Dünya:
FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI

FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI

ABD Merkez Bankası (Fed) bugün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarını sabit tuttu. Faiz artırımlarının ardından gelen bu karar oy birliği ile alındı.

Bununla birlikte Fed, ekonomi ve enflasyonun daha fazla soğumaması halinde faizleri gelecek ay artırma eğiliminde olduklarını da vurguladı.

FOMC üyelerinin çoğu bu yılın geri kalan bölümünde faizin iki kez 25'er baz puan artırılabileceğine işaret ettiler. Bunun yanı sıra FOMC üyeleri büyüme ve enflasyon projeksiyonlarını da yukarı yönlü revize ettiler.

Komite toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, gösterge faizini 16 yılın zirvesi olan yüzde 5,0-5,25 seviyesinde devam ettirilmesi kararı alındığı belirtilirken, "Hedef aralığın bu toplantıda sabit tutulması Komite'ye ek bilgileri değerlendirme imkanı verecek" değildi.

Yapılan açıklamada, "Politika sıkılaştırmadan uzun bir yol geldik ve politika duruşu sınırlayıcı. Şu ana kadar yaptığımız sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri konusunda belirsizlikle karşı karşıyayız. Bunun yanı sıra son bankacılık geriliminin kredilerde yarattığı sıkılaşmanın büyüklüğü belirsiz" değerlendirmesi de yer aldı.

FOMC kararları ile birlikte açıklanan projeksiyonlarda 2023 yıl sonu medyan faiz beklentisi yüzde 5,1'den yüzde 5,6'ya yükseldi. 2024 sonu medyan faiz beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,6'ya ve 2025 medyan tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3,4'e çıkararak uzun dönem ortalama faiz beklentisi yüzde 2,5 olarak sürdürüldü.

Fed üyeleri ayrıca 2023yılı GSYH büyüme tahminlerini yüzde 0,4'ten yüzde 1,0'a, çekirdek PCE tahminlerini yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a çıkardılar.

POWELL’DAN İLAVE FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalar şu şekilde: “Yüzde 2 enflasyon hedefine güçlü şekilde bağlıyız. Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Neredeyse tüm politika yapıcılar bu yıl biraz daha faz artırımı yapmanın uygun olacağını görüyorlar.

Enflasyon bir miktar yavaşladı, ancak enflasyonist baskılar yüksek seyretmeye devam ediyorlar. Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için hala uzun bir yol var.

‘VERİLERİ DEĞERLENDİREREK KARAR VERECEĞİZ’

Toplantıdan toplantıya verileri değerlendirerek karar vermeyi sürdüreceğiz. Ana konu ek sıkılaştırmanın büyüklüğünü belirlemek. Faiz artırım hızı ve faizin ulaşacağı nihai seviye farklı değişkenler.

‘TEMMUZ İÇİN ŞİMDİDEN KARARIMIZ YOK’

Temmuz canlı bir toplantı olacak, Temmuz toplantısı için şimdiden bir kararımız yok.”
 



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku