EKONOMİK YORUM YAPMAK SUÇ HALİNE GELEBİLİR!

Türkiye ekonomisi ciddi bir kriz yaşıyor. Birçok doğru yanlış önlemler alınıyor. Uygulamalar, atılan atılmayan adımlar, çözüm önerileri ekonomistler, gazeteciler, uzmanlar, siyasetçiler, vatandaşlar tarafından sert veya yumuşak eleştiriliyor. Ekonominin gidişatı üzerine tahminler yapılıyor. Bazen vatandaşa önerilerde de bulunuluyor. İşte bütün bunlar giderek suç oluşturuyor iddiasına konu olabilir.

SPK’nın SUÇ DUYURUSU

Nedenini söyleyelim: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı bu konuda adım attı, SPK’dan inceleme istedi ve SPK incelemeyi yapıp bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

“SPK tarafından yapılan incelemeler neticesinde sosyal medya hesaplarında yer alan bazı mesajların ve haberlerin, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde tanımlandığı üzere sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını olumsuz etkileyebilecek nitelikte, Türkiye’nin ekonomik ve finansal güvenliğini hedef alan yalan, yanlış, yanıltıcı ve söylenti mahiyetinde ifadeler içerdiğinin, sermaye piyasalarının güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak ve devamında ekonominin bütününe sirayet edecek bir kaos ve panik ortamının oluşturulmasının ve böylelikle menfaat sağlanmasının amaçlandığının, söz konusu kişilerin bu çabalarının planlı ve eşgüdümlü olduğunun, kriz ortamı intibaı uyandırarak sermaye piyasalarında tedirginliğe ve yatırımcıların zarara uğramasına çalışıldığının tespit edildiği, söz konusu haber ve sosyal medya paylaşımları ile bir kriz ortamı oluşturmaya ve yatırımcı kararlarının olumsuz etkilenmeye çalışılması, yalan ve yanlış haberlerle ekonomik ve finansal sisteme duyulan güveni zedeleyerek menfaat sağlamanın hedeflenmesi 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Kurulumuzca alınan kararlar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 ve 115’inci maddeleri çerçevesinde suç duyurusunda bulunulmuştur”

BDDK da şu anda şuan duyurusunda bulunduğumuz bir durum yok ama ekonomimizin itibarını kırabilecek yayınlar hakkında yasal yollara başvurulacağı tabiidir, şeklinde açıklama yaptı.

NELER SUÇ OLABİLİR?

Yukarıdaki açıklamaları ve ilgili yasal düzenlemeleri incelediğimizde şu saydıklarımızın ve sayısız buna benzer yorumların, eleştirilerin ve tahminlerin suç iddiasına konu olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

1- Ekonomimiz berbat, atılan adımlar yanlış. Çözüm üretilemiyor. Böyle gidersek battık!

2- Dolar yükselecek ve falanca dönemde şu olacak gibi tahminler.

3- Döviz mevduatınızı bozdurmayın. Dolardan çıkmayın.

4- Dolardan çıkın altın alın.

5- Paranızı aman şimdilerde harcamayın, evde dolar olarak saklayın.

6- Borsa iflah olmaz. Yabancılar kaçıyor. Eyvah!

7- Türkiye dış borcu çeviremiyor, konsolidasyona gidiyor. Belki moratoryum ilan edilecek.

8- IMF gelecek, ekonomimizi mahvedecek.

9- Hükümet maaşları ödeyemeyecek.

10- Merkez Bankası şu hamleyi yapacak. Dolar yükselecek.

11- Şu bankalar batacak gibi gözüküyor. Bu bankalar zor durumda.

Bunun gibi sayacağımız birçok örnek. Kimi suçlamak isterseniz söylediklerinden suç iddiasına konu bir kelime veya cümle bulabilirsiniz. Ondan sonra mahkemede kendini savun da dur.

Çünkü “ekonomin itibarını zedeleyen” dediğiniz an her şey bunun içine girer. Yatırım araçları hakkında tahminlerin belirleyici veya etkileyici olduğu iddiası ile de suç isnat edilebilir. Bu da insanların zaten düşük olan ekonomiye güvenlerini daha da düşürür.

BIRAKIN KONUŞSUNLAR ve YAZSINLAR

Manipülasyon ve spekülasyon amacıyla çıkar sağlamaya yönelik planlı ve kasıtlı yorum, eleştiri ve yönlendirmeler dışında bırakın insanlar dolar falcılığı da yapsın, ekonomiyi batırsın çıkarsın. Sizi beğenmesin ağır eleştiri de yapsın. Sizin beğenmediğiniz çözüm seçeneklerini ortaya koysun.

Demokrasi ve güven ortamını sağlama bunu gerektirir. Ekonomide güven yerlerde sürünürken insanlara korku salarsanız ekonomiyi daha da krizin içine sokarsınız

Alın size bir yorum: Bu suç oluşturur mu?

MOODY’S NOTUMUZU DÜŞÜRDÜ

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten B1’e düşürdü. Ba3 notunun anlamı şu: “Yatırım yapılamaz ve spekülatif”. B1’in anlamı ise “son derece spekülatif”.

Bu notun altında B2 ve B3 var. Yani iki kademe daha var. Bundan sonra C grubuna geçiliyor ki bu da “önemli riskler” bölümü.

Bu not ekonomimizin gidişatı ve yatırımcılar bakımından oldukça kaygı yaratacak bir durum. Eyvah batıyor muyuz? ...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87