EKONOMİDE 2018 ZORLU BİR YIL OLACAK (2)

2018 yılı beklentileri ile ilgili analizlerimize devam ediyoruz.

DIŞ TİCARET AÇIĞI

Yıllar itibarıyla ihracatımız düşüyor. 150 milyar doların üstüne artarak çıkmayı henüz başaramadık.

2018’de ihracatımızın 150 milyar dolar. İthalatımızın 200 milyar doları aşmayacağını tahmin ediyoruz. Dış ticaret açığımız 50 milyar dolar civarında olacak

2023 yılında ihracatımızın 500 milyar dolara ulaşmasının olanaksız olduğunu görüyoruz.

CARİ AÇIK TEHLİKELİ

2018 yılında cari açığın küresel gelişmeler, siyasi riskler dikkate alındığında 40-50 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Turizm gelirlerinde birden bire patlama beklemiyoruz. 2017’den daha iyi bir yıl olacağını düşünmüyoruz. Büyüme oranının yüzde 5 olması cari açığının azalmasını sağlayamayacak. Döviz kurlarındaki dalgalanma TL lehine olmayacağı için cari açık bundan olumsuz etkilenecek.

İŞZİLİK KANAYAN YARA

Son 4 yıldır işgücü sayısı 30 milyon civarında. Bunun 28 milyonu istihdam edilmiş.

İşsiz sayımız sürekli artıyor.3,5 milyon ortalama işsizimiz var. İşsizlik oranımız yüzde 10-13 arası. Gençlerde işsizlik oranı yüzde 18-20 arası

İşsizliğin 2018’de yüzde 10’un altına düşmesini beklemiyoruz. İşsizlik 2018’de de ciddi bir sorun olarak karşımızda olacak.

ENFLASYON CANAVARI

Büyüme için tüketmek zorunda olan bir ekonomide hayat pahalılığı devam eder.

Talep artışı sürekli fiyatları artıracağı için enflasyonun düşmesini beklemiyoruz.

2018’de enflasyon yüzde 10 - 11 arasında seyredecektir, diye tahmin ediyoruz.

YÜKSEK FAİZE DEVAM

Döviz kurlarının aşırı dalgalanmasını önlemek için faizlerin artması gerekiyor. Merkez Bankası bu silahı yeterince kullanamadı. Öte yandan yüksek faiz reel sektör için ciddi bir maliyet ve nakit akışını bozan olumsuz bir durum. İç tasarrufları artırmak için mevduat faizlerinin yüksek olması gerekiyor. Bankalar yüksek faizle topladıkları paraları zorunlu olarak yüksek faizle kredi olarak reel sektöre veriyor. Faizin 2018’e döviz kurları ile birlikte en çok konuşacağımız konuların başında geleceğini söyleyebiliriz.

2018 DOLAR YILI

Türkiye’de en popüler soru: dolar ne olur, sorusdur. Hayatımıza dolar oldukça sıkı biçimde girmiştir.

Doların değerini kabaca ABD ve Türkiye enflasyon farkını dikkate alarak hesaplıyoruz. Buna göre doların zaten bugün ki değerinin 4.3 TL olması gerekiyor.

Öte yandan döviz kurlarının değerini etkileyecek o kadar faktör var ki, bu gelişmelerin çoğunu 2018’de yaşayacağız? Dolar falcılığı yapmadan şunu söyleyebiliriz ki; 2018 doların yılı olacak.

Devam edeceğiz...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87