Dünya:
PARİS KATLİAMININ BEYNİ ÖLDÜRÜLDÜ
PARİS KATLİAMININ BEYNİ ÖLDÜRÜLDÜ

Paris'te 129 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların beyni olduğu düşünülen Abdelhamid Abaaoud'un, dün kentin kuzey banliyösü Saint Denis'de düzenlenen baskında öldürülen iki kişi arasında olduğu açıklandı.

Paris Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, 27 yaşındaki Belçika vatandaşı Abaaoud'un kimliğinin parmak izinden tespit edildiği belirtildi. 

BBC'nin haberinde, "Abaaoud'un cansız bedeninin mermi ve şarapnel parçalarıyla delik deşik olduğu" aktarıldı.

ABDELHAMID ABAAOUD KİMDİR?

Fas asıllı olan Abdelhamid Abaaoud'un Brüksel'in 'radikal dincilerin merkezi' olarak bilinen Molenbeek semtinde büyüdüğü biliniyor. Abaaoud, Paris saldırılarının "baş şüphelisi" olarak aranan Salah Abdeslam ile hapis arkadaşı. Dünyayı şoke eden saldırıların arkasındaki bu iki isim, 2010 yılında silahlı soygun suçundan hapse mahkûm olmuştu. "Belçikalı" lakabıyla anılan Abaaoud, IŞİD'e 2013 yılı başlarında katıldı. Terör örgütü IŞİD içinde çok önemli bir yere sahip olduğu belirtilen Abaaoud'un, sadece Paris saldırılarını değil, iki ay önce yaşanan Thalys treni saldırısı gibi birçok eylemi organize ettiği sanılıyor.

Abdelhamid Abaaoud'un dünkü operasyonda öldüğünün kesinleşmesinin ardından Fransa Başbakanı Manuel Valls bir açıklama yaptı. AFP'nin haberine göre; Valls, Abaaoud'un öldürülmesini memnuniyetle karşılarken, "Ölenler arasında olduğunu biliyoruz" dedi. Valls, Abaaoud'u tanımlarken, "Saldırıların beyni ya da beyinlerinden biri, çünkü dikkatli ve tehlikenin farkında olmalıyız" ifadesini kullandı.

BU YIL ÖNLENEN DÖRT SALDIRIDA O VARDI

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneouve, Abaaoud'un bu yıl içerisinde Fransa'da önlenen altı saldırıdan dördünde dahli olduğunu açıkladı. Abaaoud'un saldırıdan önce Avrupa'da olduğunu bilmediklerini aktaran Cazeneouve, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden de Paris saldırganının Fransa'da olduğu yönünde bilgi almadıklarını belirtti.

Bakan, Avrupa'nın bir an önce organize şekilde kendisine yönelen tehdide karşı bir araya gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, ülkelere sınır kontrollerini sağlamlaştırma çağrısında bulundu. 

Paris katliamının beyni olduğu sanılan Abdelhamid Abbaoud ile ilgili istihbarat alan Fransa polisi, dün sabah saatlerinde kentin kuzeyindeki Saint Denis banliyösünde bir apartmana baskın düzenlemişti.

Terör polisi ile abluka altına alınan dairenin içinde bulunanlar arasında çıkan çatışmada, bir kadın kendini patlatmış, bir kişi ise keskin nişancılar tarafından vurularak öldürülmüştü.

Yedi saat süren operasyon sırasında gözaltına alınan sekiz kişi arasında, Abbaoud'un olmadığı kesinleşirken, öldürülen iki kişiye DNA testi yapılacağı açıklanmıştı.

Bugün Fransız medyasında çıkan haberlere göre; kendini patlatan kadının Abaaoud'un kuzeni olduğu öne sürüldü. Haberlerde, kadının adının ise Hasna Aitboulahcen olduğu belirtildi.

Fransa polisi tarafından şimdiye kadar açıklanan şüpheli isimleri ve akıbetleri şöyle:

Salah Abdeslam, 26 - Polis tarafından aranıyor
Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandıktan sonra bugün serbest bırakıldı
Ibrahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlattı
Ismail Omar Mostefai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü
Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü
Samy Amimour, 28 - Bataclan'da kendini patlattı
Ahmed el Muhammed, 25 - Stade de France'da kendini patlattı
Abdelhamid Abaaoud, 27 - Dün Saint Denis'de polis tarafından öldürüldü
Diğer iki saldırgan - Saldırılar sırasında öldü ve kimlikleri açıklanmadı

VE KARAR PARLAMENTO'DAN GEÇTİ

Fransa Parlamentosu'nun alt kanadında, Paris saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hâl durumunun üç aya çıkarılması 6'ya karşı 551 oyla kabul edildi. Olağanüstü hâl polise arama ve tutuklama gibi önlemlerde daha fazla yetki veriyor. Parlamenterler, hükümete terör eylemlerini teşvik eden internet siteleri ve sosyal medya hesaplarını engelleme yetkisi de veriyor. Karar, Cuma günü Senato'da da oylanacak.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku