemektedir.

Altın tahvili ise arkasında gayrimenkul olmayan yatırımcısına altın fiyatına endeksli faiz geliri getiren bir yatırım aracıdır.

TESLİM EDİLECEK ALTINLAR

Kabul edilen altınlar külçe altınlar, Cumhuriyet / Darphane altınları (çeyrek, yarım,tam, Ata lira vb) ve gerekli şartları sağlayan 22-24 ayar altınlar.

Takılar ve Reşat Altınlar kabul edilmeyecek,22 ayar bilezik ve kolyeler şartları taşıması kaydıyla kabul edilecektir. Aşınma ve yıpranma durumunda olan altınlar da kabul edilmeyecektir.

Teslim edilecek altınlarda en az ve en fazla tutar olarak belirlenmiş bir limit yok.Ne kadar isterseniz altını teslim ederek tahvil ve sertifika alabilirsiniz.

ALTININ DEĞER HESABI

Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir kabul edilecektir.

Altını teslim ederken altının saflık derecesi ölçülecek. Bu ölçüm yaparken içindeki işçilik değeri altının değerinden düşülecek. Bu nedenle işçilik bedeli yüksek olan altınların altın tahvili veya sertifikası alımında kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

YATIRIMIN AVANTAJLARI

Fiziki olarak yastık altında duran altınların çalınma, kaybolma riski olmaksızın ve saklama maliyetine katlanmaksızın devlet güvencesinde korunuyor.

Yastık altında duran altının bir getirisi yok. Oysa bu kâğıtlarla ek getiri olanağı sağlanıyor.6 ayda bir yüzde 1,20(yılda yüzde 2,40) ek getiri avantajı var.

Bu gelirlere vergi uygulanmayacak. Vergi kesintisi yapılmayacak.

Yatırımcı istediği zaman Ziraat Bankasına altın tahvilini ve sertifikasını satıp nakit elde edebilecektir.

Vade sonunda yatırımcı fiziki olarak altınına kavuşabilecek. Alacağı altın 1kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın ile çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olacak.

KAYGILARIMIZ

2200 tonun hepsi ortaya çıkmaz. 20 milyar dolarlık bir satın alma olsa bu paranın dış borç faizlerine gitmesi veya iyi kullanılamaması halinde bu kaynaklar da israf olacak demektir.

Altın tahvili ve kira sertifikası aldatmasıyla yastık altındaki altınlara ülke güvenliği nedeniyle el konulur mu, kaygısı da taşınmaktadır.

Altın fiyatlarının yatırımcıyı memnun edecek durumda seyir izlememesi. Yeterince kira gelirlerinin doğmaması veya oluşturulamaması.

Bu altınlar rehin edilip dış borç alınması durumunda bu varlıklar da tehlikeye girmiş olacak.

Bir de hükümet bu yolla toplayacağı paranın nerelerde kullanacağını açıkça ortaya koyması ve bu konuda her ay kamuoyuna hesap vermesi gerekiyor.

ÖNERİMİZ

Altın ile ilgili atasözlerini okumanız...

Size birkaç tane örnek:

Altın anahtar her kapıyı açar/Altın ateşte, insan mihnette belli olur/Altın eli bıçak kesmez/Altın eşik,gümüş eşiğe muhtaç olur/Altının kadrini sarraf bilir/Altın köpeğe muhtaç/Altın leğenin kan kusana ne faydası var/

Ak akçe kara gün içindir! Bunu da unutmayın...


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87