Dünya:
PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI ABD'de

PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI ABD'de

Çin’de piyasalar geçen haftadan bu yana devam eden ulusal tatilin sona ermesiyle yeniden işleme açıldı.

Küresel Borsalar da Çin hisselerine gelen alımlar ve ABD borç tavanının kısa süre için de olsa yükseltilmesi ile destek buldu.

Çin CSI 300 ve Japon Nikkei yüzde 1'i aşan yükseliş kaydetti.

China Evergrande Group’ta yaşanan borç krizi kaynaklı endişeler ile Pekin yönetiminin yeni kısıtlayıcı düzenlemeleri yükselişin önüne geçemedi. ABD vadeli endeksleri de artıda.

Perşembe günü Wall Street endekslerinde değer kazançları yaşanmıştı: S&P 500 yüzde 0,83, Nasdaq 100 yüzde 0,88 yükselişle günü tamamlamıştı.

MSCI Tüm Ülke Hisseleri Endeksi haftayı eylül başından bu yanaki en güçlü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.

Tahvil getirileri yükseliyor

Öte yandan bir ara yüzde 1,59’u aşan ABD 10 yıllık tahvil getirisi haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Yükselişte enerji krizinin de tetiklediği enflasyon endişelerinin yanı sıra bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de etkisi var.

Petrol fiyatları, ABD Enerji Bakanlığı’nın ülkenin stratejik petrol rezervlerinin fiyatları düşürmek için kullanılması yönünde bir planının olmadığını açıklaması sonrası yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrini sürdürdü.

ABD'de istihdam verileri açıklanacak

ABD’de Eylül ayı istihdam verileri açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi tarım dışı istihdamda 500 bin kişi artış açıklanması yönünde. Aynı dönemde işsizlik oranının da yüzde 5,2’den yüzde 5,1’e gerilediğinin açıklanması bekleniyor.

Tarım dışı istihdam Ağustos ayında beklentilerin oldukça altında 235 bin kişi artış kaydederken, işsizlik oranı beklentilere paralel şekilde yüzde 5,4’ten yüzde 5,2’ye inmişti.

Veri öncesinde bu hafta açıklanan işgücü piyasası verileri beklentilere göre olumlu gerçekleşti.

Eylül ayında ADP özel sektör istihdamı 430 bin seviyesindeki artış beklentisine karşılık 568 bin kişi arttı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 326 bin ile tahminlerin altında kaldı.

Bank of America Merrill Lynch’ten Howard Du ve Vadim Iaralov, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisini beklentilerin çok üzerinde gelmesi durumunda, doların İsviçre frankı ve euroya karşı sert şekilde değer kazanacağını öngördü.

Du ve Iaralov, perşembe günü yayımladıkları bir araştırma notunda, “Hem 2021’de hem de 2010 sonrası açıklanan tarım dışı istihdam verilerine baktığımızda, gerçek rakamın medyan anket tahminini aştığı durumlarda ilk Döviz tepkisinin dolarda güçlenme olduğunu görüyoruz. Dolar genellikle bu kazançlarını takip eden hafta geri veriyor. Euro, frank, yen ve kron gibi düşük getirili para birimleri verinin açıklandığı günlerde dolara karşı görece zayıflama eğiliminde oluyor” dediler. 

bloomberght

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku