“EYYY BATI’nın” GÖZÜYLE SEZAR’ın HAKKI SEZAR’a, YİĞİDİN HAKKI YİĞİDE…

Hak, hukuk ve adalet yürüyüşü, bizim anlı şanlı basında yer bulamayıp, ya da çok az yer bulsa da, batı basını yürüyüşü çok sık ve canlı bağlantılarla anbean verdi. Tüm yaşananları; mermi atanlardan tezek dökenlere, destek olanlardan köstek olanlara çarpıcı yönleriyle aktardı batılı gazeteler. Gününü kaçırmadan, ayrıntılarıyla üstelik…

Örneğin İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Repubblica, La Stampa, Manifesto yürüyüşe sayfalarında geniş yer ayırırken, Washington Post sütunlarına pek çok ayrıntıyı taşıdı. “Bu yürüyüş topluma enerji kattı” diyen New York Times haberi ve yorumu başyazı olarak verirken, ABD’nin en önemli internet gazetelerinden Buzzfeed, Kılıçdaroğlu, “korku zırhını yırttı” yorumunu yaptı. Özetle dünya basını sakin güç olarak değerlendirdiği Kemal Kılıçdaroğlu’nun “bu yürüyüşü başlatarak geniş bir muhalefet yelpazesi” oluşturduğuna dikkat çekti.

Hapishanelerinde 201 bin tutuklu ve hükümlü bulunan (AKP iktidara geldiğinde bu rakam 50 bin dolayında idi). O yıllarda içeride gazeteci yok gibiyken bugün sayıları 178’i bulan gazeteci ve yazarla dünya rekoru kıran bir ülkenin batı basının da umuda yolculukla yer alması önemlidir.

Yine Avrupa Birliği Parlamentosu’nun yapılan oylama sonucunda müzakereleri askıya almasının, bunu 64’e karşı 477 oyla, yani ezici bir çoğunlukla kabul etmesinin yankıları, biz kabul etmesek de sürerken; “Bu karar bizim için yok hükmündedir! Ajandamıza bile kaydetmeyiz! Bu kararın zarfını bile açmadan onlara aynen iade edeceğiz! Kararı tanımıyoruz, bizi bağlamaz! Avrupa açısından intihardır!” gibi son derece diplomatik(!) bir üslupla eleştirdiğimiz bugünlerde yabancı basında başka bir konuyla haber olmak, diplomatik ve dost çevrelerde ülkemizin geleceğine yönelik umutları artırdı…

Dünya televizyonlarına, batılı ajans ve gazetelere mülakatlar veren ve bu arada 120 yabancı basın mensubuyla görüşerek, 465 medya kuruluşunda yer alan ve adalet yürüyüşünün en ağır yükünü çeken Kemal Kılıçdaroğlu’nun, başlattığı eylem, Türkiye dışında da yankı buldu. Erdoğan’ın tabiriyle, CEHAPE’nin genel başkanı olan zat ve SESEKA’nın eski genel müdürü olan şahıs, Almanya’da yayınlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde, ABD’De yayımlanan New York Times’de, İngiltere’de yayımlanan Guardian’da kendi imzasıyla yazılar yazarak, batı basınında yürüyüşün amacını, lojistik desteği nasıl sağladıklarını, bireysel katılımları nasıl artırdıklarını anlatma olanağı buldu.

Söz batıdan açılmışken atlamak olmaz! Batılı bir bilge der ki; “İyi okumuş bir adamın hedefinin kim olacağı bilinmez. Ama iyi okumuş bir adamın kimin ya da kimlerin hedefi olacağını artık herkes biliyor.” Bu sözden yola çıkarak ilerlersek; O nedenledir ki İngiliz medya kuruluşu The Guardian’dan Fransız haber ajansı AFP’ye, İngiliz Reuters haber ajansından Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine, Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild’den Der Spiegel’e geniş yer ayrıldı yürüyüşe. Yine Associated Press’ten BBC’ye, Al Jazeera’dan France 24’e, Wal Street Journal’den Washington Post’a, Britanya’nın Economist dergisinden İran Devlet televizyonu Press Tv’ye pek çok basın kuruluşu yürüyüşe ve yürüyüşün mimarı olan Kılıçdaroğlu’na geniş yer verdi…

Hele de günümüz dünya liderlerinin içi boş sözlerle, bağıra çağıra, dağı taşı inlete inlete konuştukları ve parmak salladıklarını dikkate alınca; kibirsiz, nazik, ilkeli, dürüst, sakin ve ölçülü bir lideri görünce bu sakin gücü haber yapmak için yarıştılar. Özelikle de; “Ankara’ya dönerken yürüyerek geldiğim yolu görmek, düşünmek ve bize ev sahipliği yapanlara teşekkür etmek istiyorum” şeklinde açıklama yapan Kılıçdaroğlu’nun bu vefa kokan sözlerine geniş yer verdiler.

Kısaca ve kim ne derse desin! Türkiye sınırları dışında adalet yürüyüşüne bakışın kısa özeti bu! Batı bizden ümidini kesmişken yürüyüş, dünya medyasında muazzam bir ilgi gördü. Siyasi yelpazenin zaferi diye anlatıldı. Solan umutları yeniden yeşertti,  farklı toplumsal ve siyasal kesimleri ortak bir amaçta birleştirdi, dosta düşmana nam saldı!

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87