Dünya:
7 YIL SONRA İLK TEMAS...

7 YIL SONRA İLK TEMAS...

Ortadoğu'da yıllardır zıt kutupları temsil eden Suudi Arabistan ve İran, Çin'in arabuluculuğunda tarihi bir anlaşmaya imza attı. İki ülkenin el sıkışması ise, Çin'in başkenti Pekin'de oldu. 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Çin’in başkenti Pekin’de bir araya geldi. Görüşmede, Pekin’de imzalanan normalleşme anlaşmasının karşılıklı güven ve iş birliği içerisinde genişletilmesi ve anlaşmanın bölgenin istikrar, güvenlik ve kalkınmasına yardımcı olacak şekilde uygulanması gerektiği vurgulandı.

Çin medyasına yansıyan haberlerde Tahran ve Riyad'ın diplomatik anlaşmazlıkları sona erdirme, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve karşılıklı vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaştığı yazıldı.

Iran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Taraflar, iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmaya hazır olduklarını vurguladı” ifadeleri yer aldı.
Çin'in üst düzey diplomatı Wang Yi ise tarihi anlaşmayı "diyalog ve barış için bir zafer" olarak nitelendirdi.

İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ BAŞLATMA KARARI ALDI

İran ile Suudi Arabistan, 10 Mart tarihinde Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirilen toplantı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 7 yıl sonra yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmışlardı. Varılan anlaşma kapsamında İran ile Suudi Arabistan’ın iki ay içerisinde diplomatik ilişkilerinin yeniden başlatılacağı ve iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacakları belirtilmişti.

Suudi Arabistan'da 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti. İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk, idamlara tepki gösteren eylemciler tarafından ateşe verilmişti.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KORKUNÇ SALGIN: 19 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Adamawa eyaletinde ortaya çıkan kızamık salgınında 19 çocuğun yaşamını...

Haberi Oku