Dünya:
PKK STİNGER PEŞİNDE

PKK STİNGER PEŞİNDE

Avrupa ülkelerinden Ukrayna’ya başta Javelin ve Stinger füzeleri olmak üzere yeni silahlar verilecek olmasının PKK’yı da harekete geçirdiği belirlendi. Aydınlık’ın Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Avrupa ülkelerinin silah gönderme sözü vermesi sonrası PKK’lılar, Ukrayna’daki elemanlarını takviye etti. Ayrıca Ukrayna’daki mafya ve Nazi örgütleriyle temaslarını artırdıkları da öğrenildi.

ABD, Ukrayna'ya hafif silah ve tanksavar yardımı yaptığını açıkladı. Almanya da 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, “Silahlar en kısa sürede Ukrayna'ya teslim edilecek.” dedi. Ukrayna’ya silah yardımı yapacağını açıklayanlar arasında İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Litvanya gibi ülkeler de var. Ukrayna’ya verilecek silahların daha çok şehir savaşlarında kullanılacak silahlar olması öne çıkarken, Almanya dışındaki ülkelerin söz verdiği silahların önemli bir bölümünün de Alman yapımı silahlar olması dikkat çekiyor.

PKK PUSUDA

Ukrayna’ya verileceği açıklanan silahlar arasında Javelin ve Stinger füzeleri önem arz ediyor.

Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Litvanya gibi ülkelerin Ukrayna’ya vereceği silahların PKK’yı da heyecanlandırdığını kaydeden kaynaklar, şu bilgiyi verdi:

“PKK özellikle uçaklara, helikopterlere ve tanklara karşı kullanılan, tek kişinin omuzdan atabileceği Javelin ve Stinger füzelerine ilgi gösteriyor. Şu ana kadar söz verilen sayı çok yüksek. Daha da artacağa benziyor. PKK da bunların peşine düştü.”

MAFYA VE NAZİ ÖRGÜTLERİ

Ukrayna’da rahatlıkla şehir savaşında kullanılması planlanan bu silahların Nazi örgütlerinin, mafyanın ve hapisten salıverilecek suç örgütlerinin eline geçeceğini vurgulayan kaynaklar, şunları belirtti:

“Ukrayna’da bu silahların dağıtılmasında kayıt falan olmaz. Rahatlıkla suç örgütlerinin eline geçer. Bu kesimler para için her şeyi yapar. Avrupa ülkelerinin verdiği bu silahları para karşılığı herkese satabilirler. Bu arada halka dağıtılan silahlar da var. Her yer mafya dolu. Bunların tek derdi paradır. Parayı bulurlarsa Ukrayna umurlarında bile değildir. PKK da bu durumu biliyor. O nedenle Avrupa’da faaliyet gösteren PKK yöneticileri şimdiden Ukrayna’ya geçti ve bu silahların, özellikle de Javelin ve Stinger füzelerinin peşine düştü. Daha bu füzeler gelmiş değil. Ruslar sevkiyatları havadan vurmazsa yakında ellerinde olacak. PKK şimdiden bunlardan temin etmek için harekete geçmiş bulunuyor.” Bu silahları kullanma eğitiminin çok kolay olduğunu, kısa bir eğitimden sonra birçok kişinin kullanabileceğini ifade eden kaynaklar, PKK’nın Ukrayna’da ele geçireceği silahların Türkiye’ye nasıl taşınacağı ile ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“PKK’nın Irak’ın kuzeyinden Avrupa’ya çeşitli yolları vardır. Silah, insan ve uyuşturucu kaçakçılığında kullandıkları yollar. Gerçi şu anda Karadeniz pek güvenli değil. Ruslar sıkı denetim yapıyorlar. Ama PKK bu silahları ele geçirirse bir şekilde Türkiye ve Irak’ın kuzeyine geçirir. Avrupalı ve Amerikalı dostları ile istihbarat örgütleri de her türlü desteği verir.”

PKK’NIN DOĞU AVRUPA FAALİYETLERİ

Sık sık Ukrayna’ya gidip gelen, bölgeyi yakından tanıyan Kırım kökenli bir Türk de Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkelerindeki faaliyetleri ile ilgili Aydınlık’a şu bilgileri verdi:

“Ukrayna ilginç bir ülke. Bütün terör grupları Ukrayna’da rahatça faaliyet gösterebiliyorlar. PKK ve FETÖ de Ukrayna’da rahatça faaliyet yürütüyor. Aranan birçok kişi de orada. PKK Ukrayna’yı hep bir üs olarak kullandı. NATO’ya giren diğer Doğu Avrupa ülkeleri de benzer durumda. Ama en aktif kullandıkları yer Ukrayna idi. Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinden silah alımını da yapıyorlar. Son günlerde faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları bilgisini alıyoruz. Uzunca bir süredir Ukrayna yönetiminde boşluk var. Askerlerin ordudaki her türlü silahı sattıklarını duyuyoruz. PKK çok ucuza silah temin ediyor. Avrupa ülkelerinden gönderilecek füzeler için de aynı şey geçerli olacaktır. Ukrayna’da devlet yok. Hakim olanlar suç örgütleri. Parayı verince her şeyi yaparlar.”

PKK’nın yasa dışı işlerde ve silahları Türkiye ve Irak’ın kuzeyine ulaştırmada Batılı istihbarat örgütlerinin büyük destek verdiklerini aktaran Kırım kökenli Türk, “PKK eskiden Gürcistan-Romanya-Ukrayna-Almanya hattını kullanıyordu. Son dönemlerde Balkan ülkeleri yolunu tercih etmeye başladı.” bilgisini de verdi.

ABD YÜZLERCE STİNGER'İ GÖNDERDİ

ABD'nin Ukrayna'ya 200'ü bu hafta içinde olmak üzere, yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığı bildirildi. Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya kara ve hava unsurlarına karşı koyacak silahları Ukrayna'ya verdiklerini açıklasa da bunların detaylarına ve sayılarına yönelik bilgi vermekten kaçınıyor. Beyaz Saray geçen günlerde Ukrayna-Rusya savaşında Ukraynalılara destek amacıyla ABD Dışişleri Bakanlığının Stinger füzelerini vermesini onaylamıştı. Stinger füzeleri, kısa menzil ve orta irtifa araçlarına karşı omuzdan atılabilen, etkili bir hava savunma sistemi olarak biliniyor.

DOĞU AVRUPA VE TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SİLAH TEDARİĞİ

1991’den sonra Sovyetler Birliği’nin yıkılması ve Varşova Paktı’nın dağılmasıyla, bölge terör örgütlerinin cirit attığı bir alan haline geldi. Bölgedeki devletler zayıflamış, iş başındaki yozlaşmış yöneticiler ise mafyalaşmıştı. Rusya dahil olmak üzere eski Doğu Bloğu ülkelerinin tamamındaki silah, cephane, tehlikeli madde stokları, CIA’nın MOSSAD ile işbirliğiyle terör örgütlerinin kullanımına açıldı. PKK’nın 1991’den sonra CIA-MOSSAD güdümüne girmesiyle paralel olarak PKK’ya eski Doğu Bloğu ülkeleri üzerinden silah tedariği kolaylaştı. PKK, bir yandan da Avrupa’daki uyuşturucu dağıtımında rol üstlenmişti. Almanya’daki uyuşturucu dağıtımında kilit rolde bulunan Arnavut mafyası ile PKK arasında işbirliği vardı. Sırbistan’dan kopartıldıktan sonra Kosova’nın yönetimine NATO tarafından oturtulan Kosova Kurtuluş Ordusu’nun arkasındaki Arnavut mafyası PKK’nın iş ortağıydı. CIA ve Avrupa ülkelerindeki Süper NATO mekanizmaları, PKK’yı bu yolla palazlandırdı.

'TÜRKİYE'NİN MONTRÖ'YE UYMASINI TAKDİR EDİYORUZ'

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ukrayna operasyonuna dair değerlendirmelerde bulundu. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin kendilerini de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Yerhov, "(Türkiye'nin) Önemli bir uluslararası hukuk belgesi olan Montrö Sözleşmesi'nin korunmasına ve buna uymasına yönelik tutumunu takdir ettiğimizi de söylemem gerekiyor." dedi.

Yerhov, Montrö ve boğazların kullanılması konusunda Türk yetkililerle sürekli temas halinde olduklarına işaret ederek “Hep birlikte tüm çıkarlarımızın, tüm arzularımızın gerçekleşebileceği bir duruma gelinebileceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Rusya'nın milli güvenliğini sağlamak istediğini ve bunun kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Yerhov, Ukrayna'nın NATO'ya katılması durumunda bu ülkenin topraklarında konuşlandırılacak modern silahların milli güvenlikleri için tehdit oluşturacağını söyledi.

Ukrayna'nın 2014'te ülkenin doğusunda 13 binden fazla sivili öldürdüğünü kaydeden Yerhov, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması için Rusya'nın operasyon başlattığı yorumunu yaptı.

Yerhov, yaptırımları da aşacaklarını ekledi.



Aydınlık Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KORKUNÇ SALGIN: 19 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Adamawa eyaletinde ortaya çıkan kızamık salgınında 19 çocuğun yaşamını...

Haberi Oku