Dünya:
'RUSYA ARABULUCU OLABİLİR'

"RUSYA ARABULUCU OLABİLİR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail-Filistin çatışmasına dair yaptığı BDT konuşmasında şunları aktardı:

İsrail tarihte görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Ve sadece ölçek açısından değil, uygulanmasının niteliği ve şiddeti açısından da. Olayların mantığını elbette anlıyoruz ama her iki taraftın da sorunu ağırlaştırmasına rağmen elbette öncelikle sivil nüfusu düşünmemiz gerekiyor.

İsrail'in elbette kendi güvenliğini sağlama ve bu güvenliği garanti altına alma hakkı vardır. Ancak mevcut durumdan çıkışı sağlayacak yol ve araçları bulmamız gerekiyor. Filistin'e bir zamanlar bir Filistin devletinin kurulacağı sözü verilmişti. Karar BM düzeyinde alındı. Verilen sözlerin yerine getirilmesini bekleme hakları vardır. Bu konuda da bir şeyler yapılması gerekiyor.

Rusya yardımcı olabilir, çünkü İsrail'le son 10-15 yılda çok sıcak ilişkiler geliştirdik ve geleneksel olarak Filistin ile de işbirliği yapıyoruz. Bu konudaki iyi niyetimizden şüphe duyulamaz. Bu nedenle, arabuluculuğumuza ihtiyaç duyulursa elbette yardımcı olabiliriz.

Ukrayna'dan Ortadoğu'ya silah sızdırıldığından şüphem yok

Putin, Ukrayna'dan Ortadoğu'ya karaborsa yoluyla silah ulaştığının muhtemel olduğunu belirterek, "Ukrayna'dan silah teslimatı yapıldığından şüpheliyim, ancak Ukrayna'dan silah sızıntısı olduğundan hiç şüphem yok. Ukrayna'daki yolsuzluğun düzeyi biliniyor, çok yüksek. Karaborsa yoluyla silah almak isteyen çok, Ukrayna'da da satmak isteyen çok” dedi.

Ukrayna, Moldova, Gürcistan

"Ukrayna bir zamanlar anlaşmayı ve BDT'nin tüm yasal belgelerini imzaladı, ancak onaylamadı" diyen Putin, "Her zaman kenarda durmaya çalıştı. Serbest ticaret bölgesine gelince. Evet, Ukrayna bir zamanlar bu yönde çok aktifti ve bunun kendisi için ekonomik bir çıkar olduğuna inanarak serbest ticaret bölgesinde ısrar ediyordu. Ancak daha sonra Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalama yoluna gitti ve bir darbenin olmasına yol açtı" diye konuştu.

Moldova'nın özel bir durum olduğunu vurgulayan Rus lider, şu değerlendirmelerde bulundu:

" Günümüzün siyasi eliti kendilerini Moldovalı değil Romen olarak görüyor ve çifte vatandaşlığa sahip. Bu onların seçimi. Sovyet sonrası alanda, BDT dışındaki diğer devletlerin halklarıyla etnik olarak bağlantılı olan birçok halk var. Bu onların tercihi; isterlerse BDT içinde kalabilirler. İstemiyorlarsa mutluluğu başka yerde arayabilirler."

Gürcistan'la ilişkilere de değinen Putin, "Gürcistan'la ilişkilerimiz artık sorunsuz. Komşularıyla işbirliğine de büyük ilgi duyuyorlar. İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde dışarıdakilere göre çok daha fazla ticari ve ekonomik fırsatlara sahip oldukları da tahmin edilebilir" ifadelerini kullandı.

BDT'deki durgunluk ve rekabet gücü

"Avrupa Birliği'nin ekonomisi güçlü. (AB) Son derece gelişmiş ve yüksek teknolojiye sahip. Ancak yine de biz bu yıl yüzde 0.5 büyüme kaydedeceğiz. Aynı zamanda güney ülkelerinin sayesinde" diye devam Putin, şu değerlendirmelerde bulundu:

Diğer tüm ülkeler resesyonda. Ancak BDT bölgesinde büyüme hala yüzde 2,2 düzeyinde.

Genel düzeyleri (AB) belli, burada soru yok. Ancak BDT'deki eğilim hala daha olumlu. Ortak bir altyapıda birleşiyoruz. Personel eğitimi konusunda genel yaklaşım aynı. Ve BDT'nin rekabet gücünü artıran bu tür birçok özellik var.

Karabağ'daki Rus barış gücü birliği

Putin, Karabağ'da yaşanan son gelişmelere ilişkin, "Karabağ topraklarının Azerbaycan toprakları haline gelmesi şimdi olmadı. Bölge, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın geçen yıl Prag'da yapılan bir toplantıda Karabağ'ın statüsünü kökten değiştiren bir açıklama yapmasının ardından Azerbaycan toprağı haline geldi" dedi.
"Ermenistan Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul etti" diyen Putin, "Geçen yıl Prag'da Ermenistan yönetimi ‘Karabağ Azerbaycan'ın bir parçasıdır. Bu konu kapanmıştır’ diyerek son noktayı koydu" diye konuştu.

Bölgede bulunan Rus barış gücü birliğinin durumuna da değinen Putin "Rus barış güçlerinin görevi ateşkesi izlemekten ibaretti. Ermeni nüfusunun ayrılmasıyla ilgili zor olayların ardından durum kökten değişti. Barış güçlerimiz Kasım 2025'e kadar orada kalacak ve biz de elbette ortaklarımızla bu sorunları çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

'Temel sorunlar çözülüyor'

Kant hava üssü ile ilgili olarak, Kırgızistan Devlet Başkanı Tokayev'in kendisini aradığını anlatan Rus lider, şunları anlattı:

Kant hava üssü ile ilgili olarak, Kırgızistan Devlet Başkanı Tokayev bir ara beni aradı ve acilen böyle bir birim kurulmasını rica etti. Çünkü hatırlarsınız Afganistan'dan oldukça kalabalık bir militan grubu oraya girmişti. Bu, çeşitli aşırılık yanlılarına karşı alınan caydırıcı bir önlemdir. Orada bir havacılık kanadı var. Helikopterler ve uçaklar var; görev başındalar. Temel sorunlar çözülüyor.

Rublenin oynaklığına karşı mücadelede

"Rus bütçesi için dolar kurunun biraz daha düşük olması gerektiğinden döviz kazançlarıyla ilgili bir kararname imzaladım" diyen Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Ruble kuru, bazı diğer etkenlerin yanı sıra, döviz kazançlarının yeterli miktarda geri gelmemesi nedeniyle dalgalanıyor. Güven, ancak sigorta poliçesiyle ve ancak güvenilir bir şirket tarafından sigortalandığınızda sağlanabilir. Bu aracın nasıl çalıştığını göreceğiz. Bana göre etkisi yüzde 100 olacaktır. Tekrar ediyorum, farklı yaklaşımlar var. Merkez Bankasının kendine ait, hükümetin kendine ait, devlet başkanlığı yönetiminin de kendine ait bir yaklaşımı var. Ancak sonuç, uzmanlar arasındaki uzlaşıdır.

Kuzey Akım boru hatlarına yönelik saldırıya da değinen Putin, "Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajda Rusya'nın suçlanması, terör saldırısını örtbas etmeyi amaçlıyor. Bu tür açıklamaların tek bir amacı var: Batı'nın Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik terör saldırısını örtbas etmek. Dikkatleri başka yöne çekmek" dedi.



Sputnik Türkiye
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku